WEBINAR | Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
“Ik werk bij één of meerdere keuringsstations in West-Vlaanderen, afhankelijk van waar er medewerkers nodig zijn, en officieel ben ik kassabediende. Maar uitwisseling van geld is maar een miniem deel van wat ik doe: ik overhandig attesten van keuringen aan de klant, controleer of de codes daarop kloppen, en zorg ervoor dat we altijd het juiste meegeven en vanaf de juiste datum. Bij vrachtwagenattesten moet ik daar extra bijlagen aan toevoegen. Er zitten een hoop regeltjes aan dit werk vast. Het staat allemaal in een dik boek, dat ik uit mijn hoofd ken.”
Zelf aan de slag in een keuringsstation? Deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
“Ik deed als tiener de middelbare school en volgde geen verdere opleiding. Maar ik heb 18 jaar als secretaresse gewerkt in een ziekenhuis, en daarom op den duur wel de opleiding voor medisch secretaresse gevolgd. Na een tijdje was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik ging solliciteren, maar omdat ik geen bachelordiploma heb, viel ik vaak tussen de mazen van het net. Uiteindelijk ben ik in deze functie beland. Dat was vorig jaar.”
“Eigenlijk vind ik het soms te druk. Het is nogal hectisch op bepaalde tijden, en als je dan alleen staat – want we komen collega’s tekort – dan voel je dat echt. Werken voor twee motiveert niet. En doordat er heel wat frustratie heerst onder de collega’s, werken we niet in een fijne sfeer. De personeelsfeestjes zijn opgeschort tijdens corona, maar niet meer terug ingesteld. Dat is erg jammer. Door de demotivatie ontstaat er leegloop.”
“Heel eerlijk? Het mag meer zijn. Aanvankelijk was ik blij dat ik hier mocht beginnen en nam ik het loon er gewoon bij. Maar nu ik kijk naar wat de jonge schoolverlaters verdienen, en naar de werkdruk waaronder ik moet presteren, denk ik dat het zeker meer mag zijn.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas
“Toch wel, ook omdat mijn huidige werkgever mijn anciënniteit van de vorige job niet wilde overnemen. Ik heb er nog naar gevraagd achteraf, maar het is op de lange baan geschoven. Ondertussen wordt het leven ook duurder, dus meer loon zou welkom zijn. Een van mijn angsten is ook dat ik alleen zou komen te staan en dan puur van mijn eigen loon moet leven. Dat zorgt ervoor dat ik liefst wat meer verdien.”
“Ik werk 36 uur, over vier dagen verspreid. Een fulltime job bij ons is maar 35 uur, dus dat extra uur telt mee om extra verlofdagen op te bouwen. Dat is wel fijn.”
“Dat gaat bijna niet. Steeds meer mensen hebben er last van. Als je boodschappen gaat doen, schrik je van de prijzen. Er blijft steeds minder over. Je auto laten maken, onverwachte kosten, je verzekeringen, het tikt allemaal aan. Als we willen sparen, zouden we echt alles waar we van genieten moeten wegcijferen.”
CHECK: 5 tips om te kunnen sparen én genieten
“Voor velen is dat de droom, maar eigenlijk zie ik er tegenop vanwege de financiën. Je moet echt veel inleveren en als je op latere leeftijd een huis hebt gekocht ben je nog steeds aan het afbetalen. Mijn man en ik zijn levensgenieters, dus we willen het ook op onze oude dag goed hebben. En daarnaast: ik werk graag. Nuttig zijn en iets omhanden hebben is voor mij wel belangrijk.”
“Onze hypotheek. Daar betalen we heel wat aan af. We hebben ons huis relatief laat gekocht en betalen 1.475 euro per maand. Inclusief levensverzekering en dergelijke zitten we nu rond de 1.600 euro voor alleen het huis. Soms overwegen we of we niet kleiner moeten gaan wonen. Gelukkig heeft mijn man een redelijk loon waardoor we samen een respectabel inkomen in het laatje brengen.”
“Luxe is leuk, maar dat hoeft voor mij niet altijd. Als we een hotel boeken, kan ik mezelf niet zo ver krijgen om een viersterrenhotel te boeken als we voor minder geld een proper, comfortabel tweesterrenhotel vinden. Nog zoiets: dure meubels. Een hoge prijs staat niet altijd gelijk aan hoge kwaliteit. Ergens veel voor betalen en dan bedrogen uitkomen vind ik verschrikkelijk.”
“Aan ontspanning, uit eten, genieten. Dat zijn de dingen waar mijn man en ik naar streven. Dus als dat iets kost, vind ik het niet zo erg. Maar ik weet wel dat ik voor elke grote besteding iets anders moet laten. Omdat ik me daarvan bewust ben, kies ik heel zorgvuldig waar ik mijn geld aan uitgeef.”
“Ik denk dat ik niet te houden zou zijn (lacht). Nee, ik zou wel wat schrik hebben dat ik veel geld kwijtspeel en mezelf daardoor afremmen. Liefst zou ik iets kopen aan de kust en in Spanje. En vrienden en familie financieel helpen, zonder dat ze daardoor afhankelijk van je worden. Ik zou bijvoorbeeld wel een huis willen kopen voor mijn zus, maar haar dan maandelijks een klein bedrag laten betalen aan mij, om haar vervolgens als verrassing uiteindelijk dat geld weer terug te geven. Maar tegelijkertijd weet ik dat geld niet het belangrijkste is. Het maakt wel gelukkig, maar het is niet alles.”
EXTRA: Zo maakt geld wél gelukkig
(ZINNIG)
Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!
31 maart 2023Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Iedereen is welkom én nodig in de zorgsector: van ondersteunende diensten tot boekhouders en chauffeurs.
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
Je mag dan wel meer verdienen dan 20 jaar geleden, toch is het nooit slecht om je uitgaven onder de loep te nemen. Want we geven onbewust veel geld uit …
Vind jij ook dat je - in alle opzichten - wat extra verdient? We helpen je naar een salarisverhoging met enkele absolute basics.
De stijgende levenskosten sparen niemand, zelfs mensen met een vaste job zijn steeds vaker op zoek naar een extra inkomen. Wat zijn de mogelijkheden?
We vroegen aan Renilde (42) uit Antwerpen hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...