Je loonbrief ontcijferd: een overzicht
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
“Ik assisteer de dienstchef die vier afdelingen onder zich heeft. Dit gaat van het inplannen en beleggen van vergaderingen tot de algemene administratieve en organisatorische ondersteuning. Het beheren en opvolgen van de agenda, briefwisseling en mailverkeer, dossiers voorbereiden… behoort allemaal tot mijn taken.”
“Daarnaast functioneren mijn collega en ik als vertrouwenspersoon van de medewerkers en als verbindingspersoon. We proberen de medewerkers op hun gemak te stellen, we luisteren naar hun behoeften en vertalen dat dan naar onze chef/baas. De voorbije twee jaar verliep dit door het telewerk veel moeilijker. Het gebrek aan interactie en onderlinge afstemming maakte het lastig werken.”
“Ja! Toch in de normale jaren... de coronajaren verliepen moeizaam. Ik mis de spontane babbels met passanten op het secretariaat. Vergaderingen op afstand verlopen toch anders. Ik haalde nog weinig voldoening uit mijn job. Over mijn chef mag ik wel niet klagen. Hij is heel dankbaar en zeker geen bullebak, wat er voor zorgt dat ik nog altijd met plezier ga werken.”
“De betrokkenheid bij het bedrijf. Door het voorbereiden van dossiers voor bijvoorbeeld het directiecomité raak je betrokken bij de evolutie binnen het bedrijf, werk je mee aan het uitbouwen van het bedrijf op administratief vlak. Maar je bent ook vertrouwenspersoon, zowel van de chef/baas als van het personeel. Ik krijg de ruimte om zelfstandig te werken, zelf initiatieven te nemen.”
Interesse in een (nieuwe) job als (senior) management assistent? Go for happy... en check het actuele vacatureaanbod
“De sector zit zowat in het bloed. (lacht) Mijn vader en zus werkten reeds bij het bedrijf en waren heel enthousiast over hun werk. Bovendien bood deze job stabiliteit en de kans om statutair te worden. Het was dan ook maar een kleine stap om het ingangsexamen af te leggen en te solliciteren.”
“Sinds enkele jaren werk ik deeltijds, wat neerkomt op 32 uur per week. Normaal gezien telt een prikklok mijn werkuren, maar bij telewerk ligt dit uiteraard anders. In principe moet ik ’s morgens ‘prikken’ tussen 7 uur en 9u30 en ’s avonds tussen 16 uur en 18u30. Bij crisissituaties verwacht mijn baas wel dat ik langer werk, soms tot 19u30.”
CHECK: Zijn overuren het nieuwe normaal geworden?
“Ondertussen beschik ik over 20 jaar anciënniteit en daardoor over een degelijk loon. Bovendien zit ik momenteel in een loonschaal waarin ik nog kan evolueren. Ik ben dus best tevreden over mijn salaris en de perspectieven.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen
“Tja, het afbetalen van de lening lijkt me toch de grootste kost. De dagelijkse huishoudelijke kosten als voeding, gas, elektriciteit, kleding… komen op de tweede plaats. Daarnaast proberen we een budget opzij te zetten voor reizen. Alhoewel, de laatste tijd spenderen we veel geld aan het inrichten van onze nieuwe woning, dus dat reisbudget zal wat kleiner zijn dit jaar.” (lacht)
“Normaal gezien wel, maar nu even niet door de bouw van ons huis. Wel doe ik nog altijd aan pensioensparen.”
“Aan de ene kant wel. Als je de actualiteit de laatste jaren volgt, krijg ik schrik dat een pensioen niet meer zal bestaan voor mijn generatie. We hebben wel enige financiële zekerheid door het verhuren van onze oude woning, maar een wettelijk pensioen lijkt me toch een must. Onze twee kinderen kunnen ons natuurlijk ook nog altijd onderhouden. (lacht)”
“Aan de andere kant kijk ik nog niet uit naar mijn pensioenleeftijd. Ik doe mijn werk graag en behoor tot een leuk team. Zo lang dat niet verandert, is mijn pensioen het laatste van mijn zorgen.”
Zeg eens... Wanneer wil jij met pensioen gaan?
“Ik koop liever tien mooie, betaalbare handtassen dan eentje van een speciaal, duur merk. Dat verslijt ook en mijn smaak verandert op termijn misschien. Wat heb ik dan aan die ene dure handtas in de kast?”
“Ik haal meer voldoening uit het kopen van cadeaus voor een ander dan iets voor mezelf. Mezelf verwaarlozen doe ik nu ook weer niet (lacht), maar als ik iemand anders een plezier kan doen, voel ik me gelukkig.”
“Blijven werken! Ik kan het niet over mijn hart krijgen mijn baas in de steek te laten. (lacht) Maar toch ook veel meer reizen. Het noorderlicht staat nog op mijn verlanglijstje, net als citytrips met de kinderen. Barcelona, Rome, Parijs en Londen bezoeken onder begeleiding van een kindvriendelijke gids of de Big Five spotten in Afrika… of naar Australië! De familie mag dan zeker ook wel mee. Daarnaast spendeer ik een deel van het geld met plezier aan het kopen of bouwen van een bungalow voor mijn ouders.”
(Tim Buysse)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
19 april 2022Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
Bij waterzuiveraar Aquafin wordt de ‘cateringkar’ de komende maanden getrokken door Bettina: management assistent en in haar vrije tijd biotuinier.
Wat kun jij – privé en professioneel – leren van docent en komiek Kamal Kharmach?
Droom je er stiekem van om miljonair te zijn? Goed nieuws, want je hoeft zeker niet de lotto te winnen...
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
Je mag dan wel meer verdienen dan 20 jaar geleden, toch is het nooit slecht om je uitgaven onder de loep te nemen. Want we geven onbewust veel geld uit …
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Door de hoge brandstofprijzen zoeken veel pendelaars een alternatieve of goedkopere manier om op het werk te geraken. Dit zijn de voordelen van carpooling.