Het loon van een horeca-uitbater: 1.700 euro netto
Wij vroegen Arthur Smeets (48) uit Edegem hoeveel hij verdient …
Mijn vrouw en ik baten twee frituur- en gebakkramen uit. We staan op kermissen en kerstmarkten in de regio rond Leuven. We maken en verkopen oliebollen, wafels, frieten en op kerstmarkten ook pannenkoeken. We hebben twee halftijdse medewerkers in dienst en doen voor drukke dagen een beroep op studenten.
Ik sta erg graag in de zaak en haal er veel voldoening uit. Jammer genoeg is er daarbuiten nog veel werk dat niet opbrengt, zoals de administratie en alles wat er bij de controles komt kijken.
Een kermiskraam uitbaten op zich is heel veel werk. Tijdens een kermis zijn onze kramen meer dan 12 uur doorlopend open. Op onze luttele vrije dagen tussen twee kermissen in poetsen en onderhouden wij onze kramen. Per jaar hebben wij maar drie vrije weekends.
Het is ook een stresserende job omdat er zo veel onzekerheid is, onder andere over ons inkomen. Bij de heraanleg van een plein bijvoorbeeld, verhuist een kermis al eens naar een minder ideale locatie, wat een grote impact heeft op onze inkomsten.
Ik ben heel tevreden met mijn inkomen. Van het brutobedrag worden de leningen, de betalingen aan leveranciers, de loonkosten en de algemene kosten afgetrokken om tot het nettobedrag te komen dat we overhouden.
Nee, niet voor een hoger loon, wel voor minder uren werk. Maar in de praktijk ben ik veel te fier om van job te veranderen. Mijn familie staat al vier generaties lang op kermissen, dat zet je niet zomaar stop. In principe zal mijn zoon mij ook opvolgen.
Ja. Wij hebben een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen en een spaarplan voor de kinderen.
Het nieuwe kraam dat we drie jaar geleden gekocht hebben, personeelskosten en de administratieve kosten (belastingen, sociale bijdragen, ...). Op privévlak is het de lening van onze vakantiewoning aan zee.
Wij letten sowieso op onze centen. Per jaar zijn er drie maanden waarin er geen kermissen zijn. Dan voorzien wij een bepaald budget om wekelijks van te leven.
Aan uiterlijk vertoon zoals dure auto’s.
Ik zou verder blijven werken maar wel wat minder hard, zodat mijn vrouw en ik wat meer tijd kunnen doorbrengen aan zee.
(mr)
11 februari 2013Wij vroegen Arthur Smeets (48) uit Edegem hoeveel hij verdient …
We vroegen Johan Gilbert (38) uit Leuven hoeveel hij verdient ...
Wij vroegen Cédric Tilliet (20) uit Winksele hoeveel hij verdient….
Jobat trok naar Leuven en vroeg de 45-jarige B&B-uitbater Johan Leeman hoeveel hij netto verdient...
Ecocheques vinden vaker hun weg naar de loonbrieven van medewerkers. Wij zetten de cijfers op een rijtje.
Maar liefst 13.000 medewerkers van Familiehulp maken dagelijks het verschil om klanten de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden.
Financiële werknemersparticipatie kan een interessante verloningsvorm zijn voor de werknemer… of toch niet altijd?
Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan tot de 'happy few' die zich oprecht goed voelen op hun werk.
Op 27 juni 2024 vindt de eerste editie van het well-beingfestival WorkBeats plaats! Bezielster Isabelle Hoebrechts vertelt waarom ze dit initiatief nam.