Belastingen
Vorige

1 van 50

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel kan en mag een student verdienen?

Het gevolg van tijdelijke werkloosheid op je belastingen?

belastingen na tijdelijke werkloosheid
Ben jij door de coronacrisis tijdelijk werkloos (geweest)? Dan kom je volgend jaar misschien voor een onaangename fiscale verrassing te staan. Je werkloosheidsuitkering is immers niet het bedrag dat je uiteindelijk netto zal overhouden. Er is grote kans dat je nog een toeslag zal moeten betalen.

De (vorige) regering trok de werkloosheidsuitkeringen tijdens de coronacrisis tijdelijk op naar 70% van het brutomaandloon, plus een extraatje van 5,63 euro per dag. “Alleen is die uitkering helemaal geen nettobedrag”, waarschuwt Simon November van Test Aankoop. “Fiscaal kan jou een onaangename verrassing te wachten staan.”

Een werkloosheidsuitkering is net als een inkomen uit werk onderworpen aan belastingen. Daarom wordt bij de toekenning bedrijfsvoorheffing ingehouden. Maar die bedrijfsvoorheffing is slechts een voorschot. “De echte afrekening wordt pas gemaakt als je je belastingaangifte in 2021 hebt ingediend”, luidt het.

Meer belastingen?

“Je moet een onderscheid maken tussen de belastingheffing en de inning van bedrijfsvoorheffing”, steekt Legal Expert bij Partena Professional Isabelle Caluwaerts van wal. “De tijdelijke werkloosheidsuitkeringen die worden toegekend tijdens de coronaviruscrisis, en ook de eventuele aanvullende vergoedingen, worden belast tegen het normale belastingtarief, het zogenaamde ‘progressieve tarief’.”

Voor de bedrijfsvoorheffing werd het oorspronkelijke tarief voor de maanden maart en april 2020 vastgesteld op 26,75%, maar in mei 2020 werd dat verlaagd tot 15% op de wettelijke uitkeringen. “Het doel van deze lagere voorheffing is om de uiteindelijke fiscale situatie van de begunstigden zo dicht mogelijk te benaderen”, legt Caluwaerts uit. “Aangezien het om een ‘progressief tarief’ gaat, wilde de regering dit voorheffingspercentage verlagen om zo te voorkomen dat bepaalde werknemers een bedrijfsvoorheffing zouden betalen die hoger is dan de uiteindelijke belasting op hun inkomsten, die ze dan pas ten vroegste in 2021 zouden terugkrijgen.”

Wat betekent dat in de praktijk?

De fiscus beperkt het belastingvoordeel proportioneel volgens het deel dat het vervangingsinkomen uitmaakt in het totale inkomen. “Stel dus dat je 50% loon en 50% werkloosheidsuitkering heb ontvangen, dan zal de belastingvermindering nog slechts de helft bedragen”, aldus Test Aankoop-woordvoerder Simon November.

De belastingvermindering van maximaal 1.828,41 euro wordt bovendien almaar kleiner zodra het totale inkomen een bepaalde drempel overschrijdt. Vanaf een totaal belastbaar jaarinkomen van 29.600 euro blijft zelfs niets meer over van die vermindering.

Wie in 2020 naast een werkloosheidsuitkering ook gedurende een aantal maanden loon ontving, heeft dus grote kans dat hij/zij belastingen moet betalen omdat de ingehouden bedrijfsvoorheffing niet zal volstaan. De fiscus past voor vervangingsinkomens immers wel een belastingvermindering toe, maar zodra er andere inkomsten zijn, gaat dat voordeel deels of zelfs volledig verloren.

Wat kan je doen?

“Op het vlak van de berekening van de belasting maken de bestaande fiscale bepalingen geen onderscheid tussen uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid in tijden van het coronavirus en andere uitkeringen ingevolge tijdelijke werkloosheid. Wij passen zoals steeds de wettelijke barema’s toe”, repliceert Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. “Een uitzonderingsregel kan enkel door de politiek worden beslist.”

Gelukkig kan je als werknemer zélf wel een financiële kater vermijden. “Werknemers die een aanzienlijke regularisatie vrezen, kunnen aan hun werkgever vragen om op vrijwillige basis bijkomende inhoudingen voor de bedrijfsvoorheffing te doen om zo te vermijden dat zij in 2021 een toeslag zullen moeten betalen wanneer de eindbelasting wordt berekend”, besluit Isabelle Caluwaerts van Partena Professional.

(th/ks/kv) - Bron: Nieuwsblad / ZigZagHR

13 oktober 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook