Muziek draaien op kantoor doe je zo!
Kan je niet werken zonder muziek of wil je het weekend vrijdagnamiddag inzetten met een muziekfestijn? Dat kan dankzij radiospelers op het internet.
Ik ben een echte all-rounder op administratief vlak. Het grootste deel van mijn tijd gaat naar specifieke administratieve jobs voor het platenlabel zoals royaltyberekeningen, SABAM-aangiftes, stockbeheer en digitalisering van de catalogus (iTunes, Spotify, Deezer...). Bij de release van een nieuw album volg ik het hele proces op van mastering, artwork en persing tot de levering bij de distributeur. Als boekhoudkundig medewerker maak ik facturen en regel ik de betalingen voor onze eigen bvba's en voor enkele van onze artiesten. Als office manager houd ik de kantoorbehoeften in het oog, de loonadministratie van onze werknemers - ja, ook van mezelf - is het deeltje HR van mijn job. Ten slotte zijn er nog wat kleinere taken zoals advertenties lay-outen, cd-singles voor de radiozenders maken of ICT-problemen oplossen.
Op papier 38 uren per week. Met mijn taken kan ik dat elke dag redelijk '9 to 5' houden, maar het is wel eigen aan de muzieksector dat er drukke en kalmere periodes zijn. Voor Busker, als boekingskantoor voor live concerten, is de drukste periode uiteraard de zomer, met de vele festivals. Voor Petrol heb ik het vooral druk wanneer er een nieuwe plaat uitkomt.
Op kantoor houden we onze uren alleszins niet bij. Wat telt, is dat het werk op tijd klaar geraakt.
Ik doe mijn job heel graag. Ik werk er al 10 jaar en op die tijd heb ik het bedrijf mee zien en helpen groeien. Dat stukje van jezelf erin zien, is volgens mij belangrijk om elke dag met zin te gaan werken. Verder is het een job met veel afwisseling, dicht bij huis, in een tof kantoor met een prima sfeer tussen de collega's.
Ik denk dat ik netto eerder aan een gemiddelde voor mijn leeftijd zit, maar ik kan zeker niet klagen met de verschillende extralegale voordelen erbij. Maaltijdcheques, 13de maand, gsm-abonnement: alles opgeteld, ben ik zeer tevreden. Mijn loon is ook zeker niet statisch. In mijn 10-jarige loopbaan heb ik al verschillende keren mooie opslag gekregen.
De 'usual suspects', namelijk de lening voor ons huis en de verbouwingen ervan. Die maandelijkse afbetalingen zijn een flinke hap uit het inkomen, maar anderzijds is het wel een fijn gevoel om je eigen stek te hebben. In het begin deden we ook veel van de verbouwingen zelf om de kosten te drukken, maar met drie kinderen is dat helemaal niet meer evident. Als er nu wat moet gebeuren, spreken we meestal vakmensen aan, maar die hebben hun prijs natuurlijk.
Er gaat elke maand automatisch een deel naar de spaarrekening en van het vakantiegeld en de eindejaarspremie probeer ik ook telkens een deel opzij te zetten. Jammer genoeg moet diezelfde rekening soms aangesproken worden bij onvoorziene kosten.
Een dure auto, technologische gadgets …
Muziek, zowel cd's als instrumenten, mooie spullen voor de inrichting van ons huis en de kinderen af en toe verwennen.
Met het groot lot op zak zou ik drie mooie spaarrekeningen voorzien voor mijn kinderen en ons huis (of een ander droomhuis) volledig afwerken en inrichten zoals we het willen. Ik zou ook gewoon blijven werken, omdat ik het zou missen en er niets zo vervelend is als je telkens weer moeten afvragen hoe je je dag moet vullen.
Op dit moment niet, maar als ik het groot lot van hierboven gewonnen heb, zal ik dat met plezier doen!
(jn)
Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
28 februari 2014Kan je niet werken zonder muziek of wil je het weekend vrijdagnamiddag inzetten met een muziekfestijn? Dat kan dankzij radiospelers op het internet.
We vroegen Bart Roose (47) uit Brugge hoeveel hij verdient ...
Sofie Potiau (26) uit Antwerpen is adviesverlener bij SMartbe. Zij verwerkt de administratie en contracten van diverse artiesten. Hoeveel zij verdient?
We vroegen Dieter Bossu (35) uit Gent hoeveel hij verdient ...
Gunther is technieker hoogspanningsinstallaties bij Fluvius: “Mijn job voelt niet eens aan als werk”
Elke dag ijvert de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid voor een warme maatschappij waarin solidariteit, diversiteit en inclusie vooropstaan. Als werkgever draagt de organisatie dezelfde waarden uit.
In de bouwsector is 1 op 10 van de medewerkers vrouw. Dat aandeel vrouwelijke medewerkers gaat (gelukkig) de hoogte in. Toch is de weg nog lang...
Annemie, Pieter, Laura en Kenny zetten zich elke dag in voor de patiënten van de twee forensisch psychiatrische centra van ons land: FPC Gent en FPC Antwerpen.
De integratie van artificiële intelligentie op de werkvloer is nu al een feit, ook op de HR-afdeling.