“De thuiszorgdiensten zijn erop gericht mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonen. De hulp bij het poetsen is daar het meest bekende voorbeeld van, maar het kan ook gaan om koken, wassen en strijken of boodschappen doen”, zegt Veerle De Gryse, communicatieverantwoordelijke van 'De Nieuwe Zorgorganisatie', de nieuwe zorgorganisatie die in de maak is en die de thuiszorgdiensten van de vzw Solidariteit voor het Gezin, de vzw Thuishulp en vier vzw's thuisverpleging (Thuisverzorging in Solidariteit, Thuisverpleging De Voorzorg Antwerpen, Bond Moyson Oost- en West-Vlaanderen) gaat bundelen.
“Maar de thuiszorg beperkt zich, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet alleen tot ouderen”, gaat De Gryse voort. 'Daarnaast hebben we ook een aanbod van thuisoppas voor kinderen. Dat kan gaan om thuisoppas bij ziekte of om de oppas bij kinderen met specifieke zorgbehoeften. Naast onze reguliere diensten doen we ook een beroep op een grote groep vrijwilligers die ons daarbij helpen", verduidelijkt ze.
Marie-Jeanne Bertulens uit Mechelen doet dat bij de thuiszorgdiensten waar De Voorzorg een beroep op doet al verschillende jaren. De jongste zes jaar begeleidt ze zo een meisje bij haar huiswerk. Na een carrière van 43 jaar in een ziekenhuislabo wilde ze graag nog 'zorgen voor'. “Ik ben gestopt met werken op mijn 65. Niet alleen in mijn loopbaan, maar ook thuis met vier kinderen was dat 'zorgen voor' omnipresent. Ik viel in een zwart gat”, vertelt ze.
“Daarom ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Zo heb ik mee het Palliatief Netwerk Arrondissement Mechelen opgestart en ben ik buddy voor mensen met psychische problemen. Op een keer kreeg ik een telefoontje met de vraag of ik een meisje - dat in een revalidatiecentrum was geweest – naar school zou kunnen brengen. Het leek mij wel fijn om zo eens iets helemaal anders te kunnen doen en met jeugd te werken.”
“Op die manier groeide er een zekere band met de familie en kreeg ik ook de vraag of ik de jongere zus van het meisje die met enige leerproblemen kampte, kon helpen voor huiswerkbegeleiding. Ik ga haar halen van school en help haar dan met huiswerk. In het begin was dat vijf dagen per week, nu doe ik dat nog twee keer per week. Het vult niet alleen mijn tijd, maar geeft mij ook enorm veel voldoening”, getuigt Marie-Jeanne Bertulens.
“Wij zorgen met onze thuiszorgdiensten voor omkadering. Zo brengen we de vrijwilligers regelmatig samen om ervaringen uit te wisselen. In Antwerpen gebeurt dat onder meer met de organisatie van de Contactcafés”, geeft Veerle De Gryse mee.
(Bart Roggeman)
13 februari 2020Je kan binnenkort ook kinderbegeleider worden als je niet het vereiste diploma bezit. “Niet correct”, vindt Glenn Van de Wauwer.
Sinds 1 april 2019 steekt de vrijwilligersverzekering in een nieuw jasje. Maar wanneer ben je eigenlijk verzekerd als vrijwilliger, en wanneer niet?
Veel mensen krijgen vaak te horen dat ze niet genoeg ervaring hebben voor een bepaalde job. 9 tips die je helpen om toch (voor die job) te solliciteren.
We vroegen jeugdhuiswerker Willem Vounckx (27) uit Aarschot hoeveel hij maandelijks netto verdient ...
Bij vrijwilligerswerk is het niet verboden om een vergoeding te krijgen voor het werk dat je verricht. We zetten alle kostenvergoedingen voor je op een rij...
Vrijwilligers in de zorg zijn er ook voor psychisch kwetsbare mensen. Maar wat moet je ervoor kunnen en hoe groot is het engagement?
Een derde van het personeel dat in een vzw betaald aan het werk is, begon daar ooit als vrijwilliger. Vrijwilligers hebben sowieso een streepje voor!
Medicatie, paddenstoelen, aanstekergas, alcohol, cannabis, online games ... Drugs en verslavingen roepen ook vandaag nog veel vragen op.
Na een brainstormsessie breekt het moment aan om de beste ideeën eruit te kiezen. Hoe doe je dat?