Onbetaald verlof nemen: wat zijn de gevolgen?
Zin in een lange(re) verlofperiode deze zomer en heb je je verlofdagen al opgebruikt? Dan is onbetaald verlof misschien een optie.
Onbetaald verlof is steeds een gunst. Je hebt geen recht op onbetaald verlof of ‘verlof zonder wedde’. Integendeel, als werknemer ben je contractueel verplicht het overeengekomen werk uit te voeren. Je kan enkel gewettigd afwezig zijn in specifieke wettelijke gevallen zoals bijvoorbeeld bij ziekte, op de wettelijke feestdagen, jaarlijkse vakantie en tijdskrediet. Buiten deze gevallen kan je slechts van het werk afwezig blijven met het akkoord van je werkgever.
Wanneer je werkgever onbetaald verlof toestaat, kan je met je werkgever vrij de modaliteiten vastleggen: hoelang zal je afwezig blijven, wat is de impact op je loonpakket (bonus, groepsverzekering), moet je beschikbaar zijn voor eventuele vragen, modaliteiten van vervroegde terugkeer?
Indien je werkgever bereid is je onbetaald verlof toe te kennen, heb je in beginsel geen recht op loon.
Bovendien kan dit ook een impact hebben op andere voordelen.
Je eindejaarspremie zal wellicht geproratiseerd worden. Afhankelijk van de modaliteiten voorzien in het bonusplan, kan je ook uitgesloten zijn van bonusrechten of kan het bedrag ervan kleiner zijn.
Je hebt normaal gezien geen recht meer op alle andere voordelen en hulpmiddelen die je werkgever jou ter beschikking stelt voor de uitoefening van je functie (bedrijfswagen, gsm, laptop, groepsverzekering (doorgaans) enz.). Dit sluit niet uit dat je met je werkgever kan overeenkomen dat je bepaalde van deze voordelen toch behoudt. Ook je werkgever kan hier belang bij hebben omdat de korte schorsing van het gebruik onnodig veel administratie en andere kosten met zich zou meebrengen. Het valt niet uit te sluiten dat je werkgever zal vragen dat je voor deze voordelen een beperkte vergoeding betaalt om belastingen en sociale zekerheidsbijdragen te vermijden.
Je verliest tot slot ook een aantal vakantiedagen en een stukje vakantiegeld (afhankelijk van de duur van het verlof zonder wedde) in het jaar volgend op het jaar waarin je verlof zonder wedde hebt genomen. Om hieraan tegemoet te komen kan de werkgever je ter extralegale vakantiedagen en -geld toekennen.
Tijdens je onbetaald verlof betaalt de werkgever je geen loon uit. De gevolgen op je sociale zekerheidsrechten zijn zeer beperkt:
(vv/sd) - Met dank aan Laga.
20 maart 2017Zin in een lange(re) verlofperiode deze zomer en heb je je verlofdagen al opgebruikt? Dan is onbetaald verlof misschien een optie.
Als je ziek wordt tijdens je verlofperiode, heb je dan, volgens het nieuwe Europese arrest, recht om de verloren vakantie in te halen?
En wat zijn de gevolgen van verlof zonder wedde? We vroegen het aan advocaat Stijn Demeestere bij Lydian. Zijn antwoord?
Ik zou dit jaar 2 maanden onbetaald verlof willen nemen. Verlies ik tijdens die periode ook mijn bedrijfswagen en gsm?
Enkele dagen extra vakantie kopen, en zo wat meer tijd hebben voor je gezin of om eindelijk die grote reis te maken. In Nederland kan het. Ook bij ons?
"Ik heb momenteel echt niet veel werk. Ik zou daarom graag een tijdje onbetaald verlof nemen. Geef ik daarmee geen slecht signaal?"...
Op vraag van mijn werkgever, die kampt met economische problemen, heb ik een maand onbetaald verlof genomen. Is dat een slimme keuze?
Je collega’s kies je in de meeste gevallen niet zelf en wie pech heeft ergert zich dood aan hun gedrag. Maar hoe ga je best om met ergernissen op je werk?
In de recente top tien van grootste knelpuntberoepen staan er twee uit de industrie: de technicus installaties en de elektrotechnisch installateur.