Ambtenaren FOD Financiën zijn 'baas over eigen werktijd'
‘Werkbaar werk’ is hot in de politiek. Bij de FOD Financiën bepalen medewerkers grotendeels zelf hoe hun werktijd eruitziet!
Ik werk al sinds 1 januari 2016 als fiscaal inspecteur voor de FOD Financiën. Ik werk voor de dienst ‘grote ondernemingen’. Ik doe belastingcontroles, ga na of hun vennootschapsbelasting in orde is, controleer aangiftes, ga hun boekhouding na… Het komt er vooral op neer om na te gaan of ze hun verplichtingen hebben nageleefd.
Om aan deze job te raken heb ik eerst 3 algemene testen gedaan via Selor om voor type A-jobs in aanmerking te komen en masterniveau jobs te kunnen doen. Daarna nog enkele functiespecifieke testen doorlopen en nog een interviewgesprek met mensen van Selor en intern van FOD Financiën.
Ja, het is een heel gevarieerde job met veel flexibiliteit. Je kan hier je eigen werk regelen. We werken ook met stam- en glijtijden en kunnen zo zelf de balans maken tussen werk en privé. Je kan zelf kiezen of je ’s morgens om 7 uur begint of om 10 uur, of je vertrekt om half 4 of later. Je kan het laten afhangen van je privé-afspraken, openbaar vervoer… We werken ook met verschillende soorten bedrijven. Elk dossier is anders.
Ik werk tevens in een gevarieerd en dynamisch team met veel jonge collega’s, die ongeveer tegelijk met mij zijn begonnen. Die zijn grotendeels allemaal onder de 30 jaar. Dat maakt het plezant en zorgde ervoor dat ik sneller geïntegreerd raakte. Het is gemakkelijker samenwerken met iemand die dezelfde raakvlakken heeft. We hebben ook een erg open communicatie. Dat werkt vlot.
Stilaan is de vergrijzing in de overheidssector zich toch aan het oplossen. Veel mensen gaan op pensioen en worden vervangen door jongere mensen. Al hangt het van dienst tot dienst af, je kan wel zeggen dat de overheid verjongt.
Eigenlijk niet, want ik ben perfect gelukkig met de job die ik nu doe. Ik zou niet gemakkelijk naar privé overstappen, want de werkdruk ligt daar vaak nog erg hoog.
Ik heb als afstudeerrichting ook beleidsmanagement gekozen en alles in die richting draaide om de overheidssector. Vanuit dat standpunt heb ik via Selor de ingangsexamens meegedaan en eigenlijk meteen voor deze job als eerste job gesolliciteerd. In afwachting heb ik nog een tijdje voor het OCMW gewerkt, maar de overheid was dus wel een bewuste keuze.
Doorklimmen naar een hogere functie zou ik misschien wel willen doen. Ik ben nog jong, elk beetje is mooi meegenomen.
Bruto zit ik rond de 3.087 euro, netto is dat 1.983 euro. We krijgen ons abonnement voor het openbaar vervoer volledig terugbetaald en een basis hospitalisatieverzekering (waar we zelf 20 euro per jaar voor betalen). Verder heb ik aan het taalexamen meegedaan voor bewijs van tweetaligheid en dan ontvang je daarvoor nog een extra taalpremie (die reeds in het nettoloon inbegrepen zit).
Heel goed voor een beginnend iemand. Als ik vergelijk met de mensen waar ik mee heb gestudeerd, dan is dit als startloon ideaal. Als ik meer wil verdienen, kan ik nog overstappen naar de privésector of proberen door te groeien. Maar momenteel ben ik heel tevreden.
Ik werk gemiddeld van half 8 tot half 4. Ideaal, want dan heb ik nog een halve namiddag tijd voor privézaken. In totaal is het gewoon een 40-urenweek. Overuren kunnen we eigenlijk niet maken. We kunnen deze niet registreren. We krijgen dan wel bijvoorbeeld een AV-dag per maand om te compenseren. We zitten daarom in een ‘twee systemen’-systeem. Maar in principe doe ik zelf geen overuren.
Ja, elke maand zet ik 78 euro opzij voor pensioensparen en dan nog 50 euro voor een tak-21 spaarverzekering waarvoor ik spaar voor mijn schuldsaldoverzekering. Daarnaast gaat er maandelijks nog 887,85 euro naar mijn spaarrekening.
Ja, ik doe aan pensioensparen, maar vooral voor het fiscaal voordeel. Voorlopig krijgen we vanuit de overheidssector nog wel een degelijk pensioen. Ik doe mijn job graag, maar langer werken is misschien niet altijd even haalbaar. Fysiek is onze job niet echt zwaar, maar ik weet niet of ik op mijn 70ste mentaal nog zo goed mee ga kunnen. Vanaf een bepaalde leeftijd loop je toch wel het risico dat dat achteruit gaat. De pensioenleeftijd oneindig opkrikken is volgens mij dus niet haalbaar, hoe graag je je job ook doet. Je moet ook denken aan de kwalitatieve manier waarop je je job moet kunnen uitoefenen.
Hangt af van welke situatie. Ik heb wat schrik dat mensen er van zouden gaan profiteren. Het zou ook wel een serieuze kost met zich meebrengen. Het is een mooi idee, maar dan is er wel een mentaliteitswijziging nodig, momenteel is dat nog moeilijk in België, denk ik. Voor mij persoonlijk zou ik het wel een mooi element vinden. Het is een mooie verbetering voor mensen die alleenstaand zijn, een druk die wegvalt, maar als je kinderen hebt of in een moeilijkere situatie zit, zoals bijvoorbeeld hulpbehoevende of gehandicapte ouders of kinderen, is er dan nog een vangnet voorzien? Valt daar dan een compensatie weg, want dan is dat basisinkomen misschien niet meer voldoende...
Mijn lening voor mijn bouwgrond dat is toch zo’n 340 euro per maand. En de huur die ik thuis afsta.
Momenteel kan ik geen geld uitgeven aan een auto. Met het openbaar vervoer raak ik overal. Ik deel wel een auto met mijn broer, dat is soms wel handig. Ik heb gekozen om een huis te bouwen. Een auto past financieel niet in dat plaatje. Te veel kosten. Dure restaurants doe ik ook niet. Liever investeren in een reis of eens een keer goed gaan eten in plaats van meerdere keren in een te duur restaurant.
Aan hippe kleding en verder ook aan op reis gaan, citytrips, algemene vrije tijd. En er gaat veel geld naar mijn spaarrekening om te kunnen bouwen. Iets waar ik later plezier van ga hebben.
Mijn droomhuis laten ontwerpen en bouwen op een meer centrale plaats dan waar ik nu ga bouwen. Ik zou dan wel een auto kopen voor het gemak en driemaal per jaar op vakantie met alle luxe erop en eraan. Voor de rest zou ik mijn normale leven verder zetten. Stoppen met werken zou ik niet doen, dat zou een zwart gat zijn.
(sjv)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
15 juli 2019‘Werkbaar werk’ is hot in de politiek. Bij de FOD Financiën bepalen medewerkers grotendeels zelf hoe hun werktijd eruitziet!
Of de Federale Overheidsdienst Financiën werkt aan innovatie? Absoluut. Maar het sleept wel een geschiedenis van zo’n 180 jaar mee.
Uit een onderzoek van SD Worx bij 3.000 Belgische werknemers blijkt dat ambtenaren meer tevreden zijn over hun werk dan werknemers uit de privésector.
Voor veel Belgen is het invullen van een belastingbrief iets waar ze erg tegenop zien. Maar de Federale Overheidsdienst Financiën kan jou hiermee helpen!
We vroegen An Van Hauwermeiren (37) uit Zemst wat ze doet en hoeveel ze verdient ...
De manier waarop leidinggevenden bij de FOD Financiën vandaag in hun team staan, is voor alle partijen een aanpassing. Lees zelf maar ...
De kerncentrale van Doel is een werkomgeving waar strikte veiligheidsvoorschriften centraal staan. Parham speelt daarbij een belangrijke rol.
Nooit eerder waren er in de sector van chemie, kunststoffen en farma meer openstaande vacatures. En nooit duurde het langer om ze ingevuld te krijgen...
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouderen ook na hun pensioen nog aan de slag willen blijven. Waarom zouden ze dat doen?