Hoog tijd voor het enige echte eenheidsstatuut
Het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden gaat voorbij aan een veel grotere discrepantie: die tussen statutair en contractueel overheidspersoneel.
Het onderscheid tussen arbeiders en bedienden staat al meer dan 20 jaar ter discussie, omdat het volgens sommigen archaïsch en discriminerend zou zijn.
Ook het Grondwettelijk Hof deed een uitspraak en daardoor werd een gelijkschakeling van de statuten van bedienden en arbeiders hoogdringend. Vanaf 1 januari 2014 worden al heel wat verschillen weggewerkt.
Hr-dienstverlener Attentia maakte een mooie presentatie die de belangrijkste wijzigingen eenvoudig uitlegt.
Vanaf 1 januari 2014 heeft elke werknemer met een opzegtermijn van 30 weken of meer het recht op begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan (= vanaf 10 jaar anciënniteit).
Het willekeurig ontslag zal opgeheven worden. Een ontslag zal in de toekomst moeten gemotiveerd worden, ook voor de bedienden. Daarmee wordt ons ontslagrecht gemoderniseerd.
Aan de andere kant zal de bijzondere ontslagbescherming voor de arbeiders – het verbod van willekeurige afdanking – worden opgeheven.
De carensdag is de eerste werkdag van een periode van arbeidsongeschiktheid van minder dan 14 kalenderdagen die niet wordt betaald, noch door de werkgever, noch door het ziekenfonds. De periode van gewaarborgd loon vangt aan na de carensdag. Tot eind 2013 wordt de carensdag nog toegepast voor arbeiders en sommige bedienden. Indien de ziekteperiode meer dan 14 dagen is, is er geen carensdag.
De periode van gewaarborgd loon zal vanaf 1 januari 2014 voor alle werknemers starten op de eerste kalenderdag van de arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Dit is vergelijkbaar met hetgeen al toegepast werd voor de bedienden met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur buiten de proefperiode.
Tegelijk werd beslist om zieke werknemers strenger te controleren, om zo misbruik van de afschaffing van de carensdag tegen te gaan. In plaats van één, komen er vanaf 1 januari 2014 drie situaties waarin een werkgever kan weigeren het gewaarborgd loon van een zieke werknemer te betalen.
3 december 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden gaat voorbij aan een veel grotere discrepantie: die tussen statutair en contractueel overheidspersoneel.
Op 31 december 2013 is de Wet van 26 december 2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen en de carensdag en begeleidende maatregelen in het Belgisch Staatsblad verschenen.
Ondanks de wet betreffende de invoering van een eenheidsstatuut zullen arbeiders en bedienden ook na 1 januari 2014 nog een apart statuut behouden.
Onderhandelingen over belangrijke aanpassingen aan het arbeidsrecht gaan vaak voorbij aan de impact op de overheidssector.
We zijn steeds op zoek manieren om onze productiviteit op te schalen. Multitasken is een populaire methode om dat te doen. Maar werkt het ook echt?
Zoek je een manier om meer werk te verzetten zonder dat je daarvoor extra vrije tijd moet inleveren? Overweeg dan eens de volgende tips ...
Maken ordelijke medewerkers meer kans op een promotie? Of lijkt dat alleen maar zo? We graven dieper in de achterliggende redenen.
Zou jij je vandaag nog altijd kandidaat stellen voor de job die je nu uitoefent?
Kantoorwerk, thuis óf op je werk, is een kwestie van evenwicht. En meer bepaald de balans tussen goed en gezond werken. Ook jouw ogen horen daarbij.