Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 203

Volgende
Volgend artikel:

‘Ghosting’ op arbeidsmarkt neemt toe: de cijfers

Het bewijs: egoïsme leidt tot succes

Natuurlijk spelen je baas en de hr-afdeling een belangrijke rol in je professioneel leven, maar ze zijn niet de drijvende krachten in je carrière. Dat ben jij. Zij verwachten van jou dat je het heft in eigen handen neemt. En dan kan een portie egoïsme helpen.
#

Een teamspeler zijn, is een belangrijke eigenschap op het werk. Maar voor een aantal belangrijke zaken moet je iedereen vergeten en egoïstisch zijn, en enkel naar jezelf kijken.

Want wees eens eerlijk. Wie zit het meest in met je carrière: jij of je baas? Wie zit er het meest mee in of je een faire verloning krijgt: jij of je hr-manager? Wie zit er het meest mee in dat je nieuwe vaardigheden ontwikkelt zodat je aantrekkelijk blijft op de arbeidsmarkt: jij of je baas?

De 3 belangrijkste dingen waarvoor je egoïstisch moet zijn?

1. Voor je dagdagelijks werk

Hoe dikwijls moet je iets doen dat niet bij je jobomschrijving past? Als je dat werk op structurele basis toebedeeld krijgt, kan dat je carrière en je promotiekansen in je eigenlijke job schaden, zeker als die extra taken gevraagd worden door een andere manager dan je directe baas.

Managers proberen altijd het best mogelijke team samen te stellen, ook al is dat daarom op lange termijn niet in het belang van de teamleden zelf. Met andere woorden: het is de taak van je baas om te doen wat het beste is voor hem of voor zijn team. En dat is niet noodzakelijk wat het beste is voor jou.

Soms moet je op je strepen staan en nee durven zeggen. Op een aardige manier en met een goede reden. Maar je eigen grenzen aanduiden, loont. Want als je bekend staat voor taak X en je doet altijd taak Y, dan heb je een probleem.

2. Voor je salaris

Wanneer was de laatste keer dat je baas of iemand van hr naar je toe kwam en zei: “Weet je, ik vind dat je loon te laag is. Kom morgen maar naar mijn kantoor om een salarisverhoging te bespreken.” Als dit jou al is overkomen: fantastisch! Maar voor de grote meerderheid is dit fictie. Als je niet zelf het initiatief neemt om achter een loonsverhoging te gaan vragen, zal je er geen krijgen. Op de lange duur zal je zelfs minder betaald worden dan collega’s die hetzelfde werk doen. Er zijn vele manieren om het heft in handen te nemen. Als je die stap zet, wees dan voorbereid en kom met concrete cijfers over het salaris van gelijkaardige functies.

Hr of je baas zullen dan misschien antwoorden dat het salaris enkel jaarlijks bij de evaluatie- of functioneringsgesprekken kan bediscussieerd worden. Dat is een klassieke tactiek van werkgevers. Het is waar dat hier meestal een vast tijdstip voor is, zeker in grote bedrijven. Maar dat wil niet zeggen dat het het enige moment is waarop er over loon kan gepraat worden. Hoe sterker je case (ondersteund door concrete voorbeelden van wat je betekent voor het bedrijf, concrete cijfers over het salaris van gelijkaardige functies …) en hoe meer het bedrijf je nodig heeft, hoe sneller je werkgever bereid zal zijn om je salaris te herbekijken. Het is aan jou om dit op de agenda te zetten.

Geen opslag gekregen? 4 vragen die je dan moet stellen

3. Voor welke baas je werkt

In een slecht team zitten of een slechte baas hebben, kan je carrièrekansen serieus hypothekeren. Soms kan je kiezen voor welke manager je werkt, zeker in grote bedrijven. Maar niemand zal je ooit komen zeggen dat je die keuze hebt. Zeker je eigen baas zal je niet vertellen dat er een plaats is in het team van een collega-manager. Dat kan zijn omdat hij je nodig heeft in zijn team, of – en dat komt het meest voor - omdat hij niet weet dat hij een afschuwelijke manager is.

Denk je aan een transfer naar een andere afdeling? Dat kan een goed idee zijn, zeker als je graag voor het bedrijf werkt. Het beste moment om dit op te werpen, is als een groot project van jou op zijn einde loopt. De makkelijkste manier om van afdeling te veranderen, is de baas van die andere afdeling te benaderen.

(mr) 

Robbie Abed blogt over technologie, professionele netwerken bouwen en hoe je kan vinden waar je goed in bent. Hij schreef het boek 'Fire Me, I Beg You'. Robbie Abed is ook te volgen op Twitter: twitter.com/robbieab. 

7 februari 2013
Anderen bekeken ook