Krijg jij loon naar werk en word je eerlijk betaald?
Verdien je genoeg? En wat kan je doen als je het gevoel hebt dat je loon niet marktconform is?
Lindsay (28) uit Neerpelt
“Ik werk als verpleegkundige bij Zorg in Oktober – een zorgorganisatie voor kwetsbare ouderen in Nederland, in regio de Kempen, Veldhoven en Waalre. Zorg in Oktober is gevestigd in Nederland, net over de grens met België en goed bereikbaar met de auto. Ik werk op de locatie Kerkebogten in Eersel, ongeveer 35 minuten rijden van mijn thuis. Ik werk in een kleinschalige woongroep waar zes mensen met dementie samenwonen. De focus? Kwaliteit van leven en zinvolle daginvulling aanbieden. Elke bewoner heeft een eigen slaapkamer, samenleven doen ze in de huiskamer.”
“Mijn takenpakket als verpleegkundige bestaat uit het uitvoeren van verpleegkundige handelingen, ondersteunen van de bewoners bij de dagelijkse verzorging en huishoudelijke taken en een zinvolle dagbesteding. Ik coördineer daarbij het team mee en overleg regelmatig met artsen. We hebben ook vaak gesprekken met familieleden van de bewoners om de zorg te evalueren en proberen op huisbezoek te gaan voor de bewoner verhuist naar een locatie van Zorg in Oktober.”
Is de job van (m/v) verpleegkundige op jouw lijf geschreven? Bekijk het actuele vacatureaanbod en... go for happy!
“Voor ik in Nederland aan de slag ging, werkte ik bijna twee jaar in België. Maar dat was het toch niet helemaal. Ik wilde meer tijd voor de bewoners en zocht ook extra uitdaging. Toen de vacature van Zorg in Oktober voorbijkwam, heb ik meteen gesolliciteerd. Een heel open gesprek, herinner ik me. Er werden niet alleen vragen gesteld, maar ik werd ook al meteen als medewerker gezien. Toen ging het snel. Ik werk intussen zeven jaar bij Zorg in Oktober en heb daar nog geen seconde spijt van gehad.”
“Voor mij voelt het niet echt als werken omdat ik doe wat ik graag doe. Het voelt echt als mijn tweede thuis. Het leukste? Het kleinschalig wonen en de band die je opbouwt met bewoners en hun familie. Ik heb echt het gevoel dat ik echt iets kan betekenen voor een ander. En dat biedt mij veel voldoening. Daarnaast vind ik het ook fijn dat ik mij kan ontwikkelen binnen de organisatie.”
Doe de test: Ben jij nog blij met je huidige job?
“Ik zeg altijd dat de geluksmomentjes in de zorg onbetaalbaar zijn. Maar daarnaast ben ik wel tevreden over mijn loon, met jaarlijks vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Ook kan ik mezelf verder ontwikkelen via opleidingen en cursussen. Die worden in overleg met mijn werkgever vergoed in uren en kosten.”
“Nee, absoluut niet. De mensen die ik om me heen heb en het werkplezier zijn voor mij het allerbelangrijkste. Ik wil misschien ooit wel een andere functie – in de verre toekomst – maar de zorg blijft mijn sector.”
“Ik werk officieel 40 uur per week, al verschilt dat vaak van week tot week. Door de tekorten in de zorg werk ik graag een extra dienst als het moet. Hierbij kan ik dan kiezen om de overuren te laten uitbetalen, op te sparen tot het einde van het jaar en dan uit te laten betalen, opsparen en meenemen naar het volgende jaar of opsparen in een potje om later op te nemen.”
Wat doe je best met je overuren: Extra loon of extra recup?
“Ik spaar maandelijks een vast bedrag en ook alles wat op het einde van de maand overschiet gaat richting het spaarboekje. Ik ben bewust bezig met sparen voor onvoorziene kosten en mijn pensioen.”
“Zeker, regelmatig zelfs. Al zit ik er niet meteen op te wachten (lacht). Via mijn werkgever spaar ik mijn overuren op in het balansbudget. Die uren wil ik later inzetten om minder te werken net voor mijn pensioen. Zo krijg ik mijn contracturen toch nog uitbetaald. Daarnaast bekijk ik binnenkort ook om zelf nog aan extra pensioensparen te doen, zodat ik later geen financiële zorgen heb. En het heeft daarbij ook voordelen voor mijn belastingen.”
Ontdek: Aanvullend pensioen nog te vaak een (bijna) lege doos
“Aangezien ik vier jaar geleden een huis kocht, is de afbetaling daarvan de grootste kost. Verder investeer ik ook regelmatig geld in mijn huis door te renoveren.”
“Aan dure spullen of merken geef ik weinig geld uit. Het maakt me niet uit waar het vandaan komt.”
“Een vakantie, een hapje eten of een uitje met familie en vrienden. Gezelligheid vind ik belangrijk!”
Extra: 5 tips om te kunnen sparen én genieten
“Verhuizen naar een kleiner huis of appartement met minder onderhoud. Ook zou ik een deel schenken aan familie en een goed doel. En zeker ook wat sparen voor later.”
(ZINNIG)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
25 oktober 2024Verdien je genoeg? En wat kan je doen als je het gevoel hebt dat je loon niet marktconform is?
Verpleegkundige is sinds jaar en dag een knelpuntberoep. Zwaar werk zonder degelijke verloning luidt de mythe. Maar verdient een verpleegkundige echt zo weinig?
Er werken meer Belgen in een buurland dan dat er uit de buurlanden bij ons komen werken. Wat zeggen de cijfers precies?
Veel bedrijven zetten stevig in op verandering. Maar niet iedereen staat te springen voor een nieuwe tool of een andere manier van werken dan ze gewoon zijn...
De Belgische loopbaan behoort tot een van de kortste van heel Europa, maar een kleine nuancering is hierbij wel op z’n plaats...
We vroegen aan Stephanie (31) hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Volgens de OESO is de belasting op arbeid zelfs nergens zo hoog als in België. Toch blijkt dat we op Europees vlak nog relatief goed verdienen…
Wat zijn de pijn- en werkpunten rond werken in de zorg?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!