Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Het loon van een kermiskraamuitbater: 2.000 euro netto

We vroegen Olivier Roland (39) uit Leuven hoeveel hij verdient ...
Olivier Roland (39), woonwagen regio Leuven
  • Beroep: zelfstandige kermisexploitant
  • Privé: gehuwd, 2 kinderen
  • Brutoloon: 12.000 euro (omzet)
  • Nettoloon: 2.000 euro
  • Extra: /

Wat doe je voor job?

Mijn vrouw en ik baten twee frituur- en gebakkramen uit. We staan op kermissen en kerstmarkten in de regio rond Leuven. We maken en verkopen oliebollen, wafels, frieten en op kerstmarkten ook pannenkoeken. We hebben twee halftijdse medewerkers in dienst en doen voor drukke dagen een beroep op studenten.

Doe je je job graag?

Ik sta erg graag in de zaak en haal er veel voldoening uit. Jammer genoeg is er daarbuiten nog veel werk dat niet opbrengt, zoals de administratie en alles wat er bij de controles komt kijken.

Heb je veel vrije tijd?

Een kermiskraam uitbaten op zich is heel veel werk. Tijdens een kermis zijn onze kramen meer dan 12 uur doorlopend open. Op onze luttele vrije dagen tussen twee kermissen in poetsen en onderhouden wij onze kramen. Per jaar hebben wij maar drie vrije weekends.

Het is ook een stresserende job omdat er zo veel onzekerheid is, onder andere over ons inkomen. Bij de heraanleg van een plein bijvoorbeeld, verhuist een kermis al eens naar een minder ideale locatie, wat een grote impact heeft op onze inkomsten.

Wat vind je van je inkomen?

Ik ben heel tevreden met mijn inkomen. Van het brutobedrag worden de leningen, de betalingen aan leveranciers, de loonkosten en de algemene kosten afgetrokken om tot het nettobedrag te komen dat we overhouden.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Nee, niet voor een hoger loon, wel voor minder uren werk. Maar in de praktijk ben ik veel te fier om van job te veranderen. Mijn familie staat al vier generaties lang op kermissen, dat zet je niet zomaar stop. In principe zal mijn zoon mij ook opvolgen.

Spaar je?

Ja. Wij hebben een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen en een spaarplan voor de kinderen.

Wat is je grootste kost?

Het nieuwe kraam dat we drie jaar geleden gekocht hebben, personeelskosten en de administratieve kosten (belastingen, sociale bijdragen, ...). Op privévlak is het de lening van onze vakantiewoning aan zee.

Let je meer op je centen door de crisis?

Wij letten sowieso op onze centen. Per jaar zijn er drie maanden waarin er geen kermissen zijn. Dan voorzien wij een bepaald budget om wekelijks van te leven.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Aan uiterlijk vertoon zoals dure auto’s.

Wat zou je doen als je de lotto wint?

Ik zou verder blijven werken maar wel wat minder hard, zodat mijn vrouw en ik wat meer tijd kunnen doorbrengen aan zee.

(mr) 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

11 februari 2013
Anderen bekeken ook