Linde Merckpoel deed het voor 7 euro per uur
Ook voor haar vakantiewerk moest Linde Merckpoel al om 6 uur opstaan. Toen werd ze echter ‘slechts’ 7 euro per uur betaald. Dat is bij Studio Brussel gelukkig wel even anders ... hopen we voor haar!
Momenteel studeer ik nog. Ik ben een laatstejaarsstudent Economie-Wiskunde aan het Sint-Pieterscollege in Jette. Verder speel ik ook American Football in Sint-Agatha-Berchem bij de Brussels Bulls.
Om een centje bij te verdienen en thuis wat bij te kunnen springen, werk ik tijdens de vakanties als jobstudent. Zo werkte ik al in een rusthuis, Home Ascot in Strombeek, als logistiek medewerker en in de maand juli werkte ik voor de Matrassenkoning in Vilvoorde.
In het rusthuis werd er van mij verwacht dat ik de bewoners en tevens het personeel op zoveel mogelijk diverse terreinen hielp. Mijn takenpakket was dan ook heel uiteenlopend, en best wel zwaar. Ik bracht voornamelijk eten rond in de eetzaal en nam het afruimen op mij. Ik bracht ook ontbijt op de kamers.
Het heeft zijn hoogtes en laagtes, natuurlijk, maar ik deed mijn jobs tot nu toe wel graag.
Voor het rusthuis had ik ook bewust gekozen. Ik ben zorgzaam van aard en ik hou van sociaal contact – dat is belangrijk voor mij – en van de verhalen die oudere mensen te vertellen hebben. Hun ervaringen en herinneringen vind ik interessant. Er was wel redelijk veel druk. Alles gebeurde aan de lopende band. In het begin werd ik wel goed geholpen, maar na een week werd er al verwacht dat ik het meeste op eigen houtje deed. Dat was in het begin wel moeilijk. Ik kon wel steeds met mijn vragen terecht bij de verplegers.
Uiteraard. Het is maar een studentenjob. Als ik een andere even toffe job kan vinden voor meer geld dan zal ik daar meteen voor gaan. Al is de werksfeer wel belangrijk.
Zo heb ik tijdens de maand juli voor de Matrassenkoning in Vilvoorde gewerkt in plaats van in het rusthuis. Ik werk sowieso liever in Vlaams-Brabant om mijn tweetaligheid te oefenen. Er was minder druk, het was ook meer handelsgericht, dus wel een interessante ervaring.
Bij de Matrassenkoning verdiende ik 10,08 euro per uur en kreeg ik een weekendpremie. Ik verdiende er dus ongeveer 1.500 euro per maand.
Toch wel veel voor een beginnende student. De job dient eerder als financiële ondersteuning, dus ervan leven moet ik zeker en vast nog niet doen. Ik heb ook vrienden die maar 7 euro per uur betaald krijgen of vrijwilligerswerk doen. Zo heb ik vrienden die animator zijn en daarvoor een vergoeding krijgen die niet evenredig is met de verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat. Echt onderbetaald.
Bij de Matrassenkoning werkte ik in januari op zaterdag tijdens de solden. In juli werkte ik van maandag tot zaterdag. Gewoonlijk van 9.30 tot 18.30, met 1 uur pauze en had ik twee halve dagen verlof per week die ik vrij mocht bepalen. Op deze manier had ik in de vakantie toch nog wat tijd om vrienden te zien.
Ik probeer, maar ik ben wel vrijgevig met mijn geld. Sommige zeggen dat ik iets te vrijgevig ben. Ik doe mijn ouders graag eens een pleziertje door hen te trakteren op restaurant. Ook aan kleren en schoenen durf ik al eens geld uitgeven.
Niet speciaal, nee.
Ik leg bij waar ik bijleggen kan. Kleren en schoenen nemen ook wel eens een beet uit het budget.
Luxeproducten. Ik kan niet kopen om te kopen.
Bioscoopbezoekjes, sociale dingen doen met vrienden, cadeaus voor mijn ouders of een extra sportuitrustingen voor mezelf.
Ik zou sowieso blijven doorstuderen om burgerlijk ingenieur of handelsingenieur te worden. Een groot deel zou ik aan mijn familie geven, zodat zij het wat gemakkelijker hebben en wat rijkelijker kunnen leven. Thuis zou ik ook al de kosten dragen en de studies van mijn broers en zus betalen.
Voor mezelf? Ik zou een jaar reizen. Naar Amerika, een maandje hier en daar, en ik zou enkele vrienden meenemen, op mijn kosten natuurlijk.
Ik wil ook enkele goede doelen steunen. Maar wel iets waar ik zeker van ben, zodat het geld echt gaat naar waar ze zeggen dat het gaat en niet ergens blijft plakken aan administratie bijvoorbeeld. Desnoods richt ik zelf een fonds op of zoek ik zelf een eerlijk initiatief waar ik geld aan kan geven.
Oh ja, en mijn autorijbewijs halen! (lacht)
(sjv)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
27 oktober 2014Ook voor haar vakantiewerk moest Linde Merckpoel al om 6 uur opstaan. Toen werd ze echter ‘slechts’ 7 euro per uur betaald. Dat is bij Studio Brussel gelukkig wel even anders ... hopen we voor haar!
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Wij vroegen aan Stefanie Van Assche (24), jobstudent bij Utopolis in Mechelen, hoeveel zij maandelijks én per uur verdient.
Waarom zouden jongeren met een beperking niet kunnen of mogen werken? We ontkrachten de vooroordelen...
Mijn baas zet me als jobstudent in voor allerlei klusjes. Maar mag ik ook elk type werk verrichten?
11,62 euro bruto per uur is het gemiddelde loon in een studentenjob.
Dat studenten erg actief zijn op vlak van flirten en daten, moeten we je waarschijnlijk niet vertellen. Behalve op café en in discotheken blijkt de werkvloer voor hen ook zeer actief terrein!
Ik ga aan de slag als jobstudent. Mijn werkgever is onduidelijk over het contract. Wat is verplicht?
Je wil een centje bijverdienen terwijl je aan het studeren bent. Hoeveel mag je verdienen zonder dat je belastingen of sociale bijdragen moet betalen?