Het loon van...
Vorige

1 van 871

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in Antwerpen?

Het loon van een docent hogeschool: 5.277 euro bruto

Tomas Mertens
We vroegen aan Tomas Mertens (42) uit La Hamaide hoeveel hij als hogeschooldocent verdient en wat zijn job precies inhoudt...

Tomas Mertens (42) uit La Hamaide

  • Beroep: docent hogeschool
  • Diploma: master in de bio-ingenieurswetenschappen, optie land- en bosbeheer + AILO in de biologie
  • Privé: wettelijk samenwonend en 2 kinderen
  • Bruto maandloon: 5.277 euro
  • Netto maandloon: 3.450 euro
  • Extralegale voordelen: laptop

Wat houdt de job van docent precies in?

“Elk jaar bepaalt de hogeschool de exacte inhoud van mijn job. In mei/juni doet de vakgroep in overleg met de collega’s een voorstel aan het opleidingshoofd over de opdrachtverdeling. De opdracht drukken ze uit in procenten, variërend van 100% onderwijs tot 100% onderzoek en alle combinaties daartussen. Normaal gezien geef ik 100% onderwijs, maar door omstandigheden combineer ik dit academiejaar 90% onderwijs met ongeveer 10% onderzoek en nog een paar procenten duurzaamheidsverantwoordelijke.”

“In het kader van dat laatste organiseer ik een ‘Dag van de duurzaamheid’ voor alle derdejaars op de campus. In de voormiddag schetsen we het theoretische kader om na het middageten hen kennis te laten maken met allerhande duurzaamheidsorganisaties via workshops. Duurzaamheid moet je hier heel breed zien, van klimaat tot sociale armoede.”

“Het merendeel van mijn opdracht bestaat uit het opleiden van nieuwe leerkrachten. Ik doceer bepaalde vakinhouden en -didactieken van de onderwijsvakken aardrijkskunde en biologie. Door de nieuwe leerplannen in het secundair onderwijs ondergaan onze cursussen ook een metamorfose. De voorbije jaren behoort het herschrijven van cursussen dus tot mijn takenpakket. Het lesgeven zelf neemt echter niet zo veel tijd in beslag. Het tweede semester gaf ik maar een tiental uren effectieve les. Er kroop dit semester meer tijd in de begeleiding van stage en bachelorproeven. In het eerste semester lag meer de focus op lesgeven.”

“Dit academiejaar voer ik samen met een collega een onderzoek rond agroforestry. We onderzoeken de effecten van de aanplanting van bomenrijen op de groei van bepaalde teelten in de landbouw. De afdeling Agro- en biotechnologie van onze hogeschool en het onderzoekscentrum INAGRO bekommeren zich over het veldwerk en de wetenschappelijke verwerking van de data. Samen met mijn collega probeer ik daarna om de resultaten behapbaar te maken voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Dit resulteerde inmiddels in het strategische bordspel ‘Farm West’”.

Zelf aan de slag als docent? Bekijk het actuele vacatureaanbod en ... go for happy!

Wat is het mooiste aan je job?

“Elke dag is anders! Ik werkte vroeger in het secundair onderwijs en daar geef je elke week dezelfde lessenrooster gedurende bijna het hele schooljaar. In het hoger onderwijs krijg je veel meer afwisseling. Het ene semester geef ik meer les dan in het andere, waar ik dan weer meer stagebezoeken afleg. Tussendoor is er ruimte voor onderzoek. Bovendien kan ik diepgaander les geven dan in het secundair én aan (meestal toch) gemotiveerde studenten. Door de stagebezoeken ontmoet ik veel leerkrachten en scholen, wat het extra boeiend maakt.”

Doe de test: Ben jij nog blij met je huidige job?

Hoeveel uren werk je per week?

“Elke week is anders, dus valt het moeilijk hier een antwoord op te geven. Gemiddeld schat ik minstens een 42 uur per week, transport naar de faculteit niet meegerekend. Regelmatig vertrek ik om 6 uur ’s morgens en kom ik pas rond 19 uur terug thuis. Bovendien geef ik ook soms ’s avonds les. Je kan bij ons afstandsonderwijs volgen met contact. Deze studenten werken meestal al, maar willen een extra diploma om over te schakelen naar het onderwijs. Zij krijgen vooral online les, maar regelmatig komen ze naar de campus voor lessen vakdidactiek. Die lessen vallen dus in principe ’s avonds.”

Check: Hoeveel meer verdien je met een hoger diploma?

Hoe ben je in het hoger onderwijs terecht gekomen?

“Na mijn studies startte ik in het secundair onderwijs als leerkracht aardrijkskunde en wetenschappen. Ik gaf daar les aan mooie klassen en kende heel wat goede collega’s. Jammer genoeg zat ik qua visie niet op dezelfde lijn als de directie waardoor ik op zoek ging naar een andere job. Ik solliciteerde voor een vacature aan een hogeschool, maar greep net naast de functie. Een jaar later klopte diezelfde hogeschool bij mij aan om een nieuwe vacature in te vullen. Die kans greep ik met beide handen en tot hier toe spijt het mij niet. De collega’s uit het secundair mis ik soms wel. Aan de hogeschool werk je in een kleinere vakgroep en daardoor heb je vaak minder collega’s.”

Ben je tevreden over je salaris?

“Ja. Ik verdien iets meer dan in het secundair onderwijs, maar na verplaatsingskosten komt het op ongeveer hetzelfde neer.”

Gelukkig met wat je verdient?

Waar gaat het merendeel van je loon naartoe?

“Toch wel veel naar vervoerskosten. Daarnaast uiteraard naar de normale huishoudelijke uitgaven zoals voeding en het onderhoud aan het huis. Momenteel proberen we wat meer te sparen want fase drie van de verbouwingen komt er aan. Aangezien sparen niet veel voorstelt tegenwoordig, beslisten we meer te investeren in ons huis.”

Waar kun je echt geen geld aan geven?

“Kledij! Zolang mijn hemden, broeken en dergelijke niet versleten zijn, blijf ik die dragen. Idem met schoenen. Er staan drie à vier paar schoenen in mijn kast en pas als die uit elkaar vallen, koop ik nieuwe. Die functie van duurzaamheidsverantwoordelijke past me als een handschoen! (lacht)

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Vooral aan zaken voor de tuin: planten, bloemen, potten… Ik voetbal nog, dus koop ik elk jaar nieuwe voetbalschoenen en loopaccessoires.”

Extra: 5 tips om te kunnen sparen én genieten

Hoe ga je om met de energiecrisis?

“Die voelen we bijna niet. Onze zonnepanelen lagen net voor de start van de oorlog in Oekraïne op ons dak. Bovendien profiteren we nog van de terugdraaiende teller. Onze warmtepomp verbruikt wel veel, maar de zonnepanelen compenseren dat ruimschoots. Tijdens de coronacrisis gaf ik veel afstandsonderwijs waardoor de hoge transportkosten ons bespaard bleven.”

Lig je wakker van je pensioen?

“Totaal niet. Ik doe aan pensioensparen en als leerkracht geniet ik normaal gezien ook van een mooi pensioen later. Als de regering daar niet aan begint te morrelen natuurlijk. Maar goed, daar kan ik niets aan veranderen, dus lig ik daar ook niet wakker van. Dat gebeurt enkel als mijn kinderen ’s nachts aan mijn bed staan. (lacht)

Ontdek: Hoe kan jij pensioensparen via je werkgever?

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“Euromillions? Een grote reis naar West-Canada en de nationale parken daar! Sowieso stop ik met werken en misschien verhuis ik wel naar West-Canada om daar iets van gemeenschapsdienst te doen. Boswachter spelen in een nationaal park en helpen bij de uitbouw van de educatie daarover lijkt me wel wat.”

(Tim Buysse)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.

14 juli 2023
Anderen bekeken ook