Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in Antwerpen?

Het loon van een architect: 1.700 à 2.350 euro netto

We vroegen Ronny Custermans (38) uit Houthalen-Helchteren hoeveel hij verdient ...
Architect Ronny Custermans Ronny Custermans (38), Houthalen-Helchteren
  • Beroep: architect-zaakvoerder
  • Privé: gehuwd, 1 zoon van 10 jaar
  • Brutoloon: 3.000 à 4.500 euro
  • Nettoloon: 1.700 à 2.350 euro
  • Extra's: kilometervergoeding of bedrijfswagen, groepsverzekering, gsm

Wat doe je voor job?

Ik ben architect-zaakvoerder van WeBuild bvba, een architectenbureau in Houthalen-Helchteren. We bouwen vooral industrie-, kantoor-, en handelsgebouwen, groeps- en eengezinswoningen.

Doe je je job graag?

Gezien de grote tienjarige aansprakelijkheid die we dagelijks dragen moet dat wel. Het geeft me voldoening om vanaf een wit blad - vandaag de dag op de computer - telkens opnieuw een nieuw gebouw te mogen ontwerpen en realiseren, soms met alle kopzorgen vandien. De dag dat ik me niet meer amuseer, ga ik iets anders doen.

Wat vind je van je inkomen?

Als bedrijfsleider bepaal ik in de mate van het mogelijke mijn loon in functie van mijn privéleven. Daarbuiten kan ik genieten van allerlei voordelen. Ik haal enkel het levensnoodzakelijke uit mijn zaak om zo een buffer in mijn firma te kunnen opbouwen om de nodige investeringen te kunnen doen en wat opzij te hebben staan voor mindere tijden of bij tegenslag. De lonen van mensen die voor mij werken, komen steeds op de eerste plaats.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Het is belangrijk dat je je job graag doet en je er goed bij voelt. Loon komt dan op de tweede plaats, wat niet wegneemt dat je op een correcte manier moet vergoed worden voor je geleverde prestaties. Meer verdienen, maar je alle dagen naar je werk moeten slepen en het uur in het oog houden om zo snel mogelijk naar huis te gaan, nee dat is echt niets voor mij.

Spaar je?

Ja, om te investeren in vastgoed. Dat is eigenlijk in de eerste plaats sparen voor de toekomst, en een zo goed als risicoloze belegging. Op lange termijn stijgen vastgoedprijzen altijd. Daarbuiten proberen we alle maanden ook nog wat extra geld opzij te zetten.

Wat is je grootste kost?

Zoals voor heel wat Belgen: de aflossing van mijn investeringen in vastgoed.

Let je meer op je centen door de crisis?

Ik denk dat we allemaal in deze crisistijden wat voorzichtiger zijn geworden met het uitgeven van ons geld, zeker van spaargeld. Een kleine buffer achter de hand houden voor echt moeilijkere tijden is nooit slecht. Minder renderende investeringen schuif ik op een wat langere baan en onnodige uitgaven heb ik geschrapt.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Aan irrelevante, zinloze dingen, prullen, kitsch en gokspelen.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Kosten voor het gezellig samen kunnen zijn met vrienden, familie en zakenrelaties. Bourgondisch leven dus: ontspanning, reizen, kleding, kunst, zeilen …

Waar droom je van?

Hetgeen waarvan je droomt moet steeds binnen je mogelijkheden liggen. Je moet steeds een vooruitzicht hebben waar je naartoe wil en kan groeien. Momenteel ben ik ons volgend project aan het concretiseren: het ontwerpen en bouwen van een nieuwe eigen woning. Ons vorig project was de opstart van de gespecialiseerde lingeriewinkel Elise in Houthalen-Oost.

(mr/mb) 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

12 februari 2013

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook