Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Het loon van een Full-stack Webdeveloper: 2.600 euro bruto

Full-stack Webdeveloper
We vroegen een 27-jarige webdeveloper uit de provincie Antwerpen naar zijn job en hoeveel hij daarmee maandelijks verdient...
  • Leeftijd: 27
  • Locatie: Retie
  • Beroep: Full-stack Webdeveloper
  • Diploma: Humane Wetenschappen (middelbaar) en Grafische & Digitale Media (hogeschool – niet voltooid)
  • Privé: Wettelijk samenwonend
  • Bruto maandloon: 2.600 euro
  • Netto maandloon: 1.800 euro
  • Extralegale voordelen: Laptop en toebehoren, kortingsbonnen, incentives...

Wat doe je voor job?

“Ik ben een Full-stack Webdeveloper. Ik maak dus websites en applicaties, van begin tot einde. Elk project start met een ontwerp van een designer, dat ik dan omzet in een bruikbare en functionele website of app.”

“Het Full-stack-aspect betekent dat je zowel voor front-end (wat de gebruiker ziet, het visuele van een website) als back-end (alle logica die achter de schermen gebeurt, bijvoorbeeld een gebruikersnaam- en wachtwoordcontrole wanneer een gebruiker zich aanmeldt) verantwoordelijk bent. En dat doe je allemaal door code te schrijven.”

Doe je je job graag?

“Ja, absoluut. Er is veel uitdaging omdat het nu eenmaal een evoluerende branche is, waardoor je nooit bent uitgeleerd. Het is dus ook nooit echt saai. We werken op dit moment met een heel klein team, waarin iedereen zijn of haar specialiteit heeft. Hierdoor is de dynamiek veel beter dan bij grote bedrijven, waar je soms eerder een nummer bent. In een klein team voel ik me eerder als een tandwiel in de motor, die alles mee laat draaien. Dat leidt tot een beter teamgevoel. Het moet wel klikken. Maar, omdat iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid heeft, werkt dat.”

“De deadlines zijn soms wat krap. Het liefste werk ik zo lang mogelijk aan een project, maar dat gaat niet (altijd), want klanten verwachten hun website of app nu eenmaal op tijd. Ik heb die druk eigenlijk wel graag. Het drijft mij om beter te presteren, om mijn taken sneller af te werken, om te genieten wanneer het klaar is.”

Als webdeveloper op zoek naar (nieuw) werk? Bekijk hier het actuele vacatureaanbod…

Hoeveel uren werk je per week?

“Normaal gezien 38 uur per week, maar in drukke periodes kom ik soms aan 60 uur. Dat aantal is ook wel een beetje aan tijd en zin gekoppeld, omdat ik nu al bijna drie maanden van thuis uit werk. Ik heb momenten dat het allemaal niet echt flowt, terwijl het de volgende dag als een sneltrein kan lopen. Meestal probeer ik dan gewoon ‘even door te knallen’, want dan is het klaar, en dat geeft mij gemoedsrust.”

“De essentie is dat je je werk zo goed mogelijk verdeelt, ook al moet je meer doen. De kracht om goed te plannen groeit wel mee met je ervaring, maar soms moet je jezelf gewoon goed kennen, en een project correct inschatten.”

Ben je tevreden over je salaris?

“Ik ben zeker tevreden over mijn loon en de extralegale voordelen. Het klinkt cliché, maar dat is voor mij zeker niet het belangrijkste. Zolang ik mijn werk graag doe en ik rond geraak op het einde van de maand, ben ik al tevreden. Ik zou deze job niet zomaar opgeven voor een hoger salaris. Plus, ik ben nog een junior, dus dat loon zal wel stijgen in de toekomst. Het is ook wel een vakgebied waarin je betaald wordt op vlak van ervaring, dus je moet erin groeien.”

Verdien jij (al) zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Heeft de coronacrisis een impact op je salaris?

“Ja, toch wel. Ik werk gelukkig in een branche die niet al te veel last ondervindt van de coronacrisis, want ik ben altijd kunnen blijven werken. Maar de manier waarop en alle teambuildingactiviteiten zijn wel veranderd. Zo gaan we normaal gezien elk jaar samen eten op restaurant. Dit jaar ging dat niet door, en kregen we (ikzelf en mijn partner), als vervanging, een luxemaaltijd aan huis.”

“Helemaal in het begin van de coronacrisis, nog vóór de lockdown, werkte ik nog op kantoor, meestal als enige. Maar nu is dat altijd van thuis uit. Bijna drie maanden. Dat went wel, hoor. De workflow op het werk is beter, maar na een tijd vind je ook thuis je moment van goede productiviteit, zeker als je je setup verbetert, of verschillende thuiswerklocaties creëert. Als ik veel moet noteren of een prototype of datamodel moet creëren, dan is mijn bureau de eerste keuze. De eettafel vormt dé place to be voor setupcreatie of andere projectroutinetaken. En de zetel gebruik ik voor mijn mailtjes of een beetje research. Zo creëer ik mijn eigen werkplaats thuis.”

Waar gaat het merendeel van je loon naartoe?

“Zoals bij de meesten, naar de hypotheek, rekeningen en boodschappen. Verder proberen we zo goed mogelijk te sparen. Af en toe kopen we eens iets leuks voor onszelf. De kosten van onze hond, een border collie, zijn geen grote hap uit het budget, omdat hij gezond is. We sparen als appeltje voor de dorst, maar ook om ons huis te renoveren omdat we ooit graag kinderen willen.”

Lig je wakker van je pensioen?

“Dat is nog minstens 40 jaar, dus wat te ver weg om mij daar nu al druk over te maken. Maar ik vind wel dat onze pensioenen te laag zijn. Ik verwacht ook niet dat ze de komende jaren stijgen. En ik denk er dus liever allemaal niet veel over na.”

“Maar ik kijk wel uit naar de vrijheid. Als je oud bent, en niet meer moet gaan werken, kan je doen wat je wilt: meer aan jezelf werken, veel reizen… Ik doe mijn job heel graag, maar ik kan nog dingen verzinnen die ik liever zou willen beleven. Gewoon met mijn eigen ogen de wereld zien. Want media en socialemediakanalen vormen onze bron voor de wereld, en dat klopt niet altijd. Het is een soort brainwashing van meningen die vaak gepubliceerd worden als feiten. Kritisch zijn, is goed, maar de klepel swingt soms naar de andere kant.”

Waar kun je echt geen geld aan geven?

“Kleding. Ik zie soms mensen een trui van 200 euro kopen. Dat kan ik er echt niet aan geven. Een trui van 200 euro is in mijn ogen niet vier keer beter dan eentje van 50 euro.”

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“We zouden ons huis renoveren, misschien onze droomauto kopen en de rest in de spaarpot steken. Ik zou sowieso blijven werken, maar dan wel halftijds. Als je je inkomen volledig stopzet, is je geld snel op.”

(ga/em)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

15 februari 2021
Anderen bekeken ook