Jobstudent: wat moet er in je contract staan?
Ik ga aan de slag als jobstudent. Mijn werkgever is onduidelijk over het contract. Wat is verplicht?
Een weekendjob geeft mij als student een mooi financieel ruggensteuntje. Drie jaar geleden opende Bakkerij Carl hier in Battel de deuren. Ik ben meteen gaan vragen of ze geen hulp zochten en het weekend nadien mocht ik al starten. Ik bedien de klanten zowel voor de broodafdeling als voor de beenhouwerij, zo kun je meteen een hele bestelling afwerken. Voordien werkte ik bij Match, dus daar had ik al wat ervaring mee.
Ja. Eerst en vooral, het is super dichtbij en dus erg gemakkelijk te bereiken. Anderszijds is de werkgever heel flexibel. Als ik bijvoorbeeld examens heb en daardoor niet kan komen werken of een andere shift wens, dan is dat bespreekbaar. Bovendien heb je ook veel sociaal contact met de klanten.
Tijdens het weekend komen er zo’n 500 à 600 klanten langs! Je bent van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds druk bezig, en daardoor vliegt de tijd voorbij. Ik werk gemiddeld één dag per weekend, soms eens twee. Als student mag je ‘maar’ 50 dagen per jaar werken. In het begin was het wel even wennen toen ik om 6 uur moest opstaan. Ik werkte dan soms dagen van 6 tot 17 uur, omdat er nog te weinig helpende handen waren. Inmiddels ben ik eraan gewoon en draai ik normale shiften: ofwel van 6 tot 14 uur ofwel van 10 tot 18 uur. Dat is allemaal bespreekbaar.
Ik ben nog maar student, dus ik moet niet echt klagen. We verdienen er evenveel dan de vaste werknemers: 8,5 euro per uur. Uiteindelijk ben ik gaan werken om een extraatje te hebben. Ik moet er nog niet van kunnen overleven.
In dezelfde sector niet. Misschien wel als ik iets totaal anders zou gaan doen als studentenjob. Dan zou ik kijken of het misschien iets meer kan opbrengen.
Dat probeer ik, maar als student is sparen niet gemakkelijk. Alles wat ik wil hebben, moet ik zelf bekostigen met mijn studentenloontje. Een gsm-abonnement, kleren, iets gaan eten, et cetera. Gelukkig woon ik nu nog thuis, want toen ik op kot zat, was alles nog sneller op.
Vroeger vooral aan kleren. Nu geef ik niet echt nog ‘met plezier’ geld uit. Ik kijk veel meer of ik de dingen wel nodig heb, en probeer ook te sparen voor een huisje.
Niet zozeer door de crisis, wel door ouder en volwassener te worden. Ik ga niet meer zomaar al mijn centen op shoppen.
Een huisje hier in de buurt kopen.
(kc)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via online@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
24 juni 2013Ik ga aan de slag als jobstudent. Mijn werkgever is onduidelijk over het contract. Wat is verplicht?
11,62 euro bruto per uur is het gemiddelde loon in een studentenjob.
Wij vroegen Steffie Vanrykel (17) uit Zoutleeuw naar haar loon ...
We vroegen aan Ellen (24) hoeveel zij verdient als jobstudent en wat haar job precies inhoudt.
Wij vroegen aan Stefanie Van Assche (24), jobstudent bij Utopolis in Mechelen, hoeveel zij maandelijks én per uur verdient.
Je wil een centje bijverdienen terwijl je aan het studeren bent. Hoeveel mag je verdienen zonder dat je belastingen of sociale bijdragen moet betalen?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Ouders met kinderen ten laste moeten minder belastingen betalen. Als de kinderen een studentenjob doen en te veel verdienen, zijn ze niet meer ten laste.
Zie jij een carrièreswitch naar de zorg wel zitten? Via #kiesvoordezorg kan je studeren voor een zorgopleiding en krijg je meteen een contract.