Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Het loon van een hoofdverpleegkundige dialyse: 3.558 euro bruto

Bert Van Heupen
We vroegen aan Bert Van Heupen (33) uit Turnhout hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...

Bert Van Heupen (33) uit Turnhout

  • Beroep: Hoofdverpleegkundige Dialyse in de ziekenhuissector
  • Studies: Bachelor Verpleegkunde (binnenkort Master)
  • Privé: alleenwonend
  • Bruto maandloon: 3.557,94 euro
  • Netto maandloon: 2.258,67 euro
  • Extralegale voordelen: maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering en fietsvergoeding

Wat doe je als job?

“Ik geef als hoofdverpleegkundige leiding aan 45 personen – verpleeg- en zorgkundigen, twee adjunct-hoofdverpleegkundigen en een administratief medewerker – op de dienst Dialyse van het AZ Turnhout. We werken natuurlijk nauw samen met onze nierspecialisten. Even toelichten: dialyse is niervervangende therapie. Patiënten met een verslechterde of bijna geen nierfunctie moeten gemiddeld elke 3 dagen 4 uur lang zo’n dialyse krijgen. We zuiveren dan hun bloed van afvalstoffen en overtollig vocht.”

“Het is mijn job om alles goed te laten draaien. Om de kwaliteit van onze zorg te garanderen. Om mee te evolueren met de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. En om te zorgen dat iedereen in ons team graag komt werken. Want niets is belangrijker dan de warme, liefdevolle zorg voor onze patiënten én voor alle medewerkers. Het credo van ons ziekenhuis is niet voor niets ‘Gast in ons huis’. Ik ben daar trots op.”

Doe je je job graag?

“Heel graag. Veel mensen weten niet exact wat het inhoudt, maar het is een prachtige job. Verpleegkunde is véél meer dan mensen wassen en medicijnen klaarzetten. Je krijgt er veel voldoening van en je maatschappelijke inbreng is groot. Persoonlijk contact met patiënten en personeel is cruciaal – ik vind het leuk om alle patiënten bij naam te kennen. En het doet me deugd dat iedereen met zijn verhaal bij mij terecht kan. Want je moet weten: sommige mensen kampen met meer dan alleen medische problemen.”

“Helaas voel je dat de druk op de zorgsector hoog blijft. Ik zou het de overheid sterk afraden om nog meer te besparen. In het belang van onze patiënten.”

Hoe ben je in de sector terechtgekomen?

“Ik behaalde een bachelor Verpleegkunde aan de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Daarna ging ik meteen aan de slag bij verschillende afdelingen in het Turnhoutse ziekenhuis. Na vijf jaar wachtte mij een directiefunctie in een rusthuis, maar die werd me na anderhalf jaar te veel. Dus keerde ik terug naar mijn eerste liefde, het AZ Turnhout. Ik was er een jaar lang verpleegkundige op de dienst Dialyse. Toen de functie van hoofdverpleegkundige vrijkwam, stelde ik me meteen kandidaat.”

Wat vind je van je loon?

“Ik heb een goed loon. Mij hoor je dus niet klagen. Tegenover mijn salaris staat natuurlijk ook veel verantwoordelijkheid.”

Hoeveel uren werk je per week?

“38. De ene week is dat wat meer, de andere wat minder. Een voordeel aan ons ziekenhuis is dat je je werktijd flexibel kunt invullen. Maar zoals vaak, loopt dat in twee richtingen. Want vergaderingen en bijscholingen vinden dikwijls ’s avonds plaats. En het is niet zo dat je na de uren de deur toetrekt en klaar bent. Je moet er zelf over waken dat je je tijd goed indeelt. We worden daarin wel goed ondersteund door de directie.”

Zelf op zoek naar een (nieuwe) job als verpleegkundige? Bekijk dan zeker volgende vacatures...

Spaar je?

“Ik mik op ongeveer 200 euro per maand. Sinds de zomer betaal ik op mijn eentje een huis af. Dus vanzelfsprekend is dat niet. Ik beschouw mijn afbetaling ook als een vorm van sparen. Maar tijdens de weekends klus ik wel bij als flexijobber in de horeca. Ik verdien daarmee maandelijks gemiddeld 200 euro bij.”

Wat is je grootste kost?

“Zonder twijfel de hypotheek van mijn huis en de bijbehorende vaste kosten.”

Denk je aan je pensioen?

“Ja, maar niet fanatiek. Een huis afbetalen is ook sparen voor later. Hoe groot zal ons wettelijk pensioen nog zijn? Ik probeer daar niet te veel aan te denken. Je leeft nu. Je moet rekening houden met je oude dag, maar ik wil daar niet te ver in gaan.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Ik probeer op mijn hoede te zijn voor impulsieve aankopen. Ik vraag me dus keer op keer af: heb ik dit echt wel nodig? Word ik hier gelukkiger van? Haal ik hier waarde uit? Gemiddeld om de vier jaar ben ik wel toe aan nieuwe smartphone. Ik zoek dan naar het toestel met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Die telefoon mag dan gerust iets kosten.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Ik ga graag iets drinken of uit eten. Ik ga ook graag op reis met de motor. We plannen dan niet te veel op voorhand, maar kijken wat we tegenkomen op onze weg: een hotel, een B&B, … Aan mijn moto-uitrusting geef ik trouwens met plezier geld uit. Denk aan een pak, helm, handschoenen en laarzen. En ook voor boeken haal ik mijn bankkaart graag boven.”

Verdien jij genoeg? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Als ik de lotto win, renoveer ik mijn huis. Het dateert van 1990. Dat is niet heel oud, maar stilaan zijn er toch wat zaken toe aan een opfrisbeurt. Onlangs isoleerde ik het dak al, maar de keuken en de badkamer hebben ook hun beste tijd gehad. Als er daarna nog geld over is, schaf ik mij een nieuwe auto en motor aan. De rest investeer ik in vastgoed. Een appartement om te verhuren zie ik wel zitten.”

(bec)

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.

25 maart 2020
Anderen bekeken ook