Horeca betaalt slechter dan schoonmaak
Beginnende medewerkers in de horeca verdienen gemiddeld een kwart minder dan mensen die net beginnen als schoonmaker, zo blijkt ...
Ik baat drie horecazaken uit in Leuven: biercafé De Fiere Margriet (met meer dan 350 verschillende bieren op de kaart), bistro De Brabander en The Capital (op de Leuvense Grote Markt), samen met een partner. Dat laatste is momenteel trouwens het grootste biercafé ter wereld, met keuze uit 2.500 binnen- én buitenlandse bieren.
Ik probeer voor mijn zaken altijd een origineel concept te bedenken, en dat loont. In 2012 werd De Fiere Margriet door The Guardian verkozen tot een van de beste biercafés ter wereld. En van de stad Leuven kregen we een Fonske voor deze uitzonderlijke prestatie. Met The Capital is het de bedoeling om in The Guinness Book of Records te komen.
Wat mijn dagelijkse bezigheden betreft: ik probeer steeds aanwezig te zijn bij de opening van de zaken. Ik check dan de voorraad, vul mee de frigo’s aan en geef bestellingen door of doe inkopen. Ik steek ook regelmatig een handje toe bij de bediening van klanten. Ik vind het trouwens erg belangrijk om een hechte band met mijn klanten op te bouwen. Ik ben dan ook zoveel mogelijk aanwezig in mijn café en bistro, al was het maar om een praatje te slaan met klanten.
Ja, ik hou heel erg van het sociaal contact in de horeca: mensen ontmoeten, praten, luisteren, advies krijgen en geven ... Ik hou ook van nieuwe uitdagingen, dus ik ben van plan nog nieuwe horecazaken op te starten.
Voor het aantal uren dat ik werk, is mijn inkomen als zelfstandige aan de lage kant. Maar ik kies bewust voor een laag inkomen, omdat ik het belangrijker vind te investeren in mijn horecazaken. En met dit inkomen kom ik toe, mede doordat bepaalde kosten (gedeeltelijk) door de zaken gedragen worden.
Ik werk gemakkelijk 80 uur per week. Mijn zaken zijn 7 dagen op 7 open en de klanten verwachten dat ik er ben.
Neen, ik weet niet wat voor soort ander werk ik zou doen. Bovendien hou ik van de vrijheid die mijn huidige job me geeft.
Neen, ik kies ervoor te investeren in mijn zaken.
Mijn vriendin. (lacht)
Aan hoogtechnologische snufjes.
Aan buitenshuis eten, daar kan ik echt van genieten. Ik kies dan bewust voor de restaurants van andere Leuvense zelfstandigen om zo de lokale economie te ondersteunen.
Om eens op te staan en niets te moeten, om eenvoudigweg te doen waar ik die dag zin in heb. Ik heb al jaren geen vakantie genomen omdat ik te fel begaan ben met mijn horecazaken en omdat ik steeds kort op de bal wil kunnen spelen.
(mr)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via online@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
30 oktober 2013Beginnende medewerkers in de horeca verdienen gemiddeld een kwart minder dan mensen die net beginnen als schoonmaker, zo blijkt ...
In principe mag een werknemer niet werken op een feestdag. Alleen wanneer werken op zondag is toegestaan, kan er van dit verbod worden afgeweken.
We vroegen Johan Gilbert (38) uit Leuven hoeveel hij verdient ...
Wij vroegen Arthur Smeets (48) uit Edegem hoeveel hij verdient …
Mannen in de gezondheidszorg werken bijna zeven uur meer dan hun vrouwelijke collega’s, zo blijkt uit een analyse van het Nederlandse ING Economisch Bureau.
Uit onderzoek blijkt dat de horeca geen geschikte werkplek biedt voor zakenlui. Een reeks ergernissen maakt werken op café heel wat minder hip dan gedacht.
Een smartphone of laptop van het werk is een handig extralegaal voordeel. Maar ben je wel zo vrij om ermee te doen wat je wil?
Zelf je verlof kiezen, je werkplanning zelf invullen, geen baas meer die je komt storen, … Voor heel wat werknemers lijkt een carrière als freelancer een droom.
Iedereen krijgt wel eens te maken met faalangst. Maar vanwaar komt die angst? En hoe ga je er mee om? In dit webinar delen we bruikbare tips ...