Eventmanager: de mooiste job is vaak de moeilijkste
“Het is niet omdat je ooit een geslaagd verjaardagsfeestje georganiseerd hebt, dat je een goede eventmanager zal zijn”, aldus Peter Veekmans.
“Puzzelstukjes leggen! Bij een evenement komen enorm veel facetten kijken. Dit gaat van ‘waar komt het podium en welke generatoren hebben we nodig?’ over ‘hoe maken we reclame?’ tot ‘met welke richtlijnen van de stad moeten we rekening houden?’. Al die puzzelstukjes van productie, marketing, administratie, financiën… voegt een eventmanager samen tot een mooi en logisch geheel. Hij beschikt niet noodzakelijk over alle expertise om al die zaken zelf te doen, maar hij moet wel de contacten kunnen leggen, de juiste leveranciers vinden en daarmee efficiënt en correct communiceren.”
“Veel mensen denken dat een festival organiseren zich beperkt tot een podium plaatsen op een wei, daar een groepje op laten spelen en ergens nog een drank- en voedselstand. Maar het is veel groter dan dat! Het begint bij het vinden van een geschikte locatie en onderhandelen met het stadsbestuur over vergunningen. Daarna groeit het alleen maar: zoeken van muzikanten, catering, geschikte marketing, vrijwilligers, materiaal, veiligheid enzovoort… Om en bij de 150 elementen vormen samen het festival. De eventmanager zorgt dat die 150 elementen vlot hun weg vinden binnen het festival zodat het publiek zonder zorgen uit de bol kan gaan.”
“Alleen al om de muzikanten op het podium te krijgen, komt er een hele carrousel op gang. Wie gaat hen ophalen aan de luchthaven? In welk hotel verblijven ze? Wie kan hen begeleiden? Schakelen we voor het transport taxi’s in of sluiten we een sponsordeal met een autogarage? Allemaal vragen voor de eventmanager om te beantwoorden. Je job stopt nooit! Er zijn nooit voldoende bezoekers, nooit voldoende marketing, nooit voldoende… Zelfs bij een uitverkocht festival blijft de zoektocht naar bezoekers, maar dan ‘hoe zorgen we ervoor dat er volgende editie minstens evenveel bezoekers komen en we er meer kunnen ontvangen?’.”
Is de job van evenmanager helemaal iets voor jou? Bekijk het actuele vacatureaanbod en... go for happy!
“Voor de coronacrisis organiseerden we verschillende festivals. Tijdens de coronacrisis viel dat allemaal weg. Gedurende twee jaar deden we niets. Nadien probeerde de hele sector de verloren jaren in te halen, wat leidde tot een overkill aan evenementen. Het aantal evenementen verdubbelde zowat in vergelijking met vóór de coronacrisis, maar de potentiële bezoekers kwamen niet onmiddellijk terug. Naast de aanhoudende schrik voor besmetting bij sommigen, kwam de energiecrisis waardoor velen het financieel niet zagen zitten om verschillende evenementen te bezoeken. Veel evenementen en de bijhorende bedrijven gingen over de kop. Wij probeerden de risico’s wat meer te spreiden. In plaats van alles in te zetten op festivals beperken we ons nog tot één festival met daarnaast wat zijprojecten binnen andere facetten van de evenementensector.”
“Het blijft moeilijk, maar de cijfers verbeteren wel. Veel evenementen verdwenen ondertussen, de grote schok van de energie- en Oekraïnecrisis eveneens. Mensen verleggen de focus stilaan terug naar vermaak. In een crisisperiode valt dat als eerste weg. Nu komt daar terug ruimte voor vrij. Zelf houden we ons ook meer aan het budget. We kijken of een organisatie financieel veilig kan, voor zowel ons als onze leveranciers.”
“Absoluut! Mocht je mij vragen welke job ik zou willen doen, dan antwoord ik onmiddellijk: deze job. Een echte droomjob! Mensen uit de bol zien gaan op een evenement waar jij alles voor gaf bij de organisatie… mooi, toch?!”
“Je krijgt enorm veel vrijheid. Deze job beperkt zich niet tot ‘9 to 5’ en je vergadert regelmatig ’s avonds. Maar je kan dan wel overdag eens iets anders doen dan je job. Op het einde van de rit moet het festival er wel staan. Het evenement zomaar eventjes verplaatsen omdat je een deadline niet haalde, lukt niet. Het werk eindigt pas na het evenement.”
“In de aanloop naar het evenement zie je alle aparte onderdelen groeien en vorm krijgen. De dagen net voor het evenement geef je met het hele team alles om de grote deadline te halen. Soms zitten we een week of langer op locatie en slapen we amper drie à vier uren per nacht. Het euforisch gevoel als tijdens het evenement alles op wieltjes loopt en je de mensen uit de bol ziet gaan, valt moeilijk te beschrijven. Deze uitdaging vind je in niet veel andere sectoren. Je haalt ook fierheid uit het blussen van ‘brandjes’ op het evenement. Er loopt altijd wel iets fout, maar je schept er plezier in als je team dat weet op te lossen zonder dat het publiek daar veel van merkt. De teamgeest werkt verslavend!”
Werk op jouw lijf geschreven? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) eventmanager...
“In een normale zevendagenweek werk ik gemiddeld 45 uur. In de periode rond een evenement verblijven we soms drie tot vier dagen op de locatie, bij een groot festival loopt dat mogelijk zelfs op tot een drietal weken. We logeren dan in een hotel en leven als team quasi volledig voor het evenement. We ‘kloppen’ dus best veel uren, maar je mag het niet zien als ‘gewoon onze job doen’; het is een passie! We behandelen het evenement als ons kindje en daar doen we alles voor. Bovendien vochten we de voorbije jaren voor onze job en we weten dus perfect wat we toen misten en waar we het voor doen.”
“De evenementensector trok me altijd aan. Een paar jaar geleden zocht mijn huidig bedrijf een freelancer voor een onderdeel van een evenement. Ondanks mijn gebrek aan het juiste diploma of de nodige ervaring besloot ik te solliciteren en ik kreeg zowaar de job. Na het evenement vroeg mijn baas of ik ook een volgend evenement wou doen. Na dat tweede evenement kwam ik vast in dienst. Een diploma blijft enorm belangrijk, maar wie veel goesting en gezond verstand heeft, kan in deze sector ver raken. Motivatie overstijgt hier het diploma.”
“Ja, absoluut. Deze job doe je niet voor het geld, maar voor de passie! Geld is belangrijk, maar niet alles. Ik kan mijn droomjob beoefenen en krijg er een mooie vergoeding voor.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas
“Reizen! Ik probeer vaak reizen en werken te combineren. Veel aspecten van mijn job kunnen perfect vanop afstand. Samen met enkele vrienden op reis, de laptop in de bagage en ter plekke wat werken, gevolgd door verlof. Het werk stopt nooit volledig, dus profiteer ik van de mij gegeven vrijheid om werk en plezier te combineren.”
“Moeilijk. Als alleenstaande ondervind ik aan den lijve dat onze maatschappij op koppels is georiënteerd. Zeker als ik een leuk leven wil leiden, behoort sparen niet tot de mogelijkheden.”
“Goh, ik ondervond er weinig van. De lonen stegen voor een deel mee. In het begin draaide ik de verwarming een stuk lager, maar veel spaarde ik daar niet mee uit.”
EXTRA: 10 tips om meer dan 10.000 euro per jaar te besparen!
“Kledij! Ik loop graag goed gekleed rond, maar niet in merkkledij. Eenmaal per jaar koop ik via Zalando een grote partij kledij aan. Daarmee kleed ik mij wel mooi aan – ik loop er niet graag als een sloddervos bij – maar zonder daar al te veel voor te betalen.”
“Pff … als 30-jarige valt hier moeilijk op te antwoorden. Ik ben graag bezig met projectjes, dus het zou mij verbazen mocht ik tegen dan niets om handen hebben of tegen mijn zin werken. Hopelijk zorgen die projectjes voor een stabiele geldinstroom.”
“Daarnaast geloof ik rotsvast in vastgoed. Ik kluste altijd wat bij op verschillende plaatsen, in verschillende sectoren. Hierdoor kreeg ik de kans om te investeren in verschillende vastgoedprojecten, die tezamen m’n spaarboek vormen. Hopelijk kan ik in de toekomst nog meer investeren in vastgoed, zodat ik niet volledig afhankelijk ben van het wettelijk pensioen.”
CHECK: De 7 beste tips om te sparen voor je pensioen
“Een deel investeer ik in mijn huidige werkgever. We hebben een moeilijke tijd achter de rug en blijven op zoek naar sponsors en investeerders. Ik geloof heel erg in ons bedrijf en zou het op die manier ondersteunen. Daarnaast wil ik een aantal start-ups een duwtje in de rug geven. Jonge ondernemers waar toekomst in zit, kunnen alle hulp gebruiken. Ik besef dat aan deze investeringen een risico hangt, maar aan deze zaken hecht ik veel belang.”
“Als derde zou ik investeren in vastgoed. Dat lijkt me altijd een goede investering, zeker met het oog op mijn latere pensioen. Mocht er nog wat geld overblijven, dan trek ik de wereld rond. Een ‘folieke’ mag ook wel eens. (lacht)”
(Tim Buysse)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
26 april 2023“Het is niet omdat je ooit een geslaagd verjaardagsfeestje georganiseerd hebt, dat je een goede eventmanager zal zijn”, aldus Peter Veekmans.
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
De stijgende levenskosten sparen niemand, zelfs mensen met een vaste job zijn steeds vaker op zoek naar een extra inkomen. Wat zijn de mogelijkheden?
We vroegen een 35-jarige Managing Director naar zijn job en hoeveel hij daar maandelijks mee verdient...
Sparen is altijd een goed idee. Gelukkig bestaan er heel wat manieren waarop jij die extra centjes op je rekening kunt houden!
Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Maar wat zijn alle juridische mogelijkheden?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Bij Arvesta is welzijn alvast meer dan een slogan. Het vormt de kern van waar het bedrijf voor wil staan. “Welzijn en een duurzame loopbaan zijn twee kanten eenzelfde medaille.”