KU Leuven en 3M zetten in op gendergelijkheid: kale professor is niet langer de norm
In leidinggevende functies blijven vrouwelijke medewerkers nog altijd ondervertegenwoordigd. Toch is er reden tot bescheiden optimisme.
Ik ben lector-onderzoeker aan de UCLL, in de afdeling Management & Technologie van de hogeschool in Leuven. Mijn taken zijn gelijk verdeeld tussen het onderwijs en onderzoeksopdrachten. Aan de hogeschool geef ik vooral lessen Engels aan studenten management, begeleid ik scripties en help ik ook soms mee met projectwerk. Als onderzoeker werk ik dit jaar mee aan een project dat natuurlijke taalverwerking (natural language processing) onderzoekt. Ik heb de mogelijkheid om in de toekomst ook mee te werken aan andere projecten die iets te maken hebben met taal of data-analyse.
Zeker! Ik vind de combinatie van lesgeven en onderzoeken heel leuk. Toch kan het soms moeilijkheden met zich meebrengen. Zo zorgen testen en examens voor drukke periodes die weleens durven samenvallen met een deadline van mijn onderzoek. Dat komt omdat de twee aspecten van mijn job volgens een andere tijdslijn verlopen. Het lesgeven is soms even heel druk om dan te worden afgewisseld met pauzes, zoals de blokperiode, terwijl mijn onderzoek blijft doorlopen.
Dit is mijn eerste job. Als starter kan ik dus zeker niet klagen over mijn loon.
In theorie is mijn job nine-to-five. Ik heb altijd wel iets te doen wanneer ik geen les aan het geven ben. Ik bereid lessen voor, verbeter testen, heb een vergadering of werk aan mijn onderzoek. In de realiteit kom ik aan meer werkuren. Ik werk vaak na de officiële uren of tijdens het weekend om verbeterwerk rond te krijgen of om een experiment voor mijn onderzoek uit te voeren.
Ja, ik probeer zoveel mogelijk te sparen. Ik ben meteen begonnen met pensioensparen toen ik bij de UCLL aan de slag kon.
Vorig jaar woonde ik nog thuis, wat op financieel gebied heel aangenaam was. Toen betaalde ik een maandelijkse bijdrage aan mijn ouders, maar dat bedrag viel goed mee. Dat eerste jaar gaf ik het meeste geld uit aan zaken die je als zelfstandige volwassene echt nodig hebt. Ik heb toen bijvoorbeeld kunnen investeren in een eigen desktop. Op dit moment woon ik in een kleine studio en is mijn grootste kost de maandelijkse huur.
Ik heb het financieel redelijk goed, dus ik weet niet meteen iets waar ik echt geen geld aan kán uitgeven, maar er zijn wel een aantal zaken waarvan ik het niet echt leuk vind om ze te moeten betalen. Zo heb ik zelf mijn lessen voor mijn rijbewijs betaald en heb ik ook al heel wat geld uitgegeven aan meubels voor mijn studio. Ik had het geld er wel voor, maar er zijn leukere dingen om grotere bedragen aan uit te geven.
Nu ik werk, heb ik wat meer financiële ademruimte. Daarom geef ik tegenwoordig af en toe eens iets aan het goede doel, of koop ik vaker fairtrade en biologische producten. Ook kan ik nu wat regelmatiger met mijn vriendin op restaurant gaan zonder echt al te veel op de rekening te moeten letten. Helaas voor mijn bankrekening heb ik een dure hobby: ik speel elektrische (bas-)gitaar en houd me ook bezig met geluidstechniek. Sinds ik een eigen loon heb, heb ik daar al veel in geïnvesteerd. Het geeft me een goed gevoel om mijn geld aan iets te geven waar ik plezier aan heb.
Ik zou samen met mijn vriendin een grote reis maken tijdens de zomervakantie. Daarna zou ik heel wat van het geld investeren om in de toekomst een huis te kopen. Als er dan nog wat geld overblijft, vind ik wel iets om mijn collectie met gitaarversterkers en –effecten uit te breiden.
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
7 februari 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In leidinggevende functies blijven vrouwelijke medewerkers nog altijd ondervertegenwoordigd. Toch is er reden tot bescheiden optimisme.
De Antwerp Doctoral School bereidt doctoraatsstudenten voor op hun latere loopbaan. Want niet iedereen vindt of zoekt een job aan de universiteit.
Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) zet volop in op de hr-ondersteuning van onderzoekers. Interview met Elisabeth Monard.
We vroegen Christophe Vandewoude (38) uit Herent, (halftijds) bediende aan de KU Leuven, hoeveel hij netto per maand verdient ...
We vroegen aan Nena (23) uit Hallaar hoeveel ze verdient.
Het West-Vlaamse Indufarm zet landbouwbedrijven op weg richting die toekomst, met onder meer begeleiding voor een betere gezondheid van de dieren en met tal van slimme, innovatieve oplossingen.
De zogenaamde millennial managers komen opzetten. Zij staan vaak voor de uitdaging om teamleden ouder dan henzelf aan te sturen.
Wanneer iemand een organisatie verlaat of wordt ontslagen, wat te doen met e-mail die (nog) op zijn of haar professionele e-mailadres terechtkomt?