Is een diploma nog relevant op de arbeidsmarkt?
'Je hebt tegenwoordig geen diploma meer nodig om aan een goede job te geraken'. Je hoort het wel vaker. Maar klopt deze stelling ook?
Joost Korte, Directeur-Generaal voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie bij de Europese Commissie licht toe: “Enerzijds zien we op de Europese arbeidsmarkt historisch lage werkloosheidscijfers, beneden de 6% voor de hele Europese Unie. In regio’s als Vlaanderen en Nederland is het zelfs nog lager.”
“Anderzijds zien we dat onze ondernemers moeite hebben om vacatures in te vullen. Groei in Centraal Europa doet ook heel wat arbeidsmigranten terugkeren. Alles samen betekent het dat de markt uit balans is. De oorzaak is deels demografisch: er zijn steeds minder inwoners in de EU. Gemiddeld ieder jaar tot 2050 zullen we ongeveer een miljoen mensen tussen de 20 en de 64 minder hebben.”
Joost Korte vervolgt: “Onze actieve bevolking mist bovendien te vaak de juiste vaardigheden die nodig zijn om mee te blijven met de grote nieuwe trends en ontwikkelingen zoals digitalisering en klimaat. Denk bijvoorbeeld aan STEM-profielen. Dit is nochtans van strategisch belang voor onze welvaart. Voor EU-landen betekent het gebrek aan beschikbare vaardigheden op de arbeidsmarkt een rem op economische groei en concurrentiekracht.”
Lees ook: Daar zijn de STEMfluencers!
“Daarom helpt het Jaar van de Vaardigheden alvast door te sensibiliseren: op lidstaatniveau, bij vakbonden en werkgevers. Europa maakt mee het verschil via aanmoedigen, raad geven en het debat aanzwengelen op maat van elke actor”, benadrukt Joost Korte. “Door skills hoger op de politieke agenda te zetten en het stimuleren van een nauwere samenwerking tussen de verschillende overheidsdiensten die er bevoegd voor zijn. En het gaat ook over de financiering van vormingstrajecten via Europese subsidies. In de huidige meerjarenbegroting van de EU is 65 miljard euro voorzien om te investeren in opleidingen.”
“In 2030 zouden daarbij tenminste 60% van alle werknemers minstens één keer per jaar een cursus moeten volgen”, geeft de Directeur-Generaal nog mee. “Net omdat de vereisten van de arbeidsmarkt zo snel veranderen, is wendbaar blijven in je job via reskilling en upskilling essentieel. Op Europees niveau halen we momenteel slechts 37%, maar Vlaanderen bijvoorbeeld reikt al naar 40% .”
Check: Hoeveel dagen opleiding krijg jij?
“Het nieuwe Vlaamse ‘opleidingstegoed’ voor elke werknemer zal zeker bijdragen tot hogere cijfers. Vanuit de Commissie is er het Europese Pact voor Vaardigheden om heel concreet alle betrokken niveaus bij elkaar te brengen zoals werkgevers, overheid en opleidingscentra. Er werden 18 sectoren – ‘industriële ecosystemen’ – gebundeld met het engagement om 10 miljoen mensen bij te scholen.”
“Na twee jaar zien we dat reeds 2 miljoen mensen een opleiding hebben gevolgd en dat partners samen 160 miljoen euro geïnvesteerd hebben in trainingsinitiatieven. Daarnaast wil Europa duidelijk in beeld brengen welke skills er waar ontbreken: vooral ICT maar ook bouw, zorg en onderwijs zijn knelpunten.”
Aangescherpte vaardigheden in combinatie met de lage werkloosheidscijfers, waardoor bedrijven goede loonvoorwaarden, een prettige werksfeer en een gunstige work-life balans aanbieden: de arbeidsmarkt biedt nog steeds volop mooie kansen.
Ontdek: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?
De EU is aanwezig met een stand op de verschillende Jobat jobbeurzen van 2023. Je kan er onder meer info krijgen over Erasmus+ stages en Europese vacatures. Check ook de EU-initiatieven om levenslang leren te promoten.
(William Visterin)
4 oktober 2023'Je hebt tegenwoordig geen diploma meer nodig om aan een goede job te geraken'. Je hoort het wel vaker. Maar klopt deze stelling ook?
Nooit eerder waren er in de sector van chemie, kunststoffen en farma meer openstaande vacatures. En nooit duurde het langer om ze ingevuld te krijgen...
Je bent jong en geïnteresseerd in wetenschappen? Dan wacht je misschien een mooie carrière in de chemie- of farma-industrie.
De hard en soft skills, die kennen we al. Maar intussen zijn ook de mad skills aan een opmars bezig. Een trend die uit Silicon Valley komt overwaaien...
'Da’s Geniaal' wil jongeren inspireren voor een STEM-richting. Ze doen dat met challenges rond verschillende thema’s en coole lifehacks.
De klassieke opleidingen zijn in veel scholen verleden tijd. Tegenwoordig kun je in heel wat onderwijsvormen kiezen voor STEM...
De bouwsector kampt al jaren met personeelstekorten. Kan duaal leren - de schoolbanken afwisselen met praktische ervaring op de werf - een oplossing bieden?
Gamers hebben unieke talenten die kunnen helpen bij het scoren van een job. Vergeet ze dus zeker niet te vermelden op je cv!
Wie hogerop wil geraken, kan maar beter veel mensen kennen. Des te meer mensen je kent, des te meer bruikbare contacten daar immers tussen zitten.