5 tips om een succesvol restaurant uit te baten
Gezien het grote succes van 'Mijn Restaurant' op vtm vroegen we John Haenebalcke, leraar aan de Hotelschool in Gent en eigenaar van z'n eigen zaak, hoe je een succesvol restaurant kan uitbaten.
Ik geef drankenleer en wijnkennis in de Hotelschool in Gent. Aan het derde leerjaar geef ik les over water, de frisdranken, koffie, thee, de niet-alcoholische dranken en de basis van de alcoholische gisting. In het vierde jaar komt daar het herkennen van de smaken van sterke drank bij, en in de laatste twee studiejaren hebben we het hoofdzakelijk over wijn. Het gaat dan vooral over het kunnen herkennen van de druifsoorten, want daar draait de wijnkeuze in restaurants steeds meer om.
Het is mijn passie, ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Elke dag bezig zijn met eten en drinken, daar kan je toch alleen maar van dromen. Toch wordt de job van leerkracht onderschat. Wij hebben veel administratief werk. Tegenwoordig moeten we van alles een verslag maken. Geven we een opmerking aan een leerling, dan moeten we dat op papier zetten. Je moet zelfs opletten hoe je het formuleert, het moet waterdicht zijn, want ouders vragen schriftelijke bewijzen en sommige betwisten het zelfs indien mogelijk. Dat is een groot verschil met vroeger.
Doordat ik vastbenoemd ben, krijg ik een heel jaar hetzelfde maandloon, ook in de vakantiemaanden. Mijn niet-benoemde collega’s hebben over een heel jaar bekeken hetzelfde nettoloon, maar hun loon varieert van maand tot maand. Ik heb veel geluk gehad dat ik al na drie jaar lesgeven ben benoemd, de daarmee samenhangende financiële zekerheid en het goede pensioen vind ik de grootste voordelen. Een ander pluspunt van in het onderwijs staan, is dat je er nog dingen naast kan doen. Ik help ook in de zaak van mijn partner, een stationsbuffet, ben OCMW-voorzitter en gemeenteraadslid.
De lening voor ons huis in Waarschoot.
Raad eens. Eens lekker gaan eten is onze favoriete hobby. We kiezen dan meestal voor een uitgebreid gastronomisch menu.
Van nog eens goed op reis te gaan. Australië, Nieuw-Zeeland, Chili met hun prachtige Chileense wijnen … Dit jaar blijven we binnen Europa: we willen ontsnappen aan de drukte door op Djerba zalig niets te gaan doen.
(mr)
16 juli 2012Gezien het grote succes van 'Mijn Restaurant' op vtm vroegen we John Haenebalcke, leraar aan de Hotelschool in Gent en eigenaar van z'n eigen zaak, hoe je een succesvol restaurant kan uitbaten.
We vroegen Lara Missiaen (24) uit Gent hoeveel zij verdient ...
Jobstudenten verdienen meer in de bouw. Maar er is een keerzijde, want het verhoogde uurloon schiet zijn doel volledig voorbij
Bijna 1 op de 2 Vlamingen maakt minstens wekelijks overuren en voor 10% zijn ze dagelijkse kost. Hoe zien de huidige regels rond overwerk er precies uit?
"Als ik wil roken, moet ik langs de prikklok. Mag mijn baas die pauzes zomaar aftrekken van mijn werkuren?"
Katrijn werkt sinds begin dit jaar als ingenieur bij UZ Leuven, een interessante mix van techniek en zorg.
Je analytisch denkvermogen speelt een essentiële rol bij het ontrafelen van complexe informatie en het maken van weloverwogen beslissingen. Maar hoe scherp je het aan?
Diverse studies wijzen op de positieve invloed van humor op de werkvloer. Al bestaan er ook enkele risico’s...
Verdien je genoeg? En wat kan je doen als je het gevoel hebt dat je loon niet marktconform is?