5 cruciale vragen over werken in de zorg
Sinds vorig jaar is de zorgsector niet meer uit het nieuws weg te slaan. Het is ook een sector die veel mensen aanspreekt. Maar kan dat zomaar?
“Begeleider wonen en leven is de nieuwe functietitel van de vroegere animatrice. Dat laatste verklapt natuurlijk helemaal wat ik precies doe: ik zorg dat de bewoners in het woonzorgcentrum zich niet vervelen. Hoe? Dat kan werkelijk alles zijn: van dansen in de refter en koekjes bakken in de keuken, tot samen muziek maken en elkaar een deugddoende handmassage geven. Al klinkt het wel makkelijker dan het in werkelijkheid is. Ook de kwetsbare bewoners, bijvoorbeeld ouderen die dementeren, hebben het moeilijk om te zeggen wat ze wel en niet leuk vinden. Het is pas gaandeweg dat ik zie waar de mensen oprecht van genieten.”
“Met het diploma orthopedagogie kun je ontelbaar veel kanten op: als kinderverzorgster, opvoeder in een jeugdinstelling… Maar je kunt er dus ook mee aan de slag in de ouderenzorg. Het was tijdens mijn laatste jaar dat ik stage deed in een woonzorgcentrum, op de dienst animatie. Dat was zo’n fijne tijd, dat ik gewoon wist dat ik dat later wilde doen. Alleen liggen de jobs van begeleider wonen en leven niet voor het rapen. Bovendien nemen ze daarvoor niet snel iemand met een bachelordiploma aan. Toch gaf ik niet op, en kijk, intussen doe ik wat ik écht graag doe.”
Zelf aan de slag in de ouderenzorg? Op Jobat.be vind jij de job die helemaal bij je past!
“Absoluut! Als ik de ouderen zie opleven tijdens het koken of het dansen, is mijn dag geslaagd.”
“Het is misschien geen loon om jaloers op te zijn, maar je mag niet vergeten dat ik momenteel ook maar halftijds werk. In de toekomst is de kans wel heel groot dat ik meer uren krijg, en dus meer ga verdienen. Maar voor nu ben ik zeker tevreden met mijn loon.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Nee, niet snel. De eerste jaren heb ik op heel andere plekken gewerkt, in een heel andere functie, maar daar werd ik eerlijk gezegd niet gelukkig van. Ik vind het belangrijk dat je op het einde van de dag blij naar huis gaat, en het loon is dan iets minder belangrijk.”
“Negentien uren per week. En dat is momenteel genoeg. De woonzorgcentra hebben een ontzettend zware tijd achter de rug, met het coronavirus dat lelijk heeft huisgehouden. Door halftijds te werken, heb ik tijd om alles een plek te geven en terug op adem te komen.”
“Het is niet veel, maar ja, ik spaar! Niet dat ik elke maand een vast bedrag opzij kan zetten, hoor. Soms gaat er vijftig euro naar mijn spaarrekening, andere maanden honderd.”
“Mijn pensioen is nog héél ver weg hé. Ik doe wel aan pensioensparen, maar mijn oude dag is zeker niet een van mijn prioriteiten.”
Extra: 7 tips om een mooi pensioen op te bouwens
“Mijn spaarboek heb ik onlangs moeten plunderen om een bouwgrond te kunnen kopen.”
“Vóór ik iets koop, denk ik altijd heel goed na of ik dat wel echt nodig heb. Ik ben een bewuste shopper, en ik geef mijn geld enkel uit aan noodzakelijkheden. Denk maar aan eten. Als ik kleren nodig heb, kijk ik ook altijd naar de solden.”
“Een theatervoorstelling of een goede film in de cinema. Zo jammer dat dat het voorbije jaar niet mocht!”
“Het grote lot? Dan zou ik sowieso op reis gaan en wat meer theatertickets kopen. Maar geen al te zotte dingen, en al zeker niet stoppen met werken. Ik zou het gewoon op mijn rekening laten staan, zodat ik me de rest van mijn leven geen zorgen meer hoef te maken over mijn financiën.”
Go for happy! Bekijk het actuele vacatureaanbod voor zorgkundigen
(dt/em)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
13 september 2021Sinds vorig jaar is de zorgsector niet meer uit het nieuws weg te slaan. Het is ook een sector die veel mensen aanspreekt. Maar kan dat zomaar?
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
We vroegen een 26-jarige zorgkundige uit Turnhout naar haar job en hoeveel zij daarmee maandelijks verdient...
Wat zijn de grote knelpuntberoepen in de zorg? We brengen de lijst en toetsen die aan de praktijk in het ziekenhuis en het woonzorgcentrum.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Woonzorgcentrum Zuiderlicht in Mariakerke bewijst dat het anders kan: “Minder werkdruk, meer tijd voor de bewoners en inspraak: daar heb je niet méér medewerkers voor nodig dan elders.”
Een dankwoordje krijgen van de baas is fijn, maar opslag krijgen is nog beter. Hoeveel hou je nu écht over van die welverdiende loonsverhoging?
Zet jouw IT-talent in voor de MIVB en hulp miljoenen reizigers.
Wat hebben Lidl, CM en Asap met elkaar gemeen? Zij, en nog flink wat andere, zijn op 26 maart als werkgever aanwezig op de jobbeurs van Jobat in Sint-Niklaas.