Het loon van een ploegarbeider: 1.700 euro netto
We vroegen Sam Meganck (24) uit Lokeren hoeveel hij verdient ...
Ik werk bij Barry Callebaut in Lebbeke - Wieze als elektromechanicus in de onderhoudsafdeling. Ik sta in voor het preventieve onderhoud van de machines in de productieafdeling 'couverture' (vloeibare chocolade). Voorlopig wissel ik af tussen mechanische en elektrische werkzaamheden om de werking van de fabriek te leren kennen. Het is de bedoeling dat ik later in ploegen zal meedraaien om eventuele technische storingen op te lossen.
In eerste instantie is de werkomgeving al leuk: het is een opsteker om te werken in de grootste chocoladefabriek van de wereld. Een ander voordeel van een voedingsbedrijf is dat de werkomgeving gezond en altijd proper is. Het product ‘chocolade’ is dan ook nog eens aantrekkelijk en lekker. Gelukkig ben ik terechtgekomen in een groep met leuke collega’s, wat natuurlijk belangrijk is om de job aangenaam te maken. Het grootste voordeel van de job is het feit dat ik de kans krijg om bij te leren in een sterk en stabiel bedrijf. Er is beloofd dat er doorgroeimogelijkheden zijn, maar dat is nu nog toekomstmuziek. Ik moet mij in eerste instantie goed inwerken in mijn job en het bedrijf en de productie-omgeving nog beter leren kennen.
Normaal werken we 38 uur per week. Indien nodig presteer ik af en toe enkele overuren maar dat is beperkt. We hebben 2 extra verlofdagen ter compensatie van ons uurrooster en hebben een extra feestdag op 11 juli.
Ik ben tevreden over het salaris. Het is in vergelijking met mijn vorige werkgever met de helft gestegen. Het loon is natuurlijk van belang, maar het is voor mij nog belangrijker om een leerrijke, afwisselende job uit te voeren en ervaring op te doen.
Ik ben onlangs gaan samenwonen met mijn vriendin. Het verhuizen en inhuizen heeft een aardige cent gekost. De grootste slokop van mijn salaris is de huishuur. Toch probeer ik maandelijks nog een flink bedrag te sparen.
Tot voor kort woonde ik nog in het ouderlijk huis. Ik heb de afgelopen jaren aanzienlijk kunnen sparen en voel de crisis dus niet echt. Ook binnen het bedrijf is er niet veel te merken van de crisis. De productie draait 24 uur op 24. Zeven dagen in de week. Het ziet er naar uit dat de economische crisis geen vat heeft op chocolade. Het blijft een lekkere en betaalbare verwennerij.
Ik verzamel beeldjes en steek wel wat geld in mijn pixelhobby. Daarnaast pik ik wel eens een concert mee of ga ik een weekendje uitwaaien aan de kust. Voor verre reizen of luxegoederen is er voorlopig geen budget.
In eerste instantie zou ik het merendeel sparen voor onvoorziene omstandigheden zoals ziekte of ongevallen. Ik zou wel blijven werken en misschien na enkele jaren een nieuw huis kopen, bouwen of verbouwen.
(em)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
28 mei 2014We vroegen Sam Meganck (24) uit Lokeren hoeveel hij verdient ...
We vroegen Lonny Van De Gehuchte (44) uit Gent hoeveel zij verdient ...
We vroegen Dirk Möger (41) uit Hemiksem hoeveel hij verdient ...
Wij vroegen aan onderhoudstechnieker Geert Van den Bril (25) uit Mechelen hoeveel hij zoal netto per maand verdient …
Ondanks zijn groei blijft Mourik een echt familiebedrijf. Onder leiding van de derde generatie zet de onderneming volop in op welzijn, om zo een goede balans te vinden tussen sterke resultaten en sterke werknemers.
De wens naar een hybride werkritme is soms zó groot dat het een breekpunt is voor werknemers als ze het niet krijgen. Gevolg? Quiet quitting. Maar wat is dat nu precies?
Je cv is samengesteld, je motivatiebrief is klaar? Jobat zet voor jou nog even 12 zaken op een rij die je zeker niet mag vergeten...
Elk jaar maakt het Great Place To Work Institute Belgium de Best Workplaces van België bekend. Maar welke organisaties zijn Best Workplace?
In vele organisaties blijft de kost van een gebrek aan zelfvertrouwen of assertiviteit ongezien. Wat kan je doen om je faalangst te overwinnen?