Ik hou m'n eigen bed and breakfast open: De Waterlelies in de Redingenstraat in Leuven. Ik droomde al lang van een B&B. Vijf jaar geleden ben ik op deze modernistische art decowoning uit 1935 gestoten en ik was meteen verkocht. Op twee weken tijd heb ik een carrièreswitch gemaakt van leraar naar B&B-uitbater.
Ik krijg een gevarieerd publiek over de vloer: bedrijfsmensen, toeristen en gastprofessoren. Dat is plezant, met een prof oude geschiedenis kan ik keuvelen over m'n passie en toeristen kan ik vertellen waar ze lekker kunnen gaan eten. Verhalen over Eddy Merckx slaan ook aan.
Dat is heel verschillend. Er zijn de drukke maanden: juli met Rock Werchter en oktober, de congresmaand. Maar je moet er ook rekening mee houden dat je elk jaar sowieso twee mindere maanden hebt.
Iedereen zal wel iets meer willen verdienen zeker? Met mijn twee kamers verdien ik gemiddeld 800 euro netto per maand. Ik ben er op voorzien dat dit stap per stap moet groeien. Van de 100 euro voor een tweepersoonskamer met ontbijt, hou ik 30 à 35 euro over. Als je echt wil kunnen leven van een B&B moet je minimaal zes kamers hebben en er met twee in werken. Daarom combineer ik dit met een tweede job: ik koop en verkoop art deco. En ik geef regelmatig 's zaterdags les in mijn B&B over art deco en zilver, met 's middags een lunch.
De renovatie van mijn art decowoning. Voor de brandveiligheid bijvoorbeeld moest ik een speciale inklapbare ladder kopen zodat de gevel gevrijwaard bleef. Kostprijs: 3.000 euro. Ook de energierekening loopt op in zo'n oud huis.
(mr)
17 juli 2012Beginnende medewerkers in de horeca verdienen gemiddeld een kwart minder dan mensen die net beginnen als schoonmaker, zo blijkt ...
We vroegen Lara Missiaen (24) uit Gent hoeveel zij verdient ...
Meer ondernemerschap is een van de recepten om onze slabakkende economie aan te zwengelen. Maar onze jongeren staan niet te springen om een eigen zaak op te starten: 64 procent durft in crisistijd die sprong niet te wagen.
Wij vroegen Arthur Smeets (48) uit Edegem hoeveel hij verdient …
België werkt als eerste land in Europa aan een wet ter preventie van rugklachten bij werknemers.
Je hebt vakantie, maar opeens krijg je telefoon van de baas. Hij heeft je verlof ingetrokken. Je moet dus komen werken! Kan dat zomaar? Jobat zocht het uit.
Voor velen is hun loopbaan uitgestippeld, maar voor sommigen lijkt het een doolhof van keuzes. Voor Rias viel alles op zijn plaats bij de Vlaamse overheid.
Voor een radicale carrièreswitch hoef je niet altijd op zoek naar een andere werkgever. Drie Unilin-medewerkers vertellen...