Gezondheid
Vorige

1 van 714

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Het is bewezen: koffie beschermt je hersenen

koffie drinken
Kom je de dag niet door zonder een heerlijk kopje koffie? Goed nieuws! Het is bewezen dat koffie je hersenen gezond houdt én ze zelfs beschermt tegen cognitieve stoornissen zoals Alzheimer en Parkinson. Dat kopje koffie zal vanaf nu dus nóg lekkerder smaken.

Wetenschappers aan het Krembil Research Institute in Toronto onderzochten hoe het drinken van koffie je hersenen precies beschermt. Het was al bewezen dat bepaalde soorten koffie je hersenen in goede gezondheid houden, en beschermen tegen cognitieve stoornissen. Maar hoe dat precies in z’n werk gaat, was tot nu de grote vraag.

Uit het onderzoek blijkt dat niet de cafeïne een positieve invloed heeft op de cognitieve gezondheid, maar wel de stoffen die vrijkomen tijdens het branden van de koffie. Om tot die conclusie te komen, onderzochten ze drie soorten koffie: lichte en donkere mét cafeïne, en een donkere zonder cafeïne.

De bittere smaak

Het resultaat? De donkere soorten, zowel met als zonder cafeïne, hadden allebei een positief effect op de bescherming van de mentale gezondheid. Dat wil dus zeggen dat het niet de cafeïne is die een effect heeft op de hersenen, maar dat de oorzaak elders gezocht moest worden.

Maar wat zorgt dan wel voor de bescherming? Fenylindaan, de stof die voor de bittere smaak zorgt van koffie. Die stof zou de vorming van toxische eiwitten afremmen. En hoe minder toxische stoffen er in de hersenen worden aangemaakt, hoe minder risico je loopt op neurodegeneratieve aandoeningen.

Langer branden

De conclusie van de wetenschappers is dan ook simpel: hoe langer de koffie gebrand wordt, en dus hoe donkerder de koffie is, hoe meer fenylindaan geproduceerd wordt en hoe groter het effect op de hersenen is.

Met deze bevindingen hopen ze in de toekomst gedetailleerder onderzoek te doen naar de precieze eigenschappen van fenylindaan. Eén ding is alvast zeker: een mogelijke therapie voor cognitieve stoornissen, zoals Alzheimer en Parkinson, is dus perfect te vinden in de natuur en niet in een laboratorium. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het al meteen als behandeling kan worden aangeboden. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Een verhaal dat hoe dan ook vervolgd wordt.

(dt/em) - Bron: Express 

18 juli 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook