Werken in het buitenland met Erasmus+
Via het Erasmusprogramma kan je ook werkervaring opdoen met een internationale stage. Oud-student Yacin Marzouki van Odisee Brussel vond zo zelfs vast werk.
Ik werk als General Manager voor een project ontwikkelaar. Ik draag de verantwoordelijkheid voor een project waar we huizen bouwen, verkopen, verhuren en er een country club beheren.
We voorzien daar allerlei activiteiten voor onze 240 leden. Zo hebben we onder andere een golfbaan, tennis, bocce ball, croquet, een spa, fitnessclub, 5 restaurants, een zwembad en een wijn boutique. Onze leden wonen er voornamelijk in de zomer om van de hitte in Florida te ontsnappen. Het project is ongeveer 1100 hectares groot, met ongeveer 22 mijl interne private wegen.
De leden betalen 50.000 dollar initiation fee (instapkost, omgerekend zo'n 47.200 euro) en de jaarlijkse lidmaatschapsgelden bedragen 13.000 dollar, oftwele 12.300 euro (voor een seizoen van 1 mei t/m 31 October).
Onze belangrijkste inkomsten zijn van ons onroerend goed.
Ik ben als management trainee in 1978 naar de VS gekomen en heb sindsdien altijd in het hotelwezen gewerkt, nauw verwant met diverse projectontwikkelingsmaatschappijen.
In 1999-2000 ben ik even terug naar Europa gekomen en heb ik in Brussel gewerkt als GM van de Crowne Plaza Brussel (Rogierplein) en het hotel Atlanta op het Brouckèreplein.
Daarna ben ik terug aan de slag gegaan in de VS. We gaan nog zo’n 1 of 2 keer per jaar terug naar België/Nederland voor familiebezoek en vakantie.
Ik werk graag en met de seizoensgevoeligheid van mijn werk heb ik in feite de winters vrijaf, terwijl ik in de zomer continu werk voor zes maanden. Ik kom er ook erg veel interessant volk tegen. Ik heb altijd in de horeca gewerkt en vind de verbinding met ‘onroerend goed’-projecten erg belonend, gezien mijn interesse in architectuur.
Mijn andere ambitie is om ooit een designfirma te beginnen, die zich specialiseert in micro-houses (huizen kleiner dan 100 m²).
Ik ben erg tevreden met mijn loon en de inhoud van het werk is dermate interessant dat dit een moeilijke beslissing zou zijn.
Ik verdien 250.000 dollar bruto per jaar (omgerekend zo'n 236.000 euro), ontvang een auto en kledingtoelage van 10.000 dollar (9.440 euro), een reisvergoeding, verzekeringspremies volledig betaald. Mijn netto is 190.000 dollar per jaar, oftewel 179.372 euro.
Het is ruim gecompenseerd. Het werk vergt wel 120% van je aandacht ("You are always on stage!"), dat mag je niet onderschatten.
In de zomer werk ik 65 à 70 uur per week (ongeveer 6 maanden), in de winter is dat 20 uur. Ik verkwist wel veel tijd met heen en weer vliegen naar de bergen in de wintertijd.
Ik spaar rond de 40.000 dollar (zo'n 37.760 euro) per jaar.
Ik ga met pensioen binnen 4 jaar. Met mijn huidig sparen denk ik dat ik mijn doel zal bereiken.
Het handhaven van een huurhuis in de bergen en ons koophuis in Florida. Onroerend goed belasting in de VS is schrikbarend hoog. Ik reserveer daar zo'n 10.000 dollar per jaar voor. Ook de dubbele uitgaven aan nutsbedrijven en dergelijke zijn aanzienlijk.
Onnodige prullaria.
Goed eten, luxe reizen, genieten eigenlijk.
Investeren in een huisje in Kyoto. Het is een prachtige stad. Het heeft de charme van Japan, maar het is geen grote stad. Net zoals in Parijs mogen gebouwen maar tot een bepaalde hoogte komen. In Kyoto mogen ze de hoogte van de grootste tempel niet overschrijden. Echt prachtig. Ze hebben er zo’n bijzondere architectuur. Ik heb ook bijzondere interesse in Japan. Ik ben er al acht keer naartoe geweest met onze zoon.
En een stulpje in de Bordeaux-streek. Een favoriete bestemming van mijn vrouw en mezelf.
(sjv)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
30 november 2015Via het Erasmusprogramma kan je ook werkervaring opdoen met een internationale stage. Oud-student Yacin Marzouki van Odisee Brussel vond zo zelfs vast werk.
Volgens een onderzoek van BVN missen Vlamingen en Nederlanders die in het buitenland verblijven, hun nationale gerechten meer dan hun eigen familie …
Het diploma dat je in België behaalde, maakt vaak heel wat minder indruk in het buitenland. Ook als dat buitenland zich in Europa bevindt.
Dan Price, de 30-jarige CEO van Gravity Payments, verhoogt het minimumjaarloon van zijn 120 medewerkers tot 70.000 dollar, omgerekend zo’n 65.700 euro.
Koffie halen, bodemloze databases vullen en ander geestdodend werk. Het zijn de typische werkjes waar stagiairs mee bezig gehouden worden. Maar niet overal!
Droom jij er ook van om professioneel naar het buitenland te trekken? Bij velen blijft het bij dromen. Dankzij deze drie tips is de stap makkelijker gezet.
Volgens cijfers van Statbel werkt 1 op de 4 Belgische werknemers deeltijds. Vooral vrouwen kiezen ervoor om niet langer voltijds te werken.
Matthias en Dominic werken als chauffeur-lader bij EcoWerf: “Een toffe job, goed loon én 35 dagen vakantie”.
ChatGPT bracht bij zijn lancering een kleine aardschok teweeg. Intussen is ook Bard op het toneel verschenen. Maar wat kan je er nu mee?