Het loon van een ICT-consulent bij de politie: 5.900 euro bruto
We vroegen aan een 52-jarige ICT-consulent bij de lokale politie hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
“Binnen mijn bedrijf, een multinational, werken we met tal van applicaties. Dit gaat van communicatie- over boekhouding- tot productiesoftware. Met een team van een tiental mensen zorgen we voor de ontwikkeling en het onderhoud van al die bedrijfsspecifieke applicaties.”
“Via de helpdesk contacteren de verschillende afdelingen van het bedrijf van over de hele wereld ons met hun vragen en noden. Op basis van hun beschrijving analyseren we wat mogelijk is, ontwikkelen de nodige tools en implementeren die dan. Binnen ons team vind je analisten en helpdeskmedewerkers. Daarnaast werken we samen met een aantal vaste partners, zoals externe analisten en ontwikkelaars. Ik stuur al die mensen en projecten aan. Al ben ik geen manager die enkel meetings doet. Het projectmanagement neemt veel van mijn tijd in, maar ik hou me ook nog bezig met ondersteuning bij analyses en implementaties.”
Een job op jouw lijf geschreven? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) business systems manager
“Heel graag. Al moet ik wel zeggen dat ik soms mijn vorige functie van projectleider wat mis. In mijn huidige functie komen ook personeelskwesties op mijn bord en sommige aspecten daarvan liggen me minder.”
“Ik krijg veel vrijheid! We werken wel grotendeels ‘on demand’, maar de invulling kiezen we nog altijd zelf. Door de grootte van het bedrijf komen er telkens weer nieuwe uitdagende projecten binnen. Ondertussen werk ik al meer dan vijftien jaar in het bedrijf en het blijft boeiend. De job daagt me ook uit. In een multinational moet je kunnen omgaan met de verschillende talen en nationaliteiten van je medewerkers en interne klanten. Ook op technologisch vlak moet ik mee zien te blijven met de nieuwste trends. Zo blijf ik bijleren!”
Doe de test: Ben jij nog blij met je huidige job?
“Als manager moet je het uiteraard goed kunnen uitleggen, maar ook beschikken over analytisch inzicht. Je moet logisch nadenken over alle aspecten van het project en het grote plaatje kunnen zien.”
“Dat verschilt naargelang de periode. Wanneer het bedrijf overnames doet of nieuwe fabrieken bouwt, moet ik meer reizen en klop ik makkelijk 55u van maandag tot vrijdag. Daar komt ook vaak weekendwerk op de nieuwe locatie bij kijken, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Gelukkig zijn er ook rustige momenten en dan bedraagt het eerder 45u per week.”
“Mochten er binnenkort nieuwe veranderingen komen, zal ik opnieuw meer de baan op moeten. Mijn ervaring leert me dat je efficiënter werkt als je ter plekke gaat. Er kan tegenwoordig veel communicatie op afstand, maar je moet de betrokken mensen leren kennen en dat kan niet vanop afstand. Mensen aanvaarden bovendien sneller iets als je fysiek aanwezig bent. Non-verbale communicatie blijft een belangrijke schakel!”
Tips: Hoe non-verbaal communiceren tijdens vergaderingen?
“Na mijn studies Toegepaste Economische Wetenschappen solliciteerde ik doelbewust voor informaticajobs in verschillende industriële bedrijven. Het jaar 2000 stond voor de deur met tal van uitdagingen, denk maar aan Y2K. Deel uitmaken van deze snelgroeiende sector leek me toen de juiste carrièrekeuze. Ik koos bewust voor een job in een industrieel bedrijf omdat je dan zelf iets maakt in tegenstelling tot de dienstensector. Zelf iets ontwikkelen maakt me trots!”
“Echt wel. In Brussel zou ik meer kunnen verdienen, maar geld is niet alles wat telt. Ik sta vandaag niet in de file en ben relatief snel terug bij mijn gezin. Die levenskwaliteit wil ik niet inruilen voor wat extra centen.”
“Mijn twee kotstudenten! Een kot in Leuven en Gent is bijna onbetaalbaar geworden. Als ik zie hoeveel ik elke maand betaal voor die paar vierkante meters… (blaast). Daar zou toch iets mogen aan gedaan worden! Daarnaast gaat uiteraard een grote hap van het budget naar het afbetalen van het huis.”
“Vandaag lukt dit enigszins. In de korte periode dat mijn vrouw thuis bleef voor de kinderen moest ik daar niet aan denken.”
“Strandvakanties! Op vakantie wil ik veel activiteiten doen en continu mobiel zijn. Met de auto rondtrekken, kamperen… dat is mijn lang leven. Een huisje huren om er enkel te slapen, dat gaat er bij mij niet in.”
“Eens goed gaan eten! Dat moet niet in een sterrenrestaurant, zolang het eten en het gezelschap goed zijn.”
Check: 5 tips om te kunnen sparen én genieten
“Tot hiertoe hadden we er geen last van. Ons vast energiecontract van lange duur beschermde ons tegen de hoge prijsstijgingen. Voorlopig installeerden we dan ook nog geen zonnepanelen. Zonnepanelen lijken me vooral rendabel met een batterij, maar die blijft momenteel vrij duur. Ik hoop dat de grotere productie van batterijen hun prijs zal laten dalen. Nu goed, de kinderen beginnen stilaan te denken aan hun vleugels uitslaan, wat onze energiefactuur ook wel wat zal drukken.” (lacht)
“Ja en nee. Financieel ben ik er vrij gerust in. Ik doe aan pensioensparen en ook via het bedrijf zet ik wat aan de kant. De afbetaling van het huis stopt voor mijn pensioenleeftijd, dus die financiële last valt weg. De pensioenleeftijd is een ander paar mouwen. Zoals het er nu uitziet, moet ik werken tot mijn 67 jaar.”
“In mijn functie moet je continu mee zijn met de laatste trends en hoe ouder je bent, hoe trager dit gaat. Bovendien schieten er dan maar een beperkt aantal ‘goede’ jaren over. Vandaar dat ik nu al meer van dag tot dag leef. Vandaag alles geven voor het werk en pas genieten als je op pensioen bent, gaat niet meer op voor onze generatie. Ik denk er dan ook over na binnen een paar jaar nog maar vier vijfde te werken.”
Extra: 9 tips om vroeger met pensioen te kunnen gaan
“Veel minder werken! Stoppen met werken lijkt me niet realistisch, maar misschien meer vrijwilligerswerk doen. Uiteraard maak ik dan ook meer tijd vrij om de wereld rond te reizen.”
(Tim Buysse)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
29 september 2023We vroegen aan een 52-jarige ICT-consulent bij de lokale politie hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Op vijf jaar tijd zijn er bijna 11,1% meer werknemers die terugvallen op een bedrijfswagen. In de privésector is zo’n wagen intussen ingeburgerd.
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
Analyse en softwareontwikkeling zijn de meest voorkomende jobs in IT, gevolgd door pc-techniek en helpdesk. Het aanbod IT-jobs is alvast erg divers.
Hoogopgeleide IT-professionals horen bij de meest gegeerde werknemers van dit moment. Hun loon zal daarom dit jaar haast zeker stijgen...
De coronacrisis heeft het thuiswerken een stevige boost gegeven. Ruim één op drie van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis.