Ingenieur is knelpuntberoep in Duitsland
Een rapport van het Verein Deutscher Ingenieure en het Institut der Deutschen Wirtschaft wijst uit dat de Duitse ingenieur met uitsterven wordt bedreigd.
Ik werk op de R&D afdeling van Agfa HealthCare waar ze digitale röntgentoestellen ontwikkelen. Samen met mijn collega’s ben ik verantwoordelijk voor de verificatie van die toestellen. Per land zijn de voorwaarden waaraan zo’n toestel moet voldoen anders en daar let ik op. Aan de ene kant sta ik in voor de systeemverificatie van het totale toestel, en aan de andere kant ben ik verantwoordelijk voor de aparte onderdelen. Dat gaat van virtuele software nakijken tot het knutselen met tastbare (elektronische) onderdelen. Ik schrijf ook testen uit waaraan de toestellen moeten voldoen voor ze in gebruik worden genomen.
Absoluut. Ik speel heel graag met elektronica. Doordat ik op een R&D afdeling werk, komen er altijd nieuwe dingen binnen. Zo leer ik heel veel verschillende snufjes kennen. Geen enkele dag is dezelfde. Ik werk wel aan een bepaald product, maar ik zie het elke keer een beetje groeien.
Ik ben redelijk tevreden, het mag natuurlijk altijd iets meer zijn. (lacht) Het is niet zo dat je hier elk jaar automatisch opslag krijgt met vaste barema’s, je moet je echt wel bewijzen. Maar als je het nodige initiatief toont, komt dat zeker goed. Agfa creëert ook kansen via cursussen en opleidingen.
Ik heb een kaderfunctie, waardoor het aantal uren dat ik per week werk niet echt vastligt. Ik heb een contract van 39 uur, maar ik werk wekelijks gemiddeld een 40-tal uur. Het belangrijkste is dat op het einde van de dag mijn job gedaan is. Als het moet, blijf ik dus langer.
Ik denk het wel, maar dan is het mij niet enkel om het salaris te doen. Ik werk nu heel dicht bij huis en dat is leuk. Als ik het totaalpakket dat ik nu heb bekijk, dan zit ik eigenlijk wel goed.
Dat probeer ik, maar het is niet makkelijk. Ik heb net een huis gekocht en ben volop aan het renoveren. Dus alles wat ik opzijzet, gaat eigenlijk meteen naar mijn huis. Voor die aankoop probeerde ik wel tot 1.000 euro per maand opzij te zetten. Tot dan woonde ik nog thuis, dus dat lukte wel. (lacht)
De renovatiewerken aan mijn huis. Daarnaast heb ik een aantal hobby’s die gefinancierd moeten worden. Ik doe aan motorrijden, zwemmen, duiken en crossfit (een soort van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert). Ik heb mijn eigen motor, de wegenbelasting en verzekeringen kosten me jaarlijks een aardige duit.
Niet echt. Ik heb wel opgelet omdat ik een huis wou kopen. Nu het huis er is, let ik ook nog op om de renovatiewerken gedaan te krijgen. Als je iets wil bereiken in het leven, moet je daar wat voor sparen. Ik ga nog uit, maar ik hou het binnen de perken. Vroeger ging ik ook vaker op restaurant, dat is nu verminderd.
Aan tatoeages, piercings en sigaretten.
Aan ontspanning. Een avondje naar de cinema, iets gaan drinken. Zulke dingen.
Op professioneel vlak wil ik wel wat meer verantwoordelijkheid krijgen. Dan denk ik aan projectmanagement, maar helemaal zeker ben ik nog niet, want ik wil de feeling met de technologie zoals ik die nu heb niet verliezen. Op privévlak ben ik bijna klaar voor een gezin.
Ik zou zeker niet stoppen met werken. Het is belangrijk dat je buitenkomt en jezelf blijft ontplooien. Ik zou me wel ineens een groter huis aanschaffen, een eigen auto kopen en eens goed op reis gaan.
(mr)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
2 juni 2014Een rapport van het Verein Deutscher Ingenieure en het Institut der Deutschen Wirtschaft wijst uit dat de Duitse ingenieur met uitsterven wordt bedreigd.
Acht op de tien ingenieurs zijn tevreden met hun job. Dat is ruim 10 procent meer dan de gemiddelde werknemer. Maar ingenieurs blijven erg schaars ...
Ingenieurs en technici zijn gegeerd goed op de arbeidsmarkt, maar sommige niches doen het nog beter dan andere. Dit zijn de technologiejobs van de toekomst!
Wij vroegen Patrice Sarzenstein (42) uit Besançon (Frankrijk) hoeveel hij netto per maand verdient …
Ingenieurs willen vooral aan de slag in sectoren als IT, telecom, elektronica en consultancy, zo blijkt uit de Talent Motivation Study.
We vroegen Igor Vandersmissen (47) uit Bastogne hoeveel hij verdient ...
Het diploma dat je in België behaalde, maakt vaak heel wat minder indruk in het buitenland. Ook als dat buitenland zich in Europa bevindt.
Consultaties worden steeds vaker uitgevoerd door verpleegkundigen.
Kijk jij op tegen een bedrijfsfeestje? Jobat vertelt je waarom je beter toch gaat...