Het bewijs: jouw baas is een aap

Verschillende onderzoekers hebben aangetoond dat de gedragingen van dominante personen zoals bazen sterk gelijken op die van mensapen. Een gemiddelde werkomgeving kan bijgevolg vergeleken worden met de normale gang van zaken in een apengemeenschap.
#

Mailgedrag

Wanneer werknemers een uitgebreide mail versturen naar hun baas krijgen ze dikwijls maar een kort antwoord terug. Dezelfde manier van werken vind je terug in een chimpanseegemeenschap. De vacht van dominante chimpansees wordt nauwkeurig en lang verzorgd door ondergeschikten. Maar wanneer ondergeschikten na herhaaldelijk aandringen eindelijk verzorgd worden door de dominante groepsleden moeten zij tevreden zijn met een zeer korte verzorgingskuur.

Positie op de werkvloer

Ook bavianen lijken sterk op bazen, of is het omgekeerd? Bavianen zetten zich namelijk op een centrale plaats in hun territorium om zo luipaarden sneller op te merken. Ook bazen doen dit, zij nemen een positie in de werkruimte in waardoor ze een overzicht krijgen over hun werknemers.

Minder attent

Volgens gedragsbioloog Dario Maestripieri doen dominante apen, net zoals dominante mensen, zich beter voor dan ze in werkelijkheid zijn, wanneer ze weten dat iemand hen in het oog houdt. Privé komen ze dan bijzonder bot en jaloers uit de hoek en zijn bazen net als dominante apen minder attent tijdens hun ‘gesprekken’ met ondergeschikten.

Donker kostuum

Onderzoekers van de University of New South Wales gaan zelfs nog een stapje verder. Zij concluderen dat managers graag donkere pakken dragen met felle hemden of dassen, net zoals dieren graag met hun felgekleurde lichaamsdelen pronken. Apen doen dit om een partner aan te trekken, bazen maken op die manier hun plaats in de hiërarchie aan werknemers duidelijk.

Kortom, wanneer je baas zich nog eens als een aap gedraagt, besef dan dat hij er in feite helemaal niets aan kan doen…

(nm) – Bron: Telegraph.co.uk & Express.be 

3 mei 2012
Anderen bekeken ook