Het loon van een brandweerman: 1.350 euro netto
Hans Vandewalle (28) uit Sint-Truiden is beroepsbrandweerman. Hoeveel hij netto per maand verdient? Jobat vroeg het hem!
Ik werk al achttien jaar bij de brandweer, waarvan elf jaar als beroepsbrandweerman. Sinds begin 2017 ben ik sergeant, wat inhoudt dat ik verantwoordelijk ben voor de brandweerploeg die tijdens mijn shift werkt. Tijdens de kantooruren werken er ook officieren – die staan nog een trapje hoger – maar daarbuiten heb ik de leiding over onze ploeg van acht personen. Ik werk in de kazerne van Kortrijk, en heb soms een permanentie in de kazernes van Menen en Waregem.
Mijn job is enorm veelzijdig en uitdagend. Tijdens interventies neem ik de leiding: ik bepaal welke stappen we gaan nemen en wie welke taak op zich neemt. Binnen de kazerne coördineer ik het onderhoud van voertuigen, adembescherming en slangen, en bereid ik oefenkaders en opleidingen voor. Daarnaast heb ik veel administratief werk: ik vul verslagen in, maak planningen op en verdeel de dagtaken.
Ja. Ik doe het echt om mensen te kunnen helpen. Wanneer ik er tijdens een interventie voor heb kunnen zorgen dat iedereen er heelhuids uitgekomen is en de schade beperkt is gebleven, dan geeft dat echt een goed gevoel.
Ik ben gestart als vrijwilliger, net als mijn vader. En ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Voor het geld heb ik het zeker niet gedaan, want ik had al een stabiele job. Ik vind het gewoon oprecht leuk om brandweerman te zijn. Ik wil het werk ook blijven doen zolang dat mogelijk is. Hoewel dat met de leeftijd wel moeilijker zal worden, omdat het een fysiek veeleisend beroep is.
Ik ben tevreden over mijn loon, want het komt overeen met mijn ervaring en het werk dat ik lever. Als brandweerman krijg je bovenop je nettoloon een premie van 38% per gepresteerd uur, ter vervanging van de vergoeding voor nacht- en weekendwerk en het werken op feestdagen. We moeten er namelijk voor zorgen dat er continu mensen beschikbaar zijn om uit te rukken. Daarbovenop komt dat ik als leidinggevende werk, en dus de verantwoordelijkheid op mij neem tijdens risicovolle interventies.
Ik werk in een ploegensysteem van vier ploegen waarbinnen iedereen volgens een vast stramien werkt: twee dagshiften, een dag thuis, twee nachtshiften, drie dagen thuis. Elke shift duurt twaalf uur, dus van 7u tot 19u of omgekeerd. Daarom schommelt het aantal werkuren per week heel erg. Voor mij persoonlijk is het zo dat ik op jaarbasis 1640 uren gewerkt moet hebben. Gelukkig moet ik dat niet zelf uitrekenen, maar wordt dat bijgehouden door een programma.
Ja, ik zet maandelijks iets opzij, zowel op een gezamenlijk spaarboekje met mijn vrouw als op de spaarboeken van de kinderen. En ik doe aan pensioensparen.
De afbetaling van onze woning, daar zijn we toch nog vijftien jaar zoet mee.
Technologische spullen: die moeten goed werken, maar niet te veel kosten. Ik hoef echt geen televisie van twee meter breed of een iPhone van bijna € 1.000. Ook geef ik liever niet te veel uit aan dingen die niet lang meegaan. Als ik mijn kinderen € 10 geef, dan kopen ze waarschijnlijk iets dat een maand later kapot in de vuilbak ligt. Dan geef ik liever een paar euro meer uit aan iets van goede kwaliteit voor hen.
Volgende week ga ik op weekend met vrienden. Daar kijk ik echt naar uit en daar geef ik ook met plezier geld aan. Ik vind het niet erg om te betalen voor een leuke activiteit met mijn gezin, familie of vrienden. We gaan af en toe met de familie naar Center Parcs of de Efteling, en in de zomer gaan we vaak op reis met de caravan. Aan een hotel geef ik dan liever geen geld uit, als er maar leuke activiteiten in de buurt zijn.
Voorzichtig omgaan met al dat geld. Die bedragen zijn zo immens groot dat je moet oppassen wat je ermee doet, want geld kan bedrieglijk zijn. Ik zou een groot bedrag opzijzetten, en ook wat geld gebruiken om aanpassingen aan onze woning te doen. Of om een wereldreis te maken.
Ik zou misschien wel overwegen om te stoppen met werken, maar ik denk niet dat ik dat zou kunnen. Je moet toch nog iets om handen hebben? Tijdens de dagen waarop ik geen dienst heb, zit ik ook nooit stil. Ik ben een echte huisman, die veel helpt in het huishouden. Maar als ik dan toch veel geld zou winnen, zou ik misschien wel een poetshulp inhuren. (lacht)
(sdc)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
11 juni 2018Hans Vandewalle (28) uit Sint-Truiden is beroepsbrandweerman. Hoeveel hij netto per maand verdient? Jobat vroeg het hem!
Tom Roesbeke (26) uit Eeklo is ambulancier bij de brandweer. Hoeveel hij netto per maand verdient? Jobat vroeg het hem!
In het najaar start in het provinciaal opleidingscentrum Campus Vesta in Ranst een nieuwe opleiding tot hulpverlener-ambulancier.
Jobat vroeg brandweerman Wim Pieters (36) uit Antwerpen hoeveel hij netto per maand verdient …
Door de hoge brandstofprijzen zoeken veel pendelaars een alternatieve of goedkopere manier om op het werk te geraken. Dit zijn de voordelen van carpooling.
Natuurlijk is het aangewezen dat jij als kandidaat bij je volgende jobinterview ook zelf vragen stelt. Maar dan wel de juiste...
Goed nieuws voor de fietsers onder ons: sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die naar het werk fietst recht op een belastingvrije fietsvergoeding!
Ecocheques vinden vaker hun weg naar de loonbrieven van medewerkers. Wij zetten de cijfers op een rijtje.
Op 30 mei 2024 organiseert Jobat haar jobbeurs in de Trixxo Arena in Hasselt. Tientallen werkgevers en talloze jobs geven er present. Wie tref je er zoal?