Het loon van een brandweerman: 1.350 euro netto
Hans Vandewalle (28) uit Sint-Truiden is beroepsbrandweerman. Hoeveel hij netto per maand verdient? Jobat vroeg het hem!
Ik werk als anesthesieverpleegkundige in het AZ Sint-Lucas in Brugge. Ik help de anesthesisten wanneer ze narcose toedienen net voor een operatie, en ik ondersteun de pijnbestrijding van patiënten achteraf.
Daarnaast werk ik als vrijwillige brandweervrouw in de kazerne van Ledegem. Strikt genomen is dat niet mijn beroep, maar ik ben er zo vaak mee bezig – en word ervoor betaald – dat ik het wel als een soort van bijberoep beschouw. Ook omdat ik dezelfde opleiding heb gevolgd als de beroepsbrandweermannen en -vrouwen én omdat ik hetzelfde takenpakket heb. Ik ga mee op interventie bij wateroverlast, brand, wespennesten, dieren in nood, mensen in nood of mensen die gekneld zitten in hun voertuig, bijvoorbeeld. Bij de brandweer hebben we eigenlijk maar één missie: de burger beschermen.
Enorm graag. Ik vind vooral de combinatie van de twee leuk, omdat beide beroepen met zorg- en hulpverlening te maken hebben. Het is de dankbaarheid van de mensen die ervoor zorgt dat mijn werk als verpleegkundige en mijn hobby als brandweervrouw mijn twee grootste passies zijn geworden. Ik ben dan ook constant met een van de twee bezig. Zelfs in het weekend. Dan dien ik samen met mijn man de eerste hulp toe tijdens rally’s. Hij werkt trouwens ook als brandweerman op vrijwilligersbasis, en is zelfs mijn ploegleider.
Ik ben tevreden over mijn loon, en de vergoeding die ik bij de brandweer krijg, is mooi meegenomen. Maar het is niet dat ik het als een extra loon beschouw. Ik ben geen brandweervrouw geworden voor het geld. Toen ik bij de brandweer begon, wist ik zelfs niet dat ik betaald zou worden.
Als verpleegkundige werk ik vier vijfde, wat in theorie 30,4 uren per week is. Dat aantal schommelt soms, omdat ik in shiften werk en soms onthaal- of wachtdienst heb. Ik ben minder uren als verpleegkundige gaan werken om meer voor de brandweer te kunnen doen. Daar werk ik momenteel ongeveer vier uren per week, maar dat hangt heel erg af van de oproepen die we binnen krijgen. Wanneer ik thuis ben, stel ik me beschikbaar en kan ik elk moment opgeroepen worden. Dan moet ik binnen de vijf minuten in de kazerne zijn.
Mijn man en ik proberen zoveel mogelijk te sparen. We zetten bijvoorbeeld al het geld dat we bij de brandweer verdienen opzij om op vakantie te gaan. En we hebben ook een pensioenspaarplan.
We spenderen het meeste geld aan ons huis, omdat we dat voortdurend blijven verfraaien. Een nieuwe badkamer of keuken kost al snel een pak geld.
Aan trendartikelen. Ik koop liever iets degelijks dat voor een lange tijd meegaat dan dat ik iets zou kopen dat nu even in de mode is, maar na een paar maanden in de vuilbak kan. En aan dure luxereizen naar verre bestemmingen kan ik ook geen geld geven. Ik betaal liever voor meerdere kleine reisjes, dan dat ik op een week tijd al mijn geld zou opdoen in een luxeresort in Hawaï.
Aan vakanties, maar dus niet aan reizen naar de andere kant van de wereld. Geef mij maar weekendjes in de Ardennen of een skireis naar Oostenrijk. Ook in de zomer betaal ik met plezier voor een wandelvakantie in Oostenrijk, waar we dan meteen de plaatselijke brandweerkazernes bezoeken.
We gaan ook graag eens iets eten, en daarnaast zijn we constant bezig met het verbeteren van ons huis. Mijn man en ik zijn zo weinig thuis door onze jobs dat we ons echt op ons gemak willen voelen wanneer we even thuis zijn. En we willen ons huis ook zo veilig mogelijk maken. Dat komt door alles wat we bij de brandweer en in het ziekenhuis zien, denk ik.
Dan zouden we nog meer werken uitvoeren in ons huis, en misschien ook weleens een verre avontuurlijke reis maken. Ook zou ik enkele goede doelen steunen, zoals de Stichting Oscar, die mensen met brandwonden helpt. De rest zou ik opzijzetten voor later, want je weet nooit wat er nog kan gebeuren. Mijn job zou ik nooit opgeven. Misschien zou ik wel de balans tussen het ziekenhuis en de brandweer in evenwicht brengen, zodat ik evenveel uren aan beide jobs kan spenderen.
(sdc)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
11 juni 2018Hans Vandewalle (28) uit Sint-Truiden is beroepsbrandweerman. Hoeveel hij netto per maand verdient? Jobat vroeg het hem!
We vroegen aan Jurgen uit Gullegem wat zijn job inhoudt en hoeveel hij verdient.
Joke Verhaeghe heeft meer dan 20 jaar ervaring in de zorgsector. Sinds een tijdje werkt zij 3/4de. Haar netto maandloon?
Jobat vroeg brandweerman Wim Pieters (36) uit Antwerpen hoeveel hij netto per maand verdient …
Tom Roesbeke (26) uit Eeklo is ambulancier bij de brandweer. Hoeveel hij netto per maand verdient? Jobat vroeg het hem!
Meer dan een kwart van de werknemers in België loopt risico op een burn-out, in totaal goed voor bijna 1,2 miljoen werknemers!
Wat zijn je verantwoordelijkheden als payroll officer? Welke doorgroeimogelijkheden heb je? En... welk loon kan je verwachten?
Wat als je er zo jong uitziet dat je op je werk niet meer serieus genomen wordt? Hoe los je dat op?
TikTok is helemaal in. Maar is het als bedrijf een goede zet om mee op de TikTok-kar te springen?