Evalueren: geen verplicht nummertje
Tijdrovend, rigide, bureaucratisch, dodelijk voor de motivatie: het klassieke evaluatiegesprek lijkt zijn beste tijd gehad te hebben.
Jouw jaarlijkse evaluatie en de vragen op je evaluatiegesprek bereid je maar beter goed voor. Als je op voorhand grondig nadenkt over wat je wil zeggen, kan er weinig verkeerd gaan. We zetten 4 vaak voorkomende vragen op een evaluatiegesprek voor je op een rij. We geven ook tips hoe je deze het best beantwoordt.
Met deze klassieker wil je werkgever te weten komen hoe je zelf je werk evalueert, welke taken je vol vertrouwen aanvat en op welke punten je tekortschiet. Het is belangrijk dat je hier eerlijk op antwoordt. Je hoeft niet uitsluitend positief te reageren om goed over te komen. Je eigen werkpunten belichten tijdens een evaluatiegesprek is minstens even belangrijk. Probeer goede resultaten te staven met cijfermateriaal en concrete voorbeelden. Liepen bepaalde zaken minder vlot, licht dan ook toe waar het volgens jou verkeerd ging. Zo kunnen jullie samen naar oplossingen zoeken om je job beter uit te voeren.
In grote bedrijven staan leidinggevenden soms te veraf van jouw dagelijkse inspanningen om in te schatten hoe zwaar je takenpakket is. In kleinere teams moet je vaak heel wat taken eigenhandig opvangen wanneer collega’s onvoldoende tijd hebben. Geef in je evaluatiegesprek aan als je het te druk hebt of als er nog iets bij kan. Het is niet erg om toe te geven dat je verdrinkt in het werk. Uiteindelijk wil je werkgever ook vooral kwalitatieve resultaten afleveren en geen gehaast werk.
Op deze vraag mag je best ambitieus antwoorden, maar zorg dat je realistisch blijft. Een duidelijke focus richting relevante streefdoelen toont aan dat je wil groeien en evolueren. Simpelweg zeggen dat je tevreden bent in je huidige situatie en hetzelfde wil bereiken als het voorbije jaar geeft een statische indruk. Werkgevers houden meer van dynamische werknemers. Je evaluatiegesprek is dus het ideale moment om jouw ambities prijs te geven!
Een evaluatiegesprek draait niet enkel om je individuele prestaties. Je werkgever wil ook dat je goed aardt in het team. Want gelukkige werknemers blijven niet alleen langer op hun job, efficiënt teamwork leidt ook tot betere resultaten. En zeg nu zelf: als je 40 uur per week met je collega’s samen zit, is het vast leuker er een goede band mee te hebben. Iedereen heeft dus baat bij een aangename werksfeer. Verloopt het overleg met je collega’s stroef, dan kan dit het werk beïnvloeden. Geef dit ook eerlijk aan in je evaluatiegesprek, zonder mensen met de vinger te wijzen. Probeer bij problemen constructieve oplossingen aan te reiken.
Nog een laatse belangrijke tip: een evaluatiegesprek is een positief moment dat kansen biedt om jezelf maximaal te ontwikkelen en je volledige potentieel optimaal in te zetten. Open en eerlijk verwachtingen aftoetsen en ervaringen bespreken, laat zowel jou als je werkgever toe om pijnpunten aan te duiden en om te zetten in groeimogelijkheden. Maak je dus niet druk over de vragen van het evaluatiegesprek, je kan er alleen maar wijzer van worden.
1 augustus 2019Tijdrovend, rigide, bureaucratisch, dodelijk voor de motivatie: het klassieke evaluatiegesprek lijkt zijn beste tijd gehad te hebben.
Het klassieke evaluatiegesprek met jaarlijkse doelstellingen heeft zijn beste tijd gehad. Bedrijven kiezen steeds meer voor een andere aanpak.
"Onze huidige beoordelingssystemen zijn hiërarchisch, onpersoonlijk en gedateerd. Iedereen wordt aan dezelfde standaardeisen onderworpen", aldus Wuytens.
Is het gedaan met het jaarlijkse evaluatiegesprek? Wat is dan het alternatief? JBC kwam met een positief en vernieuwend systeem op de proppen.
Jouw functioneringsgesprek in het verschiet? Geen paniek. Wij leggen het je uit!
Voor een op de drie werknemers komt de rol van de leidinggevende te weinig aan bod.
Met Nieuwjaar in zicht, is het weer tijd voor de jaarlijkse evaluatiegesprekken. Meer dan 30 procent van de bedrijven houdt echter geen evaluaties. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx.
Een evaluatiegesprek lijkt het uitgelezen moment om meer loon te vragen, maar dat is het eigenlijk niet.
Steeds meer ondernemingen zeggen het jaarlijks evaluatiegesprek vaarwel. Is het echt zo zinloos?