40-plussers wél welkom in de zorgsector
Een nieuwe job vinden is voor late veertigers en vijftigplussers echter allesbehalve evident. Zorgorganisaties als Familiehulp nemen hen graag in dienst.
Ik ben al 19 jaar verpleegkundige waarvan 18 jaar hoofdverpleegkundige. Zo’n tien jaar geleden heb ik de locomotorische revalidatieafdeling mee opgericht in het AZ Sint-Maria in Halle. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor het uurroosterbeleid, de werkverdeling, de logistiek, de hotelservice en functioneringsgesprekken op onze afdeling.
Daarnaast houd ik me ook bezig met de maandelijkse loonsvoorbereiding, het vertalen en doorgeven van beleidsinfo, het ontvangen van artsen, het opnamebeleid, het onderhouden van contacten met patiënten en familieleden, het stimuleren van teamleden voor bijscholingen enzovoort. Het takenpakket is erg divers waardoor de werkdagen in een mum van tijd om zijn.
Ontzettend graag! Ik mag met een tof team verpleeg- en zorgkundigen samenwerken. Bovendien is het plezant om stagiairs te begeleiden. Als hoofdverpleegkundige kan ik mijn uren vrij invullen.
Doorgroeimogelijkheden zijn er niet echt, maar horizontaal is er wel heel wat promotie mogelijk. Zo ben ik bijvoorbeeld voor het volledige ziekenhuis verantwoordelijk voor decubitus (werkgroep, meetings, bijscholing, jaarverslagen etc.) en maak ik deel uit van de werkgroep Opnamebeleid. Ik heb zelfs zeggenschap gekregen bij de verbouwing van onze afdeling. Wie gemotiveerd is, kan in dit ziekenhuis veel waarmaken.
Gemiddeld werk ik zo’n 40 uur per week. Dat levert me jaarlijks 37 verlofdagen op.
Mijn loon is correct. Sommigen vinden het misschien hoog, maar je mag niet vergeten dat een hoofdverpleegkundige verantwoordelijk is voor een 30-tal patiënten en bijna evenveel personeelsleden.
We staan vaak gesandwiched tussen patiënten, artsen, verpleegkundigen, familieleden en directie.
Een aanzienlijk deel gaat naar de hypotheek. We hebben ons huis de afgelopen jaren grondig verbouwd en dat kostte een aardige duit. Daarnaast gaan we graag op restaurant en houden we van uitstapjes en reizen (al dan niet met de fietsclub). Jaarlijks proberen we ook nog een mooi bedrag te sparen.
In de gezondheidszorg is de crisis niet echt voelbaar. Mijn echtgenote is apotheker en zit dus in dezelfde sector. We letten echter wel op en zijn voorzichtig met het uitgeven van geld. We zijn spaarzaam en houden nauwgezet onze uitgaven bij.
Aan een grote, dure wagen.
Een zwembad in de tuin! En een appartement op de zeedijk kopen. Misschien zou ik ook wel een bedrijfje oprichten om opleidingen en advies te geven in de gezondheidszorg. Toch zou ik altijd in het ziekenhuis blijven werken.
(em)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
20 augustus 2014Een nieuwe job vinden is voor late veertigers en vijftigplussers echter allesbehalve evident. Zorgorganisaties als Familiehulp nemen hen graag in dienst.
Woonzorgcentra kampen met een perceptieprobleem. Jonge zorgverleners vinden ze niet de meest aantrekkelijkste werkgevers. Onterecht, zo blijkt ...
Een goede werkplek heeft een goede ergonomie. Het Antwerpse AZ Klina vernieuwde om die reden vorig jaar haar ‘beddenhuis’ voor meer dan één miljoen euro.
We vroegen Vicky Bury (29), verpleegkundige op de kinderafdeling van het UZ Gent, uit Lochristi hoeveel zij verdient …
Een diploma verpleegkunde is een garantie op werk. Maar dat mag niet de enige motivatie zijn, zegt opleidingscoördinator Ann Dumon.
Geheel objectief bekeken blijkt het zeer handig om een verpleegkundige als (liefdes)partner in huis te hebben. En wel om de volgende redenen ...
Jobat vroeg bejaardenhulp Christoph Claessens (28) uit Antwerpen hoeveel hij netto per maand verdient …
Waarom worden sommige medewerkers ambassadeurs van hun organisatie en andere niet? De Lijn nam dit onderwerp onder de loep.