Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Het geheim van een fotografisch geheugen?

Het geheim van een fotografisch geheugen?
Met een fotografisch geheugen word je geboren? Nee, toch niet, blijkt nu. Oefening is de sleutel tot het uitmuntend kunnen memoriseren van wat je gezien hebt.

Tot die bevinding kwam Joshua Foer, auteur van het boek ‘Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything’. Een geheugenexpert bouwt volgens hem een geheugenpaleis in de geest, een soort fictieve structuur door welke hij of zij mentaal kan wandelen om visueel te connecteren met zaken die hij of zij daar heeft neergezet. “Wanneer zij iets interessants zien of meemaken gaan zulke geheugenexperts emotionele beelden associëren met de feiten die ze zich willen herinneren en creëren ze als het ware ‘nieuwsitems’ die ze in hun paleis neerzetten”, luidt het.

Geheugenpaleis

Volgens Foer werd die techniek al in de 5de eeuw voor Christus ontdekt door de dichter Simonides van Ceos, de enige overlevende van een banket dat werd gehouden in een paleis dat instortte. Toen men hem vroeg om de feiten te reconstrueren, sloot hij zijn ogen en herinnerde hij zich alle gasten en de plaats aan tafel waar zij hadden gezeten. De dichter was zodanig onder de indruk van deze vorm van onthouden dat hij een geheugentechniek ontwikkelde die de basis zou worden van wat later ‘de kunst van het geheugen’ zou worden genoemd.

Zowat alles kon volgens hem onthouden worden op voorwaarde dat men er een logische volgorde aan gaf door bijvoorbeeld aan elk element een beeld toe te wijzen of het een plaats in een fictief gebouw te geven. Wanneer men later dan door dat gebouw wandelt, zal men alle gewenste gegevens opnieuw aantreffen op de plaats die we hen gegeven hebben. Het fictieve gebouw doet dan dienst als geheugenpaleis.

Verbeelding is alles

Ook in het naslagwerk Rhetorica ad Herennium wordt aangeraden om moeilijk te onthouden zaken op een eenvoudige manier in het geheugen te prenten door ze te koppelen aan ongewone, sprekende beelden die je dan in je geheugenpaleis kan neer zetten. Hoe gekker en idioter de beelden, hoe efficiënter je ze zal kunnen onthouden en des te makkelijker ze terug op te roepen zullen zijn. Banale zaken zijn gewoonweg veel moeilijker te onthouden dan ongewone, uitzonderlijke, grootse of belachelijke gebeurtenissen.

Het geheim van mensen met een goed geheugen schuilt met andere woorden in de vaardigheid om makkelijk en snel grootse beelden te creëren van niet zo grootste dingen. Hun geheugen is dan ook vooral het resultaat van hun verbeelding, eerder dan van een aangeboren talent om de dingen goed te kunnen onthouden.

(kv) - Bron: Express 

16 juli 2019
Anderen bekeken ook