Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Het loon van een ICT-consulent bij de politie: 5.900 euro bruto

ICT-consulent bij de politie
We vroegen aan een 52-jarige ICT-consulent bij de lokale politie hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
  • Leefijd: 52
  • Beroep: ICT-consulent
  • Studies: HOKT toegepaste informatica A1 (bachelor)
  • Privé: gescheiden, 2 kinderen
  • Bruto maandloon: 5.900 euro
  • Netto maandloon: vast deel van 3.354 euro + variabel deel van 300-400 euro
  • Extralegale voordelen: hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, gsm, terugbetaling woon-werkverkeer, fietsvergoeding

Wat doe je als job?

“Ik ben ICT-consulent bij de lokale politie.”

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

“Ik werkte net na mijn studies als support/pre-sales engineer voor een kleine IT-firma. De voorwaarden waren er niet zo gunstig: overwerk werd als normaal beschouwd en niet betaald. Toen mijn zoektocht naar iets totaal anders begon, werd ik benaderd door headhunters en kreeg ik de keuze tussen verschillende mogelijkheden.”

“Ik heb uiteindelijk voor de overheid – toen nog de gemeentepolitie – gekozen. Een IT’er bij de gemeentepolitie was toen relatief ongezien. Na de politiehervormingen werd het de lokale politie, die pas het CALOG-kader had geïntroduceerd. Dit zijn administratieve, ondersteunende of technische functies, waar de mijne ook toe behoort.”

Zelf als ICT-consulent aan de slag? Bekijk het actuele vacatureaanbod en... go for happy!

Doe je je job graag?

“Absoluut. Ik krijg afwisseling genoeg: mijn jobinhoud varieert van IT-management tot werken bij de helpdesk. Vaak ziet mijn dag er volledig anders uit dan ik gepland had. De politiewereld is een speciale wereld, die, net zoals de maatschappij, snel verandert. Zo zijn de eerste vrouwelijke politieagenten samen met mij gestart, en de verhouding is intussen praktisch 50/50. De eerste allochtone agenten heb ik ook weten binnenkomen. Sommige clichés over de politie zijn misschien waar, maar de meeste gelukkig niet. (lacht)

Lijkt werken bij de politie je wel iets? Zij zijn op zoek naar deze profielen...

Wat vind je van je loon?

“De aanvangswedde is absoluut niet aantrekkelijk - zeker niet voor IT’ers - maar door anciënniteit – zelfs die van vorige jobs telt in sommige gevallen mee - bouw je na een tijd een mooie wedde op. En je hebt een beter pensioen, zoals algemeen geweten. De tweede pijler (het aanvullend pensioen, nvdr) ontbreekt echter, dus dit moet je zeker meenemen in de vergelijking. Er zijn, buiten een hospitalisatieverzekering, ook weinig extralegale voordelen.”

“Je krijgt wel een smartphone om wachtdiensten te lopen. Het korps werkt 24/7, dus de kans op oproepen is vrij groot. Voor overuren, wachtdiensten en interventies ontvang je een variabele vergoeding, én er is een premie voor bepaalde bijkomende vaardigheden, zoals de kennis van een andere taal.”

“De voorwaarden voor CALOG-personeel zijn minder gunstig dan die van het operationeel (geüniformeerd) personeel. Er zijn ook veel minder carrièremogelijkheden, al bestaat er wel zoiets als sociale promotie.”

Gelukkig met wat je verdient?

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

“Nee, eerlijk gezegd denk ik ook niet dat ik me ergens anders nog kan verbeteren op dit vlak. Veel vaardigheden die ik ontwikkeld heb, zijn enkel interessant voor de politie.”

Hoeveel uren werk je per week?

“37, maar vaak moeten er overuren gepresteerd worden. We hebben glijdende werktijden en alle vormen van deeltijds werken zijn mogelijk voor wie dat wil.”

Spaar je?

“Ja, ik probeer iedere maand een vast bedrag (300 euro) te sparen. Ik doe ook aan pensioensparen en langetermijnsparen, meer om fiscale redenen.”

CHECK: Hoeveel moet je sparen voor een deftig pensioen?

Denk je aan je pensioen?

“Tot voor kort eigenlijk niet.”

Wat is je grootste kost?

“De huur van mijn huis en mijn studerende kinderen.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Dure kleding, luxevakanties en dure wijn.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Ik ga graag naar concerten en toneelvoorstellingen, en op restaurant met mijn kinderen en mijn vriendin.”

Veel geld geef je onbewust uit: 4 tips om dit te vermijden!

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Ik zou zeker een eigen woning kopen: zoals iedere Belg ben ik met een baksteen in de maag geboren. (lacht)

(Belinda Bruzzese)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de (volledige) naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

4 mei 2023
Anderen bekeken ook