Is (permanent) thuiswerken de toekomst?
Wat ná de coronacrisis? Wordt thuiswerken een blijvertje of blijft het eerder een verre herinnering aan dat bizarre jaar 2020?
“Ik heb in feite twee jobs. Enerzijds sta ik in voor de marketing van diverse kmo’s, deels inhouse, deels van thuis uit. Anderzijds werk ik als fotograaf en doe ik dus fotoshoots voor fashionmerken, mensen die graag betere (zakelijke of privé) profielfoto’s willen, enzovoort. Ik besteed aan beide jobs wekelijks ongeveer evenveel tijd.”
“Absoluut, vooral omwille van de variatie en het feit dat ik mensen kan helpen. Het gevoel dat het nuttig is wat ik doe, motiveert me wel. Want de mensen die ik fotografeer, bezorg ik een leuke dag, een glimlach op hun gezicht, een herinnering voor het leven en hopelijk wat meer zelfvertrouwen. De ondernemers wiens marketing ik doe, zien dan weer hun omzet stijgen. Ze behalen hun doelen en een hogere return on investment. Maar vooral: ze zien hun droom waar worden. Ten slotte ben ik een mensenmens, dus voor mij gaat het vooral om de emotionele waarde.”
Zelf op zoek naar een job in marketing? Bekijk het actuele vacatureaanbod en … go for happy!
“En nog een belangrijk aspect van mijn werk is de vrijheid en flexibiliteit. Ik werkte vroeger als werknemer bij onder meer reclamebureaus, maar in 2015 besloot ik zelfstandige te worden. Over die beslissing ben ik nog altijd erg tevreden. Ik jaag nu mijn eigen droom na, niet die van iemand anders. Ik houd ook niet echt van die vaste structuur binnen bedrijven. Ik doe liever mijn eigen ding. Nu bepaal ik zelf mijn werkuren, wat zeker handig is sinds ik vader ben geworden. En ik kies zelf met wie ik samenwerk. Ook leuk. Als het met iemand niet klikt, zet ik de opdracht simpelweg niet verder. Dat is een luxepositie.”
“Ik denk dat ik gemiddeld een vijftigtal uur per week werk, maar nooit 9-to-5 natuurlijk. ’s Avonds, in het weekend… dat maakt me niet zoveel uit omdat ik voornamelijk van thuis uit werk. Dat is voordelig omdat ik me perfect kan aanpassen aan mijn gezin en kan werken op de momenten dat ik het meest productief ben. Tegelijk is het wel lastig om een work lifebalans te vinden. Want ik ben eigenlijk altijd online en dus altijd bereikbaar.”
“Eigenlijk wel. Ik heb alles wat ik nodig heb én ik verdien geld met wat ik graag doe. Mij hoor je dus niet klagen. Hoewel, de hoge belastingen en het gebrek aan vangnet voor zelfstandigen in België storen me wel. Maar goed, dat neem ik er wel bij.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Toch wel. Als marketeer mocht ik geen events meer organiseren. Sommige van mijn klanten moesten ook sluiten omwille van de crisis. En tijdens de lockdown gingen de fotoshoots niet meer door. Dus op financieel vlak deed het niet meteen deugd.”
“In eerste instantie gaat dat naar de vaste kosten, afbetalingen, het huishouden enzovoort. Dure hobby’s hebben we niet. Al struin ik wel graag het internet af voor allerlei gadgets. Werkgerelateerd weliswaar. Denk dan aan van alles wat mijn job als fotograaf makkelijker of leuker maakt.”
“Alles wat met status te maken heeft. Ik voel niets voor luxeproducten: dure horloges of juwelen, een chique auto, designkleren… Ik zal nooit iets kopen omwille van de reputatie van het merk. Als ik aan iets veel geld uitgeef, is dat altijd omwille van de kwaliteit en de praktische kant ervan.”
“Niet echt. Dat zijn zorgen voor later. Ik doe aan pensioensparen met een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen), maar verder ben ik er niet mee bezig.”
“Dan zou ik eerst en vooral een huis kopen voor mijn moeder. Ze heeft haar hele leven hard gewerkt. En ze had niet het geluk of de kans om de job van haar leven te vinden. Dus zij verdient dat. Met de rest van het geld zou ik mijn woning afbetalen. En als ik écht het groot lot win, zoek ik enkele straffe projecten uit om te steunen. Ik denk dan vooral aan organisaties die kinderen in armoede helpen, die scholen bouwen… Maar hoe dan ook zou ik mijn huidige job blijven doen, gratis desnoods.”
(sc/em)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
4 december 2020Wat ná de coronacrisis? Wordt thuiswerken een blijvertje of blijft het eerder een verre herinnering aan dat bizarre jaar 2020?
Zelfstandigen hebben het toch echt wel makkelijk: alleen maar werken wanneer ze willen, veel vakantie en massa’s geld verdienen… Feit of fictie?
Philippe en Emilie zetten hun eerste stappen als freelancer. Daarvoor gooien ze meer dan 10 jaar anciënniteit bij hun vorige werkgever in de papiermand.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Een bekend freelancer is Siska Schoeters, die onder meer werkt voor Radio 2 (De Madammen) en Canvas (De Ideale Wereld), maar niet als klassieke werknemer.
Een juiste verhouding tussen werk en privé blijft dé uitdaging voor de komende jaren. Zowel bedienden als arbeiders snakken naar meer ‘werkbaar’ werk.
We vroegen Jan Quintiens (47) uit Hasselt naar zijn job en hoeveel hij daar maandelijks mee verdient...
Zeven op de tien zelfstandigen die eerst als werknemer aan de slag waren, zijn (veel) gelukkiger wanneer ze niet moeten luisteren naar een baas.
Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?