Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in Antwerpen?

Het loon van een ambulancier en instructeur niet-dringend patiëntenvervoer: 2.188 euro bruto

ambulancier Carlo
We vroegen aan Carlo (53) hoeveel hij verdient en wat zijn job als ambulancier en instructeur niet-dringend patiëntenvervoer precies inhoudt...

Carlo (53)

  • Beroep: Ambulancier en instructeur niet-dringend patiëntenvervoer
  • Studies: IT professional, niet-dringende geneeskundige hulpverlener
  • Bruto maandloon: 2.188 euro
  • Netto maandloon: 2.017 euro
  • Extralegale voordelen: geen

Wat doe je als job?

“Ik ben hulpverlener en ambulancier secondaire niet-dringend patiëntenvervoer. Wij zorgen ervoor dat de patiënten van thuis, het woonzorgcentrum of het ziekenhuis op de juiste bestemming geraken. Denk ook aan patiënten die graag naar een ander ziekenhuis willen dan binnen de zone van de 112. Voor dat vervoer staan we ook in. Of voor minder mobiele mensen die naar een consultatie van een oog- of tandarts moeten. We vervoeren door heel België en doen zelfs internationale repatriëringen. Daarnaast ben ik ook nog instructeur en geef ik hulpverleningsopleidingen aan bedrijven.”

Hoe ben je in de sector terecht gekomen?

“Heel toevallig! Een van onze vrienden die ambulancedienst had, vroeg of ik wilde rijden omdat ze werkvolk te kort hadden die dag. Ik heb verschillende diploma’s van het Rode Kruis, dus ik kende de wereld van de hulpverlening wel een beetje. Die ene dag veranderde al snel in een paar weken. Ik vond de ambulance een échte uitdaging. Daarna kreeg ik een hulpverlener-ambulancieropleiding. Daardoor kwam ik in contact met de Civiele Bescherming, de brandweerambulances en de private ambulancediensten. Nu zijn we 31 jaar verder en doe ik het werk nog steeds.”

Zelf als ambulancier aan de slag? Bekijk het actuele vacatureaanbod en go for happy!

Doe je je job graag?

“Uiteindelijk wel. In mijn carrière als ambulancier heb ik af en toe een zijweg opgezocht. Ik ging aan de slag bij de IT customer service van IBM, werd een IT-instructeur en baatte even een foodtruck uit. En toch nam ik altijd terug de afslag naar mijn job in de ambulance. Het beestje kruipt waar het niet gaan kan zeker?” (lacht)

Wat vind je van je loon?

“Mijn loon is een heikel punt. Als ik mijn loon vandaag vergelijk met wat ik verdiende in de IT-sector, besef ik dat ik deze job niet voor het geld moet doen. Maar met wat extra shiften hier en daar en mijn vrijwilligersdiensten kom ik wel in de buurt van dat salaris en overleven we zeker.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

“Veel collega’s en familie verklaren mij zot dat ik nog geen overstap heb overwogen. Er zijn verschillende aanbiedingen gepasseerd doorheen de jaren, maar ik hapte nooit toe. Heel wat aspecten van deze job blijven me aantrekken: de vrijheid, bezig zijn met mensen die je vooruit kan helpen en de leuke collega’s. Elk beroep heeft zijn goede en slechte kanten. Of ik dus écht van job zou veranderen voor een hoger loon? Dat weet ik niet.”

Hoeveel uren werk je per week?

“Ongeveer veertig uur per week. In het weekend maak ik af en toe nog extra schiften van acht of twaalf uur als vrijwilliger. In principe verandert mijn rooster regelmatig, dus daarom ziet elke week er anders uit. Sinds corona is dat wel een stuk minder, en vandaag kom ik ook nooit boven de zestig uur per week uit.”

CHECK: Hoeveel uren mag je werken per week?

Spaar je?

“Eerlijk? Dat kan ik niet met mijn loon. Er duiken heel regelmatig onvoorziene kosten op aan het huis, de auto’s, doktersrekeningen of dingen die mijn kinderen nodig hebben voor school. Dan is het moeilijk om nog iets aan de kant te zetten. Natuurlijk vind ik dat jammer, maar de noden van mijn kinderen gaan altijd voor.”

Gelukkig met wat je verdient?

Denk je aan je pensioen?

“Voorlopig kan ik dat nog niet doen. Er blijft weinig over na het aftrekken van alle kosten elke maand. We zetten al onze hoop op de verkoop van ons huis later. Met dat geld willen we graag tot het einde doorgaan. Via het werk kan ik wel pensioensparen, maar ik heb dat eigenlijk nog nooit echt overwogen.”

EXTRA: Hoe kan jij pensioensparen via je werkgever?

Wat is je grootste kost?

“De lening op ons huis hapt een groot stuk budget weg. En de dagelijkse boodschappen.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Aan dure vakanties. Ik zou het heel erg vinden om een heel jaar te sparen, om dan op tien dagen alles uit te geven. Dan kan je daarna weer opnieuw beginnen. Genieten moet je elke dag doen, met de kleine dingen.”

INTERESSANT: 5 tips om te kunnen sparen én genieten

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Aan mijn kinderen en vrouw. Nieuwe kledij of schoenen, eens naar de film gaan of musea en andere interessante plaatsen ontdekken. Daar geef ik met plezier een extra centje aan uit.”

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Ik zou mijn huis onmiddellijk afbetalen en de nodige renovaties uitvoeren. Daarnaast zou ik een groot deel aan de kant zetten voor mijn kinderen en hun studies later. Misschien dat ik zelf ook nog weleens achter de schoolbanken kruip om bij te leren. Ik zou ook niet vergeten om te genieten, het leven is veel te kort om je zorgen te maken over onbenullige dingen.”

(ch/em)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de (volledige) naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

23 september 2022
Anderen bekeken ook