Het loon van een diëtiste: 800 euro netto
We vroegen Ilse Van Heule (41), diëtiste uit Eeklo, hoeveel zij verdient ...
Ik heb voeding- en dieetkunde gestudeerd (een professionele Bachelor-opleiding). In functie van deze studie heb ik stage gelopen bij het multiple sclerose centrum in Melsbroek en in het Algemeen Ziekenhuis Imelda in Bonheiden (in de grootkeuken en op de dienst cardiale revalidatie). Twee erg multidisciplinaire stages waarbij ik veel heb geleerd. Nadien had ik geluk: ik kreeg meteen een vervangingscontract aangeboden bij AZ Imelda op dezelfde dienst, eerst om een collega te vervangen die met bevallingsverlof ging en nadien voor een collega met een jaar tijdskrediet. Bij de cardiale revalidatie begeleid ik patiënten met hart- en vaatziekten voor en na de ingreep. Zij komen drie keer per week trainen en dan volg ik mee hun proces op. Dat vind ik ook het leukst: je gaat echt samen met de patiënten zoeken naar een oplossing op maat en onderhoudt het contact.
Helaas komt aan dat vervangingscontract een einde en moet ik op zoek naar iets nieuws. Momenteel heb ik me al wel ingeschreven voor een postgraduaat rond begeleiding van diabetici, dat kan ik combineren met een halftijdse job. Hopelijk vind ik iets even leuks als deze ervaring.
Ik heb het wel getroffen om meteen aan de slag te kunnen in het ziekenhuis. Het is erg gevarieerd werken, want je komt met patiënten en specialisten van verschillende departementen in aanraking. Als diëtiste overleg ik bijvoorbeeld met de psycholoog en arts over het totaalbeeld van de patiënten die we behandelen en zo kun je ook iets in team bespreken en extra advies inwinnen. Dat multidisciplinaire aspect en de opvolging van patiënten op langere termijn spreken mij enorm aan.
Het laatste vervangingscontract was er eentje van 34 uur per week. Verdeeld over 3 lange dagen, voor de groepsbegeleiding, en 2 voormiddagen met teambesprekingen. Daarnaast doe ik ook nog individuele begeleiding van gehospitaliseerde patiënten. Hoe ik al het werk verdeel, kan ik zelf inplannen, zolang het maar gedaan is.
In het ziekenhuis werken we met vaste barema’s. Met 1 jaar anciënniteit verdien ik 1.474 euro netto of 2.139 euro bruto per maand. Het is mijn eerste loon dus ik kan niet echt vergelijken, maar ik denk dat het zeker geen slecht loon is. Alleen jammer dat je vanwege het baremasysteem geen promotie kunt maken of bonussen kunt verdienen. De enige loonsverhoging die je in je carrière verwerft, is via je aantal jaren dienst. Maar je hoort mij zeker niet klagen! Ik kom mooi rond op het einde van de maand, en dat is het belangrijkste.
Nee. Zolang ik iets kan doen wat ik graag doe, ben ik tevreden. Ik wil uiteraard wel sparen voor later, maar ga er niet speciaal om van job veranderen. De sfeer tussen de collega’s en het feit dat je graag gaat werken, vind ik minstens even belangrijk.
Ik woon samen met mijn vriend, dus drie-vierde van mijn loon gaat naar gemeenschappelijke kosten. De rest hou ik apart voor mezelf en daarvan probeer ik wat te sparen. Aan pensioensparen doe ik nog niet, maar dat hebben ze mij wel al aangeraden bij de bank. Zodra ik een vaste job heb, ga ik dit bekijken.
Op vakantie gaan of weekenduitstapjes. Ik hoef daarom geen grote reis te maken, maar ben al tevreden met een citytrip. En ik ga ook graag lekker uit eten.
Wellness. Ik hoor vriendinnen wel eens vertellen over hun namiddagje in de sauna, maar daar zou ik geen geld aan uitgeven.
Ik heb van kindsbeen af verstandig leren omgaan met geld, in die zin hoef ik mij geen zorgen te maken. Alleen merk ik wel dat de crisis de kansen om een job te vinden beïnvloedt: ook ziekenhuizen moeten besparen.
Ik zou deeltijds blijven werken, maar zonder al teveel stress over geld. Verder zou ik wel enkele goede doelen steunen, maar niet via één grote schenking. Ik zou het eerder bescheiden aanpakken en in verschillende beetjes sponsoren, zodat het niet te erg opvalt dat ik plotseling veel geld heb. Gaan eten in een sterrenrestaurant staat ook nog op mijn verlanglijst.
(kc)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
4 juni 2014We vroegen Ilse Van Heule (41), diëtiste uit Eeklo, hoeveel zij verdient ...
Een slanke lijn loont, en dat blijkt niet alleen te gelden in de modewereld. Magere vrouwen zouden systematisch meer verdienen dan vrouwelijke werknemers met een maatje meer.
Mannen blijken op het werk evenveel bezig te zijn met diëten dan vrouwen. Gezonde snacks doen het bijgevolg erg goed in de bedrijfsrestaurants.
Het UZA scoort als een van de beste in het Top Employers-onderzoek. Hoe dat komt? “Wij geloven sterk in betrokkenheid”, luidt het.
Wij vroegen Lise Van Daele (26) uit Haacht hoeveel zij verdient …
We vroegen aan kinesiste Kathleen Goossens (45) uit Zwijnaarde hoeveel zij maandelijks netto verdient …
Australische onderzoekers toonden aan dat er een sterke discriminatie bestaat tegenover zwaarlijvige mensen tijdens selectieprocedures ...
Er staan op de lijst van knelpuntberoepen enkele jobs uit de financiële sector. Het gaat onder meer over de beheerder verzekeringen en de verzekeringsadviseur.
Veel mensen werken niet zo efficiënt als ze zelf zouden willen. En daar zijn goede redenen voor. Lees zelf maar ...