Zijn overuren het nieuwe normaal geworden?
In bepaalde omstandigheden kan overwerk een noodzakelijk kwaad zijn. Maar wat als je vele overuren als vanzelfsprekend beschouwd worden?
Koen (53) uit Oostakker
“Sociaal Verhuurkantoor Gent (SVK Gent) huurt zo’n 330 woningen op de private huurmarkt over het volledige Gentse grondgebied. SVK Gent treedt op als hoofdhuurder en komt alle verplichtingen als hoofdhuurder na. Sociaal Verhuurkantoren wijzen de huurwoningen niet toe op basis van chronologie, maar op basis van een puntensysteem, waarbij de kandidaat met de hoogste woonnood (mate van dakloosheid) en het laagste inkomen vooraan komt te staan. Op die manier zorgen we ervoor dat de huurders in een kwaliteitsvolle én betaalbare woning een (her)start kunnen maken.”
“Mijn rol hierin? Ik fungeer als verantwoordelijke voor de operationele werking van het SVK en verzeker dus de dagelijkse werking. Daarnaast zet ik samen met de Raad van Bestuur de lijnen voor de toekomst uit. Dat laatste nam het voorbije jaar een groot deel van mijn tijd in beslag aangezien we fusioneren met twee andere spelers op de sociale woningmarkt. De Vlaamse overheid besloot een paar jaar geleden tot de oprichting van woonmaatschappijen die in een bepaald werkingsgebied de taken van zowel de SVK’s als de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM) opnemen. Een operatie die veel voeten in de aarde heeft en een hele reorganisatie vraagt. Waar belandt ons huidig team na de fusie? In welke functie? Dat brengt onzekerheid met zich mee en uitte zich al in het vertrek van verschillende collega’s.”
“Uiteraard mag de normale werking daar niet onder lijden. Samen met drie teamleiders stuur ik de collega’s aan en probeer hen op de juiste plaats in te zetten. We blijven verder inzetten op de groei van het aantal woningen in beheer en ook de toewijzingen van deze woningen moeten doorgaan. Samen met het financieel team bewaak ik ook de financiële gezondheid van SVK Gent. En vanuit mijn functie zetel ik tenslotte ook in de Raad van Bestuur van Huurpunt, de koepel van alle Vlaamse SVK’s.”
Op zoek naar een job zoals die van Koen? Bekijk het actuele vacatureaanbod voor (m/v) coördinators binnen dienstverlening en hr...
“Ja! Voor ik deze job aannam in 2018 had ik al een hele carrière als financieel adviseur achter de rug, o.a. in een bank en bij het ocmw. In mijn huidige job heb ik het gevoel dat ik alle opgebouwde kennis uit mijn carrière kan samenvoegen. Waar ik vroeger focuste op één aspect van de werking van het bedrijf, overzie ik nu de gehele werking. Het is ook heel overzichtelijk. We doen één activiteit, wat het mogelijk maakt alles mooi af te bakenen. Ik ervaar hier het gevoel dat ik een verschil kan maken. Mijn opdracht behelsde de professionalisering van ons SVK en dat is gelukt. We kennen een gestage maar zekere groei richting 500 woningen in beheer!”
“De fusie creëerde wel een andere insteek. De focus ligt momenteel elders. Onderhandelen met de andere partners, de rust proberen te bewaren bij het personeel… Waar zal ik zelf zitten na de fusie? Waarschijnlijk niet meer op dezelfde stoel! (lacht) Om je een idee te geven van de verandering: het is de bedoeling dat de nieuwe fusie – eenmaal volledig operationeel – ongeveer 17.000 woningen in beheer krijgt, wat neerkomt op om en bij een kwart van de totale huurmarkt in Gent. Sowieso komt er een nieuwe uitdaging, maar in welke rol ik daarin meespeel is nog een grote vraag.”
10 signalen: Tijd voor een nieuwe job?
“Ik werk graag mee aan het uitbouwen en in goede banen leiden van een bedrijf of vereniging. Mee in de cockpit zitten! Ondanks (of eerder, dankzij) de grote uitdaging en intensiteit van het werk leef ik op als ik iets zie groeien waar ik deels de hand in heb. De afwisseling tussen het ‘saaiere’ juridische werk en het dynamische contact met de verschillende teams draagt bij tot een leuke job waar ik voldoening uit haal.”
“Officieel? (lacht) 38 uur per week op de prikklok waarbij ik de ‘geprikte’ overuren kan recupereren. Daarnaast werk ik nog een aantal uren extra ’s avonds en in het weekend thuis. Tot voor kort overdreef ik daarin waardoor ik mezelf tegenkwam. Nu beperk ik dat tot nog één à twee avonden en wat bijlezen in het weekend.”
Lees ook: Bijna 1 op de 2 Vlamingen maakt wekelijks overuren
“Zoals ik al vertelde, bekleedde ik in het verleden een aantal financiële functies in andere organisaties. Boeiende jobs, maar voor mij te beperkend. In plaats van enkel het financiële luik wou ik wegen op het totale beleid. Vanuit een van mijn vorige jobs tekende ik mee het financieel plan van het verzelfstandigde SVK in 2016 uit. Ik wist dus wel ongeveer in welke omgeving ik terecht kwam toen ik hier solliciteerde.”
“Mijn huidige functie bleek de ideale invulling van mijn ambitie om het totale beleid richting te geven. Qua verloning mag ik ook niet klagen in vergelijking met mijn vorige jobs. Alhoewel ik daar beslissingen moest nemen met mogelijks verregaandere financiële gevolgen dan wat ik nu doe, verdien ik nu toch een ietsje meer.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas
“Na mijn scheiding tien jaar geleden nam ik de woning over waarvoor de lening vandaag nog loopt. Mijn twee studerende dochters nemen ook een flinke hap uit het budget. Eentje studeert momenteel in Zweden, de andere vorig jaar in Hasselt en zij kunnen/konden moeilijk telkens heen-en-weer reizen. (lacht) Ik leg stelselmatig wat geld op kant om te investeren in het huis. De voorbije jaren liet ik al de buitengevelisolatie, oprit en tuin onder handen nemen en zonnepanelen installeren.”
“Ik probeer bewust te leven. Sowieso let ik ecologisch heel goed op. Zo doe ik aan slow fashion. Mijn kledij valt best prijzig uit, maar aangezien ik de kleren lang draag, blijft mijn kleerkast heel beperkt. Onlangs reisde ik naar Praag met de flixbus in plaats van de eigen wagen of het vliegtuig. De zonnepanelen en andere investeringen in het huis dragen ook hun steentje bij. Door de extra isolatie en betere ramen verbruik ik maar 6.600 kwH per jaar, waar het gemiddelde in België ca. 17.000 kwH bedraagt.”
“Niet echt. Ik ben niet van plan om aan dit tempo te blijven werken tot mijn 67 jaar. Graag bouw ik het binnen een paar jaar wat af. Wat en hoe, dat zien we wel. Geen ‘uitloopjob’, maar een job waarbij ik mijn kennis kan overdragen aan anderen. In principe is de lening afbetaald vóór mijn pensionering. Door de groepsverzekering, aangevuld met pensioensparen, denk ik dat het financieel ook wel zal meevallen. Wakker lig ik er dus niet echt van.”
Check: Hoeveel is jouw groepsverzekering waard?
“Stoppen met werken! Boeken lezen waar ik nu de tijd niet voor vind. Maar mij zeker en vast niet opsluiten als kluizenaar! Nee, mij dieper bezig houden met milieuzaken en proberen mij daar meer voor in te zetten. Daarnaast wil ik nog wat meer van de wereld zien. Als ik de mogelijkheid krijg om dat al voor mijn pensioenleeftijd te doen, zal ik het zeker niet laten!”
(Tim Buysse)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
18 november 2022In bepaalde omstandigheden kan overwerk een noodzakelijk kwaad zijn. Maar wat als je vele overuren als vanzelfsprekend beschouwd worden?
Wie kordaat de daad bij het woord voegt, kan – met wat geluk – snel een realistische droomjob ontdekken. Deze 10 eenvoudige vragen helpen jou hierbij.
Soms kan een vacature helemaal matchen met jouw droomjob. Toch leg je best eens de bedrijfscultuur onder de loep, het kan je frustratie en tijdverlies besparen…
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Heel wat werkgevers voorzien voor hun personeel een pensioenplan. Zo’n bedrijfspensioen kan jou als werknemer een financieel appeltje voor de dorst opleveren.
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Hoeveel loon je maandelijks op je bankrekening gestort krijgt, hangt af van heel wat factoren...
We vroegen aan Rudy Van den Broecke (44) uit Heusden hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Wie zich optimaal wil voorbereiden op z’n pensioen, zorgt nu al best voor een financieel actieplan. Hoe bouw je een mooi pensioen op?