Wat is het hoogste en het laagste loon dat je kan verdienen?
Precies 10% van de werkende Belgen verdient minder dan 1.911 euro bruto per maand, terwijl evenveel minstens 4.303 euro/maand verdient.
Patrice de Meyer (59) uit Gent
“Als opbouwwerker sta ik mensen bij om dat te krijgen waar ze recht op hebben. Alles draait eigenlijk om participatie. Concreet werk ik in een sociale woonwijk waar we samen met de bewoners, partners, huisvestingsmaatschappijen en de stad de woonsituatie verbeteren. Het doel van opbouwwerk is om tot structurele veranderingen te komen vanuit de voorstellen van bewoners. Geen tijdelijke oplossingen, maar beterschap op lange termijn.”
“Zo hebben we een sociale kruidenier op poten gezet, waar de mensen met een beperkt inkomen boodschappen kunnen doen aan mooie prijzen. Die is intussen verzelfstandigd. Maar we ondersteunen bijvoorbeeld ook de stad bij het uitwerken van een sociaal en participatief beleid, we ijveren bij de overheid om bepaalde wetten te veranderen, onderzoeken samen met instellingen hoe ze toegankelijker kunnen zijn enzovoort… Om dat allemaal te realiseren, werken we natuurlijk samen met partners.”
“Eigenlijk kom ik uit een heel andere wereld: de scheepvaart (lacht). Maar al van jongs af aan sprak het sociale me aan. Na enkele jaren noeste arbeid kon ik aan de slag in een daklozenorganisatie. Daar hielp ik mensen om zelfstandig te leren wonen. Om hun bestaansminimum (nu het leefloon) te krijgen, moesten ze toen nog tien ‘handtekeningen’ van werkgevers verzamelen, om te bewijzen dat ze solliciteerden. Maar van écht werk zoeken, kwam dan meestal niets meer in huis. En dát wilde ik veranderen.”
“Ik ben dan maatschappelijk werk gaan studeren en daar hoorde ik voor ’t eerst over Samenlevingsopbouw, een organisatie die pleit voor structurele veranderingen. Dat was precies wat ik wilde doen.”
“Absoluut! Als je mee kunt ijveren voor een betere wereld, dan geeft dat enorm veel voldoening. De flexibiliteit en de afwisseling zijn ook een absolute plus, net als de fijne collega’s. Alleen worden de cijfers belangrijker en de regels strikter. Daardoor neemt de werkdruk toe, waardoor ik het gevoel heb dat ik minder creatief kan zijn in mijn job. Net dat vernieuwende is onze kracht, en dat kun je niet meten of tellen. Die creativiteit trekt de doelgroep ook in hun sterkte, waardoor je veel meer kunt bereiken als het om participatie gaat. Maar we blijven gaan, want het werk dat we doen is echt nodig.”
“Eerlijk? Als starter in onze sector verdien je zo’n 1.650 euro netto. En dat terwijl je ook ’s avonds en in het weekend moet werken. Je draagt ook een grote verantwoordelijk: naar de doelgroep toe, het beleid. Maar na zes jaar maak je wel een mooie sprong. Het is een kwestie van anciënniteit opbouwen. Er zijn sinds de Witte Woede ook betere lonen onderhandeld voor de zachte sector. Vroeger had ik niet eens een eindejaarspremie, bijvoorbeeld. Maar het loon blijft laag voor wat je moet doen, je werkt al bij al met mensen en dat is best zwaar. Je kiest de welzijnssector omdat je maatschappelijk nuttig werk wilt doen. Het is een roeping! ”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
“Neen, dat zeker niet. Als ik al van job zou veranderen, is het voor iets wat ik nóg liever doe. Zeker niet voor het geld. Maar als ze mijn barema morgen met 500 euro zouden verhogen, zou ik het uiteraard niet weigeren (lacht).”
“Dertig uren per week. Maar door de regeling van grote flexibiliteit, kan dat wat meer zijn. ’s Avonds en in het weekend werken, hoort er gewoon bij. De meer- en overuren worden niet betaald, maar die kunnen we compenseren in de rustigere periodes. Het werk dat we doen, is eigenlijk nooit klaar. Een groot verschil met de scheepvaart destijds. Soms lees ik mails in het weekend, of bereid ik een vergadering voor. Omdat ik er op werkdagen niet altijd de tijd voor heb, maar ook omdat ik heel gedreven ben. Ik schrijf ook niet al mijn uren op, een slecht voorbeeld voor een vakbondsafgevaardigde (lacht).”
“Dat is wat moeilijker. Maar elke renoveerder zal dat kunnen beamen. Meestal spaar ik om het vervolgens uit te geven aan een nieuw dak, een nieuwe verwarmingsketel, etc…”
“Absoluut. Ik doe aan pensioensparen, al ben ik daar wat laat mee begonnen. Eerst zag ik er het nut niet van in, en dan kwamen de grote kosten aan mijn huis. Maar eens ik de verhalen hoorde van mensen die moeten rondkomen met een klein pensioen, heb ik niet langer gewacht. Daarom raad ik mijn dochter nu ook aan om er zo snel mogelijk mee te begonnen. Al vind ik het wel jammer dat je er zoveel belastingen op moet betalen…”
Lees ook: De 7 beste tips om te sparen voor je pensioen
“De renovatiewerken, zonder enige twijfel. En elke keer als je denkt dat het helemaal achter de rug is, kun je opnieuw beginnen. Het volgende: het dak!”
“Aan dure merken! Als er iets is waar ik geen belang aan hecht, dan is het mijn imago. Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk zie ik er graag goed uit, maar daar heb je geen merkkledij voor nodig, toch? Ik heb trouwens ook geen auto. Gent is een echte fietsstad, en daar profiteer ik van.”
“Reizen. Ik zoek het authentieke op en meng me onder de lokale bevolking. Dat is voor mij de essentie. Geen toeristische attracties voor mij. Waar ik nog met plezier geld aan uitgeef? Aan gerief waar ik mijn eigen ding mee kan doen. Daar kan ik moeilijk aan weerstaan. Lampen maken, naaien, mijn huis origineel inrichten … Als ik maar creatief bezig kan zijn.”
“Dan zou ik investeren in enkele mooie panden om zo afwisselend te wonen op de plekken waar ik het liefst vertoef. Malmedy, Venetië en Keulen staan hoog op mijn lijstje. Wat ik heel graag doe, is van oude en goedkope materialen prachtige dingen maken, dus een groot atelier met galerij mag in geen enkel huis ontbreken. Daarnaast zou ik mijn boeken in eigen beheer uitgeven, en opnieuw accordeon leren spelen. En sowieso wat meer straattheater spelen en animatie doen. Alles waar ik nu te weinig toe kom in mijn vrije tijd. Natuurlijk zou ik de winst ook delen met mijn dochter, en een lokaal goed doel steunen.”
(dt/em)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
21 juni 2021Precies 10% van de werkende Belgen verdient minder dan 1.911 euro bruto per maand, terwijl evenveel minstens 4.303 euro/maand verdient.
We vroegen aan Cynthia (27) uit Deurne hoeveel ze verdient …
In België heb je als werknemer op zijn minst recht op het wettelijke minimumloon. Hoeveel bedraagt dat?
We vroegen aan David Knockaert (35) uit Wondelgem hoeveel hij verdient ...
Elke stap maakt een verschil. De wereld (een beetje) beter maken, kun je even goed doen met je bedrijf of je collega’s.
Deeltijds werken: voor velen dé oplossing tegen werkstress. Toch moet je weten waar je aan begint voordat je 'ja' zegt tegen die parttime job. Wij zetten de gevolgen op een rijtje.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Het geluk van medewerkers is cruciaal voor het succes van organisaties. Daarom: deze 5 handige tips voor je baas...
Federico Bernardinelli is een 31-jarige Italiaan, een vrije vogel en echte avonturier. Hij woont nu in Zottegem. VDAB ondersteunde Federico.