Van bakker tot verpleegkundige
Op de afdeling geriatrie van het Gentse Sint-Lucas ziekenhuis loopt wel een heel bijzondere stagiair rond: de 54-jarige François Bloch.
Ik investeer mijn loon volledig in mijn zaak en vooral in de afbetaling van mijn bakkerijmachines. Ik woon nog thuis; geen loon hebben vormt dus geen probleem. Je kan een bakkerszaak best opstarten op jonge leeftijd, als je nog niet te veel kosten hebt of een gezin moet onderhouden, want de investeringen liggen hoog.
Ik werk met drie bakkersgasten en zij verdienen elk ongeveer 1.500 euro netto, afhankelijk van hun kennis en ervaring. Hun werkdag start tussen 4 en 6 uur ’s morgens en eindigt rond 11u in de voormiddag. In het weekend werken zij langer. Onze bakkersgasten hebben heel wat voordelen: wij springen bijvoorbeeld flexibel om met hun werkuren. Een uur later beginnen is geen probleem.
Neen, ik ben voor het bakkersberoep gemaakt. Je moet het echt graag doen, anders moet je er als zelfstandige niet aan beginnen. Velen studeren af als bakker, maar komen uiteindelijk in een ander beroep terecht.
Ja, ik doe aan pensioensparen voor zelfstandigen. Ik heb nooit veel geld uitgegeven, ik ben een echt spaarderstype. Anders had ik deze zaak ook niet kunnen overnemen.
Mijn personeelskosten, die liggen heel hoog in België, en de afbetaling van mijn bakkerijmachines.
Ik geef nooit veel geld uit, ik ben eerder gierig van aard (lacht). Ik spendeer wel wat geld aan mijn vriendin en mijn hond. Vroeger ging ik al eens naar festivals, zoals Pukkelpop, maar nu heb ik daar geen tijd meer voor.
Ik geef geen geld aan sponsoring of aan grote benefietacties voor natuurrampen, zoals in Haïti. Niet dat ik niet meeleef met die mensen, maar je bent nooit zeker of je geld wel op de juiste plaats terechtkomt.
(kg)
2 februari 2012Op de afdeling geriatrie van het Gentse Sint-Lucas ziekenhuis loopt wel een heel bijzondere stagiair rond: de 54-jarige François Bloch.
We vroegen Christiane Crol (57) uit Mechelen hoeveel zij verdient ...
Nadia Ruel zette een grote stap en verhuisde in oktober vorig jaar van Canada naar België. Vandaag runt zij als meester-banketbakker de enige, echte Delacre-boetiek in hartje Brussel.
Meer dan 3 jaar na het uitbreken van de pandemie willen we niet meer terug naar het 100% kantoorregime van toen. En toch zien we een kleine kentering...
Het binnenbrengen van positieve psychologie heeft een gunstige impact op de cultuur van een bedrijf. En deze 5 domeinen zijn daarbij cruciaal.
Hey, young graduate! Weet jij al welke soorten vorming, training en opleiding er bestaan voor wie pas de werkvloer betreedt?
Sinds 2018 kan je, behalve in de horeca, ook in een aantal andere sectoren met een flexie-job aan de slag. Ja, ook gepensioneerden en leerkrachten...
Wie dacht dat met het behalen van zijn of haar diploma de kous af was, heeft het mis: levenslang leren is dé manier om alles uit je carrière te halen.
Vorig jaar startte het departement zijn traject om als Baanbrekende Werkgever zijn arbeiders meer inspraak te geven. De eerste resultaten zijn intussen duidelijk zichtbaar.