Innovatie bij FOD Financiën: niet zoals in een start-up
Of de Federale Overheidsdienst Financiën werkt aan innovatie? Absoluut. Maar het sleept wel een geschiedenis van zo’n 180 jaar mee.
Ik ben adviseur bij de FOD Financiën. In 1982 begon ik er als ambtenaar en deed ik de controle van de fiscale verplichtingen bij vennootschappen. Sinds ’91 ben ik er diensthoofd. Ondertussen heb ik weddeschaal A3 en val ik onder het middle management (middenkader). Ik werk voor de afdeling in Dendermonde en heb 14 mensen in mijn team. Wij doen onder andere de controles op inkomstenbelastingen en btw van kmo’s. Zelf had ik een diploma hoger middelbaar toen ik werd aangenomen bij Financiën. Ik ben binnengekomen als een niveau C, maar via interne examens en opleidingen kan je hier doorstoten naar hogere functies. Vroeger was dit misschien gemakkelijker, nu is daar soms wat meer tijd tussen, maar het systeem bestaat nog steeds.
Enorm graag. Ik ben 58 en hoop gezond te blijven tot 67 en dat ik dan nog de mogelijkheid heb om langer te werken. Het blijft iedere dag met volle goesting dat ik kom werken. Ik werk ook in Dendermonde, ik ga te voet naar kantoor, want dat ligt maar zo’n 200 meter van mij thuis.
Nee, nooit.
Netto verdien ik 3.660 euro, in mei krijg ik nog vakantiegeld, in september een competentiepremie van 2000 euro netto, en in december mijn eindejaarspremie. Bruto komt dat overeen met zo’n 7.500 euro. Ik heb verder nog een smartphone van het werk en een hospitalisatieverzekering, waar we zelf elk jaar 20 euro aan bijdragen.
Ik mag niet klagen, uiterst tevreden.
We hebben geen prikklok. We werken hier op basis van doelstellingen. Ongeveer is dat zo’n 45 uur per week. Overuren worden niet betaald.
Nee, ik ga er vanuit dat je nu moet profiteren, op het moment dat je gezond bent. Sommige mensen sparen en sparen en vergeten te leven.
Ik zou heel graag werken zolang ik gezond ben. Lichamelijk heb ik geen inspannende job. Psychisch is het wel een zware job. Maar ik doe dat wel graag. Sommige mensen lossen denkpuzzels op, om geestelijk fit te blijven en om dementie en dergelijke tegen te gaan. Bij mijn job is dat minder een gevaar, want ik moet constant complexe problemen oplossen.
Ik vind dat geen goed systeem en denk niet dat het onze economie ten goede zou komen. De economie is gebouwd op mensen die vooruit willen. Ik ben ook van nul begonnen.
Huishuur.
Aan kledij.
Aan restaurants, op reis gaan… Ik ben overal geweest: China, Japan, en doe minstens 2 cruises per jaar. Zo’n cruise heeft de reputatie om duur te zijn, maar dat hoeft niet. Uiteindelijk kan je als je de deals wat in het oog houdt al voor 700 euro all-in op cruise voor 2 weken. Dat geef je ook al gemakkelijk uit als je gewoon op reis gaat. Ik ga ook veel naar Spanje. Ik doe dan korte trips naar het Spaanse binnenland. Ik vlieg met Ryanair, huur een auto, en ik spreek ook Spaans (ik heb 15 jaar Spaans gevolgd in avondschool).
Ik ben niet erg materieel ingesteld. Ik zou het aan mijn zonen geven en er andere mensen gelukkig mee maken. Ik ben tevreden met mijn huidige levensstijl en heb niet veel meer nodig.
(sjv)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
4 december 2017Of de Federale Overheidsdienst Financiën werkt aan innovatie? Absoluut. Maar het sleept wel een geschiedenis van zo’n 180 jaar mee.
‘Werkbaar werk’ is hot in de politiek. Bij de FOD Financiën bepalen medewerkers grotendeels zelf hoe hun werktijd eruitziet!
De manier waarop leidinggevenden bij de FOD Financiën vandaag in hun team staan, is voor alle partijen een aanpassing. Lees zelf maar ...
We vroegen aan Karin Lewyllie (50) hoeveel zij netto verdient als administratief bediende (4/5) bij de gemeente Jabbeke ...
Voor veel Belgen is het invullen van een belastingbrief iets waar ze erg tegenop zien. Maar de Federale Overheidsdienst Financiën kan jou hiermee helpen!
We vroegen An Van Hauwermeiren (37) uit Zemst wat ze doet en hoeveel ze verdient ...
We vroegen Pieter Van den Bussche (24) uit Zoutleeuw wat hij doet en hoeveel hij verdient...
2023 werd door de Europese Commissie uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vaardigheden. Maar welke specifieke vaardigheden heb je nodig op de werkvloer?
Een hogere functietitel krijgen, zónder bijhorende loonsverhoging. Zou je dat aanbod accepteren?