Een bijberoep starten? Enkele valkuilen
Zelfstandige in bijberoep worden klinkt je misschien als muziek in de oren. Maar pas op! Het is niet allemaal rooskleurig, deze valkuilen zijn ook van de partij.
Dries Hermans (34) uit Turnhout
“Ik ben al tien jaar administratief medewerker bij de vzw Thuishulp. Wij organiseren gezinszorg, poetshulp, kraamhulp, vrijwilligersvervoer, nachtzorg en klusjesdiensten. We bieden ook materiaal aan voor zorg en comfort: van bloeddrukmeters tot wandelstokken. Dat doen we voor mensen die extra nood hebben aan goede zorg: ouderen, mensen met lage inkomens, jonge moeders, …”
“Het is mijn taak om de prestaties van poetsvrouwen, verzorgenden en zorgkundigen te registreren voor de loonberekening. Met diezelfde gegevens maak ik ook de facturen op voor onze klanten.”
“Ik haal er wel voldoening uit. Als ik bijvoorbeeld bel met bejaarden die een vraag hebben over hun factuur, dan moet ik de situatie goed kunnen inschatten en alles eenvoudig uitleggen. Het voelt goed als het lukt om mensen gerust te stellen. Ik vind het ook tof dat het een 9 to 5-job is, die goed samengaat met mijn vrije tijd. Van 9 tot 5 ben ik bezig met mijn werk, van 5 tot 9 met muziek. ’s Avonds heb ik dus altijd tijd om mijn eigen ding te doen.”
“Ik speel in de bands Poppel en Fake Indians en we treden geregeld op. Ik run ook een eigen cassettelabel, Gazer Tapes.”
“Mijn moeder werkt sinds jaar en dag bij vzw Thuishulp. Ik was net afgestudeerd toen een collega van haar over de stofzuiger struikelde en een tijd buiten strijd was. Ik verzorgde een vervanging van een maand. Ondertussen was er een vaste job vrijgekomen. Voilà.”
“Nu, met mijn tien jaar anciënniteit, vind ik mijn loon oké. Zeker voor het werk dat ik doe. Het is geen superzware job en ik kom niet mentaal uitgeput thuis. Toen ik startte, verdiende ik maar 1.400 euro netto. Ik stond er toen niet bij stil, maar dat is niet veel. Met dat loon zou het vandaag moeilijk zijn om alleen rond te komen.”
“Voor 100 euro netto meer in de maand zou ik dat niet doen. Of het moest een job in de muziek zijn, bij een booking agency bijvoorbeeld.”
“36. Dat is ideaal te combineren met mijn leven buiten het werk.”
“Ik doe aan pensioensparen en probeer jaarlijks het maximum te storten – dat lukt niet altijd. Ik zou daarnaast graag 200 euro per maand sparen, maar het is eerder een kleine 100 euro. Vinyl, cassetten, muziekapparatuur en benzine om naar optredens te rijden zijn duur.”
“Een groot deel van mijn loon gaat naar de afbetaling van mijn huis (534 euro) en naar mijn auto (ongeveer 100 euro per maand voor benzine en 400 euro per jaar voor de verzekering).”
“Ja, ik heb een eigen huis gekocht, doe aan pensioensparen en ben me ervan bewust dat ik het met mijn wettelijk pensioen niet zal redden. Als je alleen al kijkt naar de rusthuiskosten…”
“Chips, cornflakes of andere voeding van A-merken. Ik kies altijd voor huismerken. Ik vermijd ook nieuwe spullen voor in huis. Ik koop liever tweedehands. Sinds kort neem ik ook consequent een douche in plaats van een bad. Ik berekende dat ik op 20 dagen tijd 3,4 kubieke meter water uitspaar op die manier. Ecologisch beter én er blijft meer over voor mijn hobby zo.”
“Ik ga graag naar optredens. En mijn cassettelabel Gazer Tapes kost op dit moment meer dan het opbrengt. Het draait voor mij dan ook om de muziek. Het idee is om groepjes die nog niets bereikt hebben in gang te duwen. Als ik hun songs goed vind, passen ze op Gazer Tapes. Het leukste moment is wanneer ik een nieuwe release bij in de platenkast kan zetten. Ik wil iets om over 20 jaar tevreden op terug te kijken.”
“Dan ga ik groter wonen. Ik droom van een huis met een repetitiekot en een opnamestudio. Veel geld zou ook naar muziek gaan: platen en gitaren. Met wat er overschiet, zou ik vastgoed kopen om te verhuren. Misschien zou ik wel minder uren gaan werken. Maar alles stopzetten en naar Spanje verhuizen? Dat zegt me niets.”
(bec)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
1 april 2020Zelfstandige in bijberoep worden klinkt je misschien als muziek in de oren. Maar pas op! Het is niet allemaal rooskleurig, deze valkuilen zijn ook van de partij.
We vroegen aan Ella Smout (25) uit Stabroek hoeveel zij verdient.
We vroegen aan Johan Vandenbossche (33) uit Wijgmaal hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Herstellen na een ingreep vanuit onze eigen zetel, dankzij het groeiende leger aan verzorgenden, huishoudhulpen en verpleegkundigen.
Wie een carrièreswitch overweegt en daarbij héél goed wil verdienen, doet er goed aan om eens te kijken naar de top 15 best betaalde beroepen....
Hobby’s vermelden op een cv? Soms kan het je net dat extra streepje voor geven, maar experts adviseren toch om er voorzichtig mee om te springen.
Er bestaat een brede waaier aan thuiszorgdiensten voor iedereen die wil 'zorgen voor' iemand...
Ben jij van plan om op een administratieve afdeling te gaan werken, maar weet je niet op welke verloning en voordelen je precies mag rekenen?
Ook in het tijdperk van sociale netwerken is een cv noodzakelijk. Maar wat moet er nu wel of niet op je cv?