Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Het loon van een grafisch vormgever: 5.030 euro bruto

Het loon van Nellle
We vroegen aan grafisch vormgever Nellle (64) uit Gent hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...

Nellle Vanlangendonck (64) uit Gent

  • Beroep: Grafisch vormgever bij Oxfam-Wereldwinkels / Oxfam Fair Trade
  • Studies: A2 Mechanica
  • Privé: Gehuwd
  • Bruto maandloon: 5.030 euro
  • Netto maandloon: 3.020 euro
  • Extralegale voordelen: Ecocheques, fietsvergoeding, fruitabonnement op het werk, hospitalisatieverzekering, verzekering gewaarborgd inkomen, gsm-abonnement, laptop en 30% korting in de bedrijfswinkel

Wat doe je als job?

“Ik ben grafisch vormgever bij Oxfam-België, sinds drie jaar een fusie van Oxfam Solidariteit met Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam Fair Trade. Ik ben gestart in 1983 en zal in december van dit jaar mijn laatste werkdag draaien. Naast het maken van affiches, brochures, flyers en verpakkingen ben ik ook veel met video bezig.”

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

“Vroeger bestond mijn job natuurlijk nog niet – tenminste, niet zoals hij nu gedaan wordt. Na mijn studies mechanica heb ik maar zes maanden in de technische sector gewerkt. Daarna werd ik een aantal jaar cultureel animator, iets totaal anders. En uiteindelijk ben ik als vrijwilliger in de plaatselijke Oxfam-winkel in Zaventem begonnen. Daar deed ik ook af en toe grafisch werk voor het nationaal secretariaat. Een hoop knip- en plakwerk was dat toen nog. Maar blijkbaar beviel het goed, want na een tijd kwam de nationaal verantwoordelijke van Oxfam-Wereldwinkels bij mij aan huis om te vragen of ik voor hen wilde komen werken.”

Wil je zelf als grafisch vormgever aan de slag? Ontdek het actuele vacatureaanbod en ... go for happy!

Doe je je job graag?

“Heel graag! Ik denk dat ik het aantal keer dat ik met tegenzin naar het werk ging op één hand kan tellen. En dat op 39 jaar, dat is een heel goed teken denk ik. (lacht) Qua collegialiteit en sfeer zit het ook helemaal goed.”

Wat vind je van je loon?

“Daar ben ik heel tevreden over. Als je me 40 jaar geleden had gezegd dat ik dit ooit zou verdienen, had ik je niet geloofd. Ik zit nu natuurlijk ook wel op de maximale anciënniteit en er zit wat inflatie tussen. Maar ik ben blij met wat ik ontvang!”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

“Nee, dat is het me niet waard. Ik heb een keer de optie gekregen om van job te veranderen omdat ik elders werd gevraagd, maar ik heb dat toen niet gedaan. De grafische afdeling van dat bedrijf stond nog in de kinderschoenen en bij ons was dat al veel verder uitgebouwd.”

Hoeveel uren werk je per week?

“Ik werk 38 uur. Maar doordat ik in 2005 ben begonnen met het coördineren van BV-campagnes met Lieve Blancquaert, heb ik een tijd lang veel overuren gemaakt. Een fotoshoot hier, een interview daar, dan stapelen de uren zich snel op. In 2010 had ik 300 overuren opgebouwd. Uitbetalen in geld was niet aan de orde, maar de toenmalige directie is met een idee gekomen: ik mocht mee op persreis naar onze koffiepartners in Noord-Kivu, Congo. Dat was een ervaring die ik niet kon laten liggen. Het land, de cultuur, de impact van onze koffie-inkoop op de mensen daar. Het was de meest interessante overurencompensatie ooit.”

Gelukkig met wat je verdient?

Spaar je?

“Mijn vrouw en ik hebben altijd aan pensioensparen gedaan en daar zie ik nu wel het nut van in. Als je dat niet hebt, is je pensioen maar karig. We hebben wel ons loon met twee verdiend. Zij was verpleegster en heeft fysiek heel hard gewerkt, waardoor ze eerder met pensioen is gegaan dan ik.”

Denk je aan je pensioen?

“Het is slechts een kwestie van maanden, dus we zijn er zeker mee bezig. We zouden graag een aantal reizen maken – naar de piramides, naar Petra in Jordanië, en hopelijk ook nog een tweede keer naar het prachtige IJsland. Daarnaast wil ik graag vrijwilliger worden bij Democrazy, een vzw die ongeveer 140 concerten per jaar organiseert in Gent. Ze baten binnenkort mee het wintercircus uit, een prachtig gerenoveerde zaal. Als ze het willen, sta ik voor ze klaar.”

Wat is je grootste kost?

“We hebben vijf jaar geleden een appartement gekocht in Gent, daar betalen we nog aan af. Dus dat is de komende zes jaar onze grootste kost. Maar al met al hebben we die hypotheek snel afbetaald en hopelijk kunnen we daarna financieel zorgeloos genieten.”

Nuttig! 7 slimme tips om te sparen, zelfs als het even wat moeilijker gaat

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“De auto. Die hebben we weggedaan sinds we in Gent wonen en dat scheelt een pak geld. We doen nu alles met de fiets en twee keer per maand huur ik zo’n deelwagen. Een geweldig concept! Je moet alleen op voorhand goed plannen wanneer je er eentje nodig hebt. Ik ben overigens nooit een automens geweest, ik rijd al 36 jaar dagelijks met de trein naar het werk. Zes treinen per dag. Ik heb het eens uitgerekend, blijkbaar heb ik 1,7 jaar van mijn leven op de trein gezeten.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Reizen en van het leven genieten. We hebben het nooit slecht gehad en uit eten gaan of naar de film en het theater kon meestal wel. Er is een bepaalde periode geweest dat we echt een tandje terug moesten schakelen qua uitgaven, maar dat zit al lang weer goed. Concerten, diners, goed gezelschap, dat soort aangename ervaringen wil ik graag koesteren.”

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Ik win elke week de lotto! (lacht) Door niet mee te spelen… Nee, van een pak geld word je niet altijd gelukkiger. Ik verdien het liever op de normale manier.”

(ZINNIG)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.

1 juni 2023
Anderen bekeken ook