Wat is je diploma waard in het buitenland?
Het diploma dat je in België behaalde, maakt vaak heel wat minder indruk in het buitenland. Ook als dat buitenland zich in Europa bevindt.
Laurens Thijs (28) uit Heist-op-den-Berg
Ik verzorg de installatie en het onderhoud van IT-netwerkinfrastructuren bij bedrijven. Denk bij zo’n infrastructuren bijvoorbeeld aan firewalls, switches en VPN-toegangen. Ofwel werk ik vanop kantoor, ofwel ga ik tot bij de klant zelf om daar eventuele problemen op te lossen.
Ik vind mijn job geweldig, want ik heb de vrijheid om dingen op mijn eigen manier aan te pakken. Er zijn natuurlijk wel enkele algemene dingen om rekening mee te houden, maar ik hang niet vast aan ellelange procedures. Ik kan mijn eigen inzicht en kennis gebruiken om een oplossing voor een bepaald probleem te vinden. Daarnaast vind ik een aangename werksfeer erg belangrijk. Ik heb hele leuke collega’s die me telkens weer steunen en helpen. Dat we zo’n goede band hebben, is deels te danken aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Zo zijn we al eens een avondje gaan bowlen en hebben we zelfs ooit een initiatie duiken gekregen.
Ik kom toe met mijn loon, dus ik ben best tevreden. Ik ken het marktconform loon niet echt, maar ik merk wel dat mijn totaalpakket overeenstemt met dat van anderen die hetzelfde diploma hebben. De vele extralegale voordelen vind ik een echte meerwaarde.
Officieel werk ik 39 uur per week. Soms komt daar een wachtdienst bij; dan moet ik stand-by staan om problemen na de kantooruren op te lossen. Daarom heb ik veel avond- en weekendwerk, want servers kunnen op elk moment van de dag uitvallen. Gelukkig kan ik die overuren (en de verplichte wachtdiensten) recupereren in de vorm van verlofdagen.
Ik spaar ongeveer €500 per maand, voornamelijk voor de verbouwingen aan ons huis. Ook spaar ik het maximumbedrag voor mijn pensioen.
We moet nog 16 jaar lang de lening van ons huis afbetalen. Daarnaast zorgen de onverwachte dingen die tijdens het dagelijkse leven al eens stuk gaan soms voor onvoorziene kosten.
Er is niets specifieks waar ik nooit eens wat meer geld zou kunnen uitgeven, maar ik kies er wel bewust voor om vaker tweedehandsspullen te kopen. Uiteraard staat er bij ons thuis ook wel iets van IKEA of kopen we ook weleens een duurder product, maar daar wordt niet mee overdreven.
Alles wat met muziek te maken heeft, creëert een gat in mijn hand. Ik word oprecht gelukkig van een concert of een nieuwe lp. Daarnaast geef ik liever wat meer geld uit om milieubewustere keuzes te maken. Als het, bijvoorbeeld, gaat om groene energie of bio-afbreekbare spullen, dan kijk ik wat minder naar de prijs en meer naar de gunstige impact op het milieu.
Eerst zou ik ons huis in een keer helemaal verbouwen. Daarna zou ik wat van de wereld willen zien. Op reis gaan naar een ver land als Nieuw-Zeeland lijkt me leuk. Ook zou ik eens goed feesten met familie en vrienden. Alles wat dan nog overschiet, zou ik aan een goed doel geven. Zelf hoef ik geen overdaad aan luxe of zoveel geld dat je niet meer moet werken, want dan ga je slabakken in het leven.
(sdc)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
15 januari 2019Het diploma dat je in België behaalde, maakt vaak heel wat minder indruk in het buitenland. Ook als dat buitenland zich in Europa bevindt.
Hoe zou het nog zijn met … het team van Netlog?
We vroegen Koen Van Turnhout (30) uit Gistel hoeveel hij verdient ...
Hoezo, ICT niet avontuurlijk? Een gesprek met Arno Neirynck (26) is offshore engineer en werkt hij mee aan de informatica-implementatie voor windmolenparken op zee.
We vroegen softewareontwikkelaar Sven Gladines (32) uit Heverlee hoeveel hij netto per maand verdient ...
We vroegen aan Software Engineer Willy Van Hauteghem (62) uit Greagh Corduff Monaghan (Ierland) hoeveel hij maandelijks verdient ...
Wat doe je wanneer je bijzonder geïnteresseerd bent in AI en een studierichting zoekt die je voorbereidt voor een carrière in deze boeiende wereld?
Eva vertelt over haar veelzijdige job als departementaal beheerder Oncologie.
Verdien je genoeg? En wat kan je doen als je het gevoel hebt dat je loon niet marktconform is?