Horeca niet geschikt om te werken
Uit onderzoek blijkt dat de horeca geen geschikte werkplek biedt voor zakenlui. Een reeks ergernissen maakt werken op café heel wat minder hip dan gedacht.
Ik ben barman in een cocktailbar in het centrum van Leuven. Afhankelijk van de collega’s die op dat moment ook werken, maak ik de cocktails of sta ik in de zaal. Toen ik hier twee jaar geleden begon te werken, heb ik de 40 cocktails die onze kaart rijk is op twee weken tijd van buiten moeten leren. Er brak namelijk net een drukke periode aan, het begin van het academiejaar (lacht).
In de week bestaat het grootste deel van onze klanten uit studenten en dan is donderdag de drukste dag. In het weekend krijgen we wat oudere mensen over de vloer en dan is het meestal even druk als op donderdagen.
Ja, ik doe mijn job heel graag! Ik werk al 6 jaar in de horeca. Daarvoor heb ik erg uiteenlopende jobs gedaan, zoals elektricien en roadie in een tourmanagementbedrijf. Maar dat lag me allemaal veel minder dan werken in de horeca.
Mijn huidige job is bovendien afwisselend en het is fijn regelmatig te kunnen bijleren. Momenteel ben ik me op eigen initiatief aan het bijscholen in ‘cocktail flairing’: ik leer via YouTube jongleren met een fles en een shaker. Ik ben er helemaal door gebeten!
Alleen jammer dat werken in de horeca altijd een beetje risicovol is gezien het groot aantal faillissementen van horecazaken.
Ik vind mijn loon oké. Je hebt geen diploma nodig om in de horeca te werken, dus ik verwacht ook geen erg hoge verloning. Maar onderschat ons werk niet, het is fysiek en mentaal redelijk zwaar. We staan constant recht, hanteren zware bakken en zijn de hele tijd in de weer. Daarnaast mag je niet vergeten dat wij ons non-stop moeten concentreren en continu onder druk staan omdat het altijd druk is in de zaak.
Ik werk wekelijks 35 uur: 7u per dag en dat 5 dagen per week. Ik begin in de vooravond te werken, tot wanneer de zaak sluit, meestal iets na middernacht. Ik hou van dat werkritme, want ik ben geen ochtendmens.
Normaal gezien werk ik niet op vrijdag en zaterdag, wat een luxe is in de horeca. Hoe dat komt? Puur toeval, dat is het uurrooster van mijn voorganger.
Dat heb ik één keer gedaan. Ik heb toen een toffe job achtergelaten voor een job waarbij ik een pak meer geld verdiende. Maar daar heb ik spijt van. Je werk graag doen, een toffe werksfeer en leuke collega’s … het weegt allemaal harder door dan heel goed betaald worden. Dus ik heb mijn lesje wel geleerd, ik zou alleen nog voor meer loon veranderen als het hele plaatje klopt voor mij.
Mijn huur. Als alleenstaande is het jammer genoeg quasi onmogelijk om iets te kopen, zeker in het Leuvense.
Neen, dat heb ik nooit gedaan.
Aan ontspanning: weggaan met vrienden, op vakantie gaan, eens lekker gaan eten.
Ik droom van een eigen zaak in de horeca. Ik heb al een paar ideeën over welke richting ik daarmee wil uitgaan, maar die hou ik voorlopig voor mezelf (lacht).
(mr)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
17 december 2014Uit onderzoek blijkt dat de horeca geen geschikte werkplek biedt voor zakenlui. Een reeks ergernissen maakt werken op café heel wat minder hip dan gedacht.
Beginnende medewerkers in de horeca verdienen gemiddeld een kwart minder dan mensen die net beginnen als schoonmaker, zo blijkt ...
Moet je naar een personeelsfeest? Maak plezier, maar hou jezelf wel onder controle. Van Jobat krijg je alvast 10 dingen die je niet mag doen!
Wij vroegen Arthur Smeets (48) uit Edegem hoeveel hij verdient …
We vroegen David Nijs (29), uitbater van drie horecazaken in Leuven, hoeveel hij bruto/netto per maand verdient ...
Werken in een kerncentrale: dat is zonder meer een unieke en speciale job. Natasja doet het intussen al bijna twintig jaar.
Drie West-Vlaamse bedrijven delen hun verhaal én oplossingen tijdens een rondetafel over werken - én werkgever zijn - in West-Vlaanderen.
Elke werkt als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Niets zo mooi als mensen in hun eigen omgeving en op hun voorwaarden verzorgen”
Na de inspanning volgt de ontspanning… of zo zou het toch moeten zijn. Deze 7 tips zorgen voor rust in je hoofd!