Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in Antwerpen?

Het loon van een freelance sportklimcoach: 1.400 euro netto

We vroegen aan Tijl Smitz (33) uit Heverlee hoeveel hij verdient …
Tijl Smitz Tijl Smitz (33), Heverlee
  • Beroep: freelance sportklimcoach
  • Privé: ongehuwd
  • Bruto maandloon: 2.200 euro
  • Netto maandloon: 1.400 euro
  • Extra's: geen

Wat doe je voor job?

Ik werk als freelancer in sportklimmen en combineer een aantal zaken. Ik geef training aan jeugd en volwassenen in klimclub Hungaria in Leuven. Daarnaast begeleid ik het Belgisch jeugdteam naar internationale wedstrijden en stages als topsportcoach van de Klim- en Bergsportfederatie.

Ik doe ook aan routebouw in klimzaal Hungaria en op wedstrijden in andere zalen. Daarvoor volgde ik een opleiding en stage tot officiële routebouwer van de Belgian Commission for Competition Climbing. Tot slot werk ik ook als redactielid van het Belgian Climbing Network, de grootste website gewijd aan klimmen en alpinisme in België.

Wat houdt sportklimmen juist in?

Sportklimmen is een specialisatie die uit het alpinisme (rotsklimmen) is ontstaan, initieel was het een trainingsvorm voor het alpinisme. Bij sportklimmen wordt een route op een rots of een indoorwand geklommen zonder hulpmiddelen.

Het competitieklimmen kent 3 disciplines: ‘speed’ (de winnaar is diegene die het snelst kan klimmen, de route is steeds dezelfde), ‘boulderen’ (hier gaat het om wie op 3 tot 5 meter hoge wanden een moeilijke route kan klimmen) en ‘lead’ (hier gaat het om wie het hoogst kan klimmen. De wanden zijn zo’n 18 meter hoog en de routes tellen maximaal 65 bewegingen). Leadklimmen is de koninginneklasse: belangrijk is inzicht, bewegingen kunnen inschatten en ingenieuze oplossingen kunnen vinden voor zaken die op het eerste zicht onoplosbaar lijken. De wedstrijden zijn altijd op artificiële wanden en meestal indoor.

Doe je je job graag?

Dolgraag, het is mijn passie! Ik ben constant met klimmen bezig, ook op vrije momenten. Dan schuim ik bijvoorbeeld Facebook en YouTube af naar trainingsideeën van topteams van over de hele wereld.

Hoe doet België het op vlak van sportklimmen?

België staat internationaal redelijk hoog gerangschikt. Met het jeugdteam zitten we op Europees niveau in de top 5!

Doe je zelf mee aan wedstrijden?

Neen, ik doe geen wedstrijden (meer), het is kiezen tussen coachen en meedoen. Ik ben op mijn 18de beginnen klimmen, wat redelijk laat is. Ik coach nu mensen die beter zijn dan ik. Maar na 15 jaar erg intensief met deze sport bezig te zijn, heb ik redelijk wat ervaring opgebouwd en kan ik via mijn coaching mensen verder brengen.

Wat vind je van je inkomen?

Ik ben blij dat ik kan doen wat ik het liefste doe en dat ik rondkom met wat ik daaruit verdien. In de sport draait veel om vrijwilligerswerk en een aantal van mijn taken deed ik tot voor kort als vrijwilliger. Maar op termijn zie ik mijn inkomen toch graag nog wat evolueren om te kunnen sparen en iets op te bouwen.

In de meeste sporttakken valt niet veel geld te verdienen. Als onze sport meer geïnteresseerde beoefenaars en kijkers zou lokken, kan dit wel evolueren, maar voorlopig gaan onze wedstrijden gratis door voor een paar honderd kijkers. De klim- en bergsport is momenteel wel aan het ‘boomen’, dus de context is stilaan aan het veranderen. De verschillende federaties zijn ook hard aan de toekomst van het klimmen aan het bouwen. Zo werd klimmen net opgenomen als demonstratiesport op de jeugdspelen in China.

Hoeveel uren werk je per week?

Met de trainingen aan volwassenen (10 uur), de trainingen aan de jeugd (20 uur), het routebouwen (5 uur) en het online redactiewerk (3 uur), kom ik wekelijks aan 38 uur. Maar daar komen nog een aantal ad hoc activiteiten bij zoals vergaderingen, het organiseren van events en het begeleiden van atleten van de klimclub bij wedstrijden.

Als topsportcoach begeleid ik daarbovenop 7 à 8 internationale wedstrijden per jaar en minstens 2 stages, die ook voorbereidingswerk vragen. En natuurlijk ben ik zelf ook nog eens 6 tot 12 uur per week aan het klimmen. Dus ja, ik ben 24/7 met het klimmen bezig. (lacht)

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Nee, ik zou niet weten wat voor ander werk ik zou doen. Ik ben in 2006 beginnen werken in de klimsector en wil er voor ijveren meer kansen te creëren in deze sector in plaats van me te (moeten) heroriënteren.

Spaar je?

Neen.

Wat is je grootste kost?

De huur van mijn appartement en de afgelegde kilometers met de auto, zo’n 35.000 per jaar.

Let je meer op je centen door de crisis?

Ik heb altijd op mijn centen moeten letten. In de klimsector lijkt de crisis wel niet voelbaar, de klimzaal zit iedere avond vol. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat klimmen naast leuk, gezond en sociaal, ook erg ontspannend werkt. Bij het klimmen focus je je al snel volledig op waar je mee bezig bent, dus voel je de stress zo van je afglijden.

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

Aan dure wagens, een grote woning en duur gaan eten.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Aan klim- en snowboardvakanties. Ik ga vaak in Oostenrijk, Spanje en Frankrijk klimmen.

Wat zou je doen als je de lotto wint?

Dan blijf ik zeker doen wat ik nu doe, maar ik zou me minder financiële zorgen maken. Ik zou ook het Belgisch klimteam sponsoren zodat er een professionele begeleiding en omkadering is. Er is op dit moment namelijk geen goed uitgebouwde structuur voor Belgen die aan internationale wedstrijden voor volwassenen willen deelnemen. Het geld zou dus allemaal binnen de klimsport blijven. (lacht)

(mr) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

3 september 2014
Anderen bekeken ook