Ontspanning
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Verlofdagen over? Plan je vakantie snel

Hét geheim om productiever te worden

Powernap man
Veel mensen vinden het moeilijk om stresserend werk op een normaal tempo af te handelen, waardoor ze steeds harder en langer gaan werken. Paradoxaal genoeg blijkt dat hoe minder uren je werkt, hoe meer je gedaan krijgt. Op één voorwaarde toch: dat je je werk echt graag doet.

Tony Schwartz, CEO van The Energy Project en auteur van 'Be Excellent at Anything', beweert dat je meer gedaan krijgt wanneer je juist minder doet. Multidisciplinair onderzoek ondersteunt zijn redenering. Daaruit blijkt dat 'strategische vernieuwing' – zoals sportsessies, korte siësta's, meer slapen en langere vakanties – je productiviteit, prestaties én gezondheid ten goede komt.

Meer vrije tijd nemen lijkt contra-intuïtief voor de meesten onder ons. Toch is het de beste oplossing om efficiënter te werk te gaan.

Slaap meer en langer

Diegenen die de meeste uren kloppen, worden beloond. Maar het zijn niet automatisch de productiefste werknemers. Meer uren doorbrengen op het werk leidt vaak tot slaaptekort en onvoldoende slaap eist op zijn beurt een aanzienlijke tol op je prestaties. Sterker nog: het is zelfs een goede voorspeller van een burn-out.

Véél en regelmatig slapen is dus een aanrader. Ook overdag dutten heeft een effect op prestaties. Zo blijkt uit een onderzoek dat wanneer luchtverkeersleiders gemiddeld 19 minuten slapen, zij beter presteren op waakzaamheid en reactietijd. Het is ook niet voor niets dat artsen in ziekenhuizen af en toe een kleine power nap doen.

Ontdek: De beste tips voor een betere slaap

Vakantie

Ook meer vakantie nemen levert gelijkaardige voordelen op. Een interne studie van consultancykantoor Ernst & Young wijst uit dat 10 uur extra vakantie overeenkomt met een toename van 8 procent op de eindbeoordeling van werknemers. Daarnaast verlaten frequente vakantiegangers het bedrijf opvallend minder vaak.

Extra: Te weinig vakantie nemen is nefast voor je carrière

90 minuten

Slapen gebeurt in cycli van ongeveer 90 minuten. Ons lichaam gaat steeds over van lichte naar diepe slaap en terug. Die cyclus herhaalt zich ook tijdens onze wakkere uren. Het verschil is dat we overdag ongeveer iedere 90 minuten geleidelijk overgaan van een staat van alertheid naar vermoeidheid. Ons lichaam vertelt ons regelmatig om een pauze te nemen, maar we negeren dat signaal.

Werkgevers zouden om die reden speciale ruimtes moeten voorzien waar werknemers kunnen dutten, mediteren of zich gewoonweg kunnen ontspannen. Onder het motto: de hoeveelheid energie die mensen in hun job steken is veel belangrijker dan het aantal uren dat ze werken. Door energie beter te managen, krijgen werknemers namelijk meer gedaan op minder tijd.

Lees ook: Meer pauzes maken je productiever

Zelfdeterminatie

Langer slapen, meer vakantie nemen, voldoende bewegen, gezond eten en genoeg pauzeren is ongetwijfeld goed voor de gezondheid. Maar zelfs als je in topconditie bent, kan je uitgeblust raken. Hoe?

Volgens de zelfdeterminatietheorie van de Amerikaanse Edward Deci en Richard Ryan heeft de mens drie basisbehoeften: autonomie, verbinding en competentie. En als die behoeften niet vervuld worden, krijg je simpelweg geen energie van het werk dat je doet.

Als de basisbehoeften wél vervuld raken, leidt dat sowieso tot meer bevlogenheid. En dat zorgt dan weer voor een productiviteitsverbetering van maar liefst 20 tot 25 procent. Het is dus ontzettend belangrijk om de juiste skills te hebben of aangeleerd te krijgen, je stempel te kunnen drukken op je werk en gesteund te worden in alles wat je doet.

Check ook onze e-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

(dt/em)

27 mei 2021
Anderen bekeken ook