Kledij
Vorige

1 van 83

Volgende
Volgend artikel:

Wees bewust van de kleur die je draagt

Het EK Voetbal op kantoor: wat mag (niet)?

Veel EK-matchen vinden plaats tijdens de kantooruren. Mag je de matchen online volgen op het werk? En mag je ‘s maandags nadat we Europees Kampioen geworden zijn later komen werken?
#

Het EK Voetbal op kantoor in 4 vragen

1. Mag je de match online (her)bekijken tijdens de werkuren?

Een werkgever bepaalt zelf óf en in welke mate werknemers gebruik mogen maken van internet en e-mail voor privédoeleinden. Zo kan hij het privégebruik tijdens de werkuren verbieden en enkel toelaten tijdens de middagpauze, of kan hij het privégebruik volledig verbieden. De werkgever kan ook de toegang tot bepaalde sites blokkeren (bv. sporza.be) en/of verbieden bepaalde software te downloaden.

2. Mag je naar het werk komen in een voetbaltruitje? En wat als de outfit eerder lijkt op een carnavalsplunje?

Dat mag. “In de wetgeving zijn kledijvoorschriften enkel terug te vinden met betrekking tot hygiënische of veiligheidsregels. Er zijn geen wettelijke of sectorale regels die voorzien in een specifieke dresscode”, vertelt Cleo De Wit, Legal Consultant van hr-dienstverlener Partena Professional.

Maar: het mag niet altijd. “De werkgever kan wel in zijn arbeidsreglement een dresscode opnemen, die dan door iedereen (of een deel van het personeel) moet worden gerespecteerd.” Denk bijvoorbeeld aan onthaal- of productiemedewerkers. In een voetbaltruitje komen werken, kan dan niet toegelaten zijn.

“Die dresscode in het arbeidsreglement moet op objectieve en niet-discriminatoire manier gebeuren, want het is belangrijk dat de werkgever geen onterecht onderscheid maakt tussen het personeel. Op basis van het arbeidsreglement kan de werkgever zelfs sancties opleggen indien de werknemer ongepaste kledij draagt”, licht Cleo De Wit van Partena Professional toe.

3. Veel EK-matchen starten al om 18.00 uur. Een gelegenheid om na de dagtaak met de collega’s op het werk voetbal te kijken op een groot scherm. Mag er dan alcohol worden gedronken?

Dat mag, maar de werkgever loopt wel heel wat risico’s. “De werkgever is verplicht een preventief alcohol- en drugsbeleid op te nemen in het arbeidsreglement. Vaak wordt er een nultolerantie ingevoerd, maar er kunnen ook regels worden uitgewerkt over het gebruik van (licht) alcoholisch dranken tijdens bepaalde sociale activiteiten, zoals een nieuwjaarsreceptie, een bedrijfsfeest of EK-matchen.”

Maar alcohol aanbieden op de werkvloer is niet zonder risico voor de werkgever. “We raden werkgevers aan vervoer te organiseren na afloop van deze feestjes, dit zowel om de veiligheid van de werknemer te beschermen als de aansprakelijkheid van de werkgever te beperken”, vertelt Cleo De Wit van hr-dienstverlener Partena Professional. “Het blijft immers een sociale activiteit op de arbeidsplaats, zelfs al wordt het bekijken van het EK-voetbal na de werkuren georganiseerd. Het doorslaggevende argument om de aansprakelijkheid van de werkgever te bepalen, is de vraag of de werknemer nog steeds onder het gezag van de werkgever staat. Een feitenkwestie waarover de rechter zal beslissen.”

“Voor de werkgever is het dus belangrijk duidelijk te communiceren dat het kijken naar de match vrijwillig is en dat dit plaatsvindt buiten de werkuren. Op die manier verduidelijkt of beperkt hij zijn aansprakelijkheid. Daarnaast stimuleert hij het best openbaar vervoer of taxi en legt hij duidelijke regels vast over alcoholgebruik.”

Stel bijvoorbeeld dat je met je collega’s tijdens de werkuren op het werk naar het EK kijkt en er alcohol gedronken wordt. Na afloop van dit EK-event heeft een werknemer in dronken toestand een ongeval. Dan zou dit als een arbeidsongeval beschouwd kunnen worden.

4. Mag je vroeger naar huis gaan om geen enkele EK-match te missen? Mag je ‘s maandags nadat de Belgen Europees Kampioen geworden zijn later komen werken?

Dat kan, maar hangt af van je werkgever. Via een tijdelijke wijziging van het uurrooster kan hij tijdens het EK met zijn personeel overeenkomen om de werkdag bijvoorbeeld later te laten aanvangen.

Die alternatieve uurroosters worden dan het beste aangeplakt in de onderneming, zodat de sociale inspectie de uren waarop de werknemer langer aanwezig is, niet als overuren zou beschouwen.

(mr)

2 juni 2016
Anderen bekeken ook